LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rezultati anketnog istraživanja

O čemu ovisi ostanak mladih u Hrvatskoj?

Savjet za mlade Vlade RH proveo je istraživanje o životnim uvjetima i prilikama za mlade koji žive u ruralnim i udaljenijim područjima.

Savjet za mlade Vlade RH proveo je istraživanje o životnim uvjetima i prilikama za mlade koji žive u ruralnim i udaljenijim područjima.

Savjet za mlade Vlade Republike Hrvatske proveo je anketno istraživanje pod nazivom: Životni uvjeti i prilike za mlade u ruralnim i udaljenim područjima RH. Istraživanje je provedeno na uzorku od 366 mladih u dobi od 18 do 30 godina.

Naglasak istraživanja bio je na kvaliteti života, migracijskim namjenama te razvojnim perspektivama ruralnih i udaljenih područja. Rezultati istraživanja pokazali su da više od polovice mladih, njih 59,8 posto smatra da je infrastruktura loša i da je nužno unaprijediti cestovni promet. Razlog tome leži u činjenici da mladi u ruralnim i udaljenijim područjima najčešće koriste osobni automobil (38,9 posto), autobus (25,4 posto), vlak (21,3 posto) kao prijevozno sredstvo za odlazak u školu, na fakultet ili posao. Istraživanje je, osim prometa, ispitivalo i stambeno pitanje mladih.

Od 366 ispitanika, njih 73,6 posto živi u mjestu prebivališta, a  njih 34,5 posto namjerava se iseliti tijekom iduće 3 godine, od toga njih 42,8 posto u drugu županiju, 30,8 posto u drugo naselje iste županije i 26,4 posto u inozemstvo. Od preostalih 26,4 posto mladih koji žive izvan mjesta prebivališta, njih 46,2 posto ne planira povratak u mjesto prebivališta. Oni mladi koji bi se vratili, njih 20,55 posto, kao razlog povratka navodi ističu blizinu ljudi do kojih im je stalo (24,1 posto), emotivnu povezanost s rodnim krajem (20,7 posto), kvalitetu života i riješeno stambeno pitanje (oboje po 14,9 posto). No, emotivna povezanost neće platiti račune.

Jedan od najvećih problema koji koči ostanak mladih u manjim, ruralnim sredinama jest ponuda poslova. Naime, mladi su na skali od 1 do 5 ponudu poslova  ocijenili s 1,76, što je slaba dvojka. Financijske usluge bile su nešto bolje s ocjenom 2,25, a iznad njih društveno-kulturni sadržaj s ocjenom 2,47. Najvišu ocjenu, 3,99, dobila je sigurnost u ruralnim i udaljenijim područjima.

Nakon analiziranja svih podataka, utvrđeno je da dugoročan ostanak mladih u RH najvećim dijelom leži u osiguravanju ovih prioriteta: odgovarajuće radno mjesto, visina plaće, infrastruktura (negospodarska, a zatim gospodarska), povoljna stambena politika i drugi.

FOTO: PIXABAY