LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s Ivanom Burazinom, pokretačem Shift konferencije

Novi koncept Shift konferencije nudi odlične prilike mladim programerima i dizajnerima

Osnivač Shifta i tvrtke Codeanywhere Ivan Burazin najavio je što nas očekuje na ovogodišnjoj konferenciji i mladima dao savjete kako skupiti što više znanja i poznanstava.

Osnivač Shifta i tvrtke Codeanywhere Ivan Burazin najavio je što nas očekuje na ovogodišnjoj konferenciji i mladima dao savjete kako skupiti što više znanja i poznanstava.

Bliži se jedan od najvećih informatičarskih događaja u jugoistočnoj Europi – splitski Shift developer conference.  2. i 3. lipnja Split će okupiti elitne svjetske developere, povodom čega smo razgovarali s Ivanom Burazinom, pokretačem Shift konferencije i osnivačem tvrtke Codeanywhere, koja trenutno broji 14 zaposlenih i ostvaruje odlične rezultate. Shift konferencija već je postala tradicija u Splitu i regiji, a svake godine iznenadi sudionike svojom kvalitetom i organizacijom. Prve godine organiziranja u prvih sedam dana prodane su samo dvije karte, dok su ove godine u prvih sedam dana gotovo sve karte bile rasprodane i podijeljene partnerima. Tu su također i rezultati u vidu poticanja mladih start-upova.

– Mnogo je start-upova koji su prošli konferenciju i teško ih je sve nabrojati, no istaknuo bih PhotoMath, BellaBeat i Oradian koji su prijašnjih godina bili pobjednici na konferenciji, a sada su već lideri u svojim sektorima. Sakupili su brojne investicije i razvili svoje proizvode koji sad rastu na tržištu. – rekao nam je Burazin.

Koncept ovogodišnje konferencije biti će drugačiji u odnosu na prijašnja izdanja.

– Shift konferencija bila je koncipirana kao start-up konferencija u kombinaciji s tematikom informacijskih tehnologija, a ove godine će biti namijenjena developerima. Tržište nam je pokazalo veću potrebu i interes za time, pa smo se prilagodili i preuredili koncept konferencije. Konferencija prolazi kroz različite teme iz područja dizajniranja proizvoda, razvijanja software-a i vođenja tvrtki s digitalnim proizvodima,  te je namijenjena ponajviše dizajnerima digitalnih proizvoda i programerima. – 

Shift je okupio elitne svjetske developere, koji su ujedno osnivači najpoznatijih developerskih tvrtki današnjice u svijetu - Amazon, Shazaam, Ericsson, Docker, Trello, GitLab, Intercom, Cloud66, Localytics, AutoDesk, Squarespace, Toptal i mnogi drugi. Upravo oni na Shiftu drže predavanja o trendovima, iskustvima i izazovima koji su pred programerima danas te je ovo prava prilika za sve zaljubljenike u nove tehnologije da poslušaju što se novo sprema te kako su ovi giganti postali uspješni. Našeg sugovornika pitali smo je li imao poteškoća s pronalaskom predavača ili su inozemne tvrtke već prepoznale vrijednost Shift konferencije i Splita kao mlade start-up scene.

– Nije ih bio problem nagovoriti, jer već znaju benefite ove konferencije. Ovo je već peta godina organiziranja Shifta i svi dosadašnji predavači i sudionici imaju pozitivno mišljenje o događaju i gradu u kojemu se organizira. Uvijek se pobrinemo da imaju dobro iskustvo u našem gradu, kao i na konferenciji. Tu je također i networking koji najviše radim, i na taj način dolazimo do mnogih ljudi iz svijeta, a pomaže nam i marketing destinacije na kojem se sve više radi, posebice od snimanja Game of Thrones serijala na ovim lokacijama. Gledajući splitsku start-up scenu, vidi se veliki pomak, tvrtke su počele ozbiljnije raditi i idu u dobrom smjeru, no ima tu još mnogo mjesta za napredak. Gledajući regiju – mnoge velike kompanije kao što su Google ili IBM otvaraju svoje urede u Hrvatskoj i okolici, a ima i novih domaćih proizvoda koji osvajaju svjetsko tržište. Dobra je stvar da IBM dođe i otvori svoj ured, no još bi bolje bilo kada bi mi imali neki svoj IBM. Trenutno se suočavamo s nedostatkom kadra u tom području, no raste svijest o tome i vidi se napredak. – 

Jedna od vrijednosti konferencije je i umrežavanje predstavnika start-upova s uglednim predavačima, no upravo to mladi često ne znaju iskoristiti, bilo da je razlog strah, trema ili nešto drugo. Burazin nam je dao svoj osvrt na to:

– Shift broji oko tisuću sudionika i spada u manje konferencije u ovom sektoru, te je upravo to jedan od ključnih faktora zbog kojeg stranci dolaze na ovu konferenciju. Sudionici mogu lako pristupiti predavačima, predstaviti svoje projekte i ideje te dobiti konkretne savjete od predavača iz velikih svjetskih kompanija. Takvo umrežavanje nije moguće na konferencijama od 3, 5 i više tisuća sudionika jer su tada predavači potpuno odvojeni od publike i jako je teško ostvariti kontakt s njima. Inozemni start-upovi prepoznali su tu vrijednost i šteta je što naši mladi to još ne znaju iskoristiti. Predavači su jako otvoreni za razgovor s mladima, žele saslušati njihove ideje i rado će se upoznati, bilo da se to odvija na pozornici, izvan pozornice ili na neformalnim druženjima i zabavama koje prate konferenciju; na kojima u opuštenoj atmosferi mladi mogu pristupiti predavačima. – 

Tradicionalno, Shift osim konferencije koja će se održati u HNK Split ispred 1200 posjetitelja, ima i natjecateljski dio – Shift Hackathon, koji prethodi konferenciji. Ranije je to bilo klasično natjecanje start-upova, a ove godine je okrenuto mladim i talentiranim programerima koji prihvaćaju izazov razvijanja potpuno nove aplikacije po želji (tema je otvorenog tipa) u samo 24 sata. Ukupna vrijednost svih nagrada ovogodišnjeg Hackathona je veća od 150.000 američkih dolara! 20 timova će dobiti priliku prezentirati svoju aplikaciju posjetiteljima Shift konferencije i stručnom žiriju na glavnoj pozornici HNK Split te se boriti za primamljive nagrade, među ostalim, ispred investitora i investicijskih fondova, koji mladim programerima mogu pomoći pri realizaciji poslovnih ideja.

Budući da se konferencija održava za nekoliko dana, zanimalo nas je i je li sve spremno za četvrtak i koje još aktivnosti Codeanywhere organizira.

– Većina organizacije je gotova, ove godine je bilo lakše dogovoriti sve što je bilo potrebno jer se već zna za Shift i vrijednost koju daje gradu i društvu. Osim ove konferencije, Codeanywhere potiče promjenu u društvu kroz meet-up za programere kojeg organiziramo četiri puta godišnje u splitskom Microsoft Innovation centru gdje donosimo novosti o različitim trendovima, te uz pizzu i piće mladima približavamo svjetske inovacije u području IT-a. Ni konferenciju ni ova događanja ne organiziramo radi profita već želimo potaknuti pozitivnu promjenu i dati nešto društvu, jer vjerujemo da kroz rast firme raste zajednica i obrnuto. – 

Za kraj Burazin je uputio poticajnu poruku i poziv mladima da dođu na konferenciju:     

– Super je prilika za sve koji su zainteresirani za to područje, želim im poručiti da dođu, iskoriste ovu priliku, upoznaju ljude i čuju iskustva iz svjetskih kompanija. Mogu izvući mnogo iz ovoga i bilo bi mi jako žao da ne iskoriste ta poznanstva. – 

Ako i vi želite biti dio ove priče, pratite našu Facebook stranicu na kojoj možete osvojiti ulaznice za Shift konferenciju.

FOTO: FACEBOOK/SHIFT CONFERENCE