LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci

Novi Erasmus+ projekt: studenti će pružati pomoć na školskim sportskim natjecanjima

Kroz razne sportske aktivnosti koje su dio programa Saveza školskog športskog društva Grada Rijeke, studenti zdravstvenih studija imaju priliku steći praktična iskustva i naučiti nešto o raznolikosti i posebnostima različitih sportskih disciplina.

Kroz razne sportske aktivnosti koje su dio programa Saveza školskog športskog društva Grada Rijeke, studenti zdravstvenih studija imaju priliku steći praktična iskustva i naučiti nešto o raznolikosti i posebnostima različitih sportskih disciplina.

Jedan od Erasmus projekata Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci je i novi Erasmus+ Sport projekt EPIK (Educational Prevention and Intervention Kit).

Ovaj projekt ima za svrhu stvaranje suradnje između obrazovanja studenata na Fakultetu zdravstvenih studija i sportskih aktivnosti koje organizira Savez školskog športskog društva grada Rijeke, piše Novi list.
 

Korist studentima i učenicima


Kroz razne sportske aktivnosti koje su dio programa Saveza školskog športskog društva Grada Rijeke, studenti zdravstvenih studija imaju priliku steći praktična iskustva i naučiti nešto o raznolikosti i posebnostima različitih sportskih disciplina koje se natječu na brojnim školskim natjecanjima.

Studenti će također steći iskustvo u identificiranju potencijalnih opasnosti, pružanju prve pomoći te liječenju ozljeda na sportskim natjecanjima.
 

„Fakultet zdravstvenih studija u svojoj strategiji ima ključan cilj, a to je promocija zdravlja i prevencija bolesti. Iz tog razloga nam je posebno bitno poticati mlade da se bave tjelesnom aktivnošću i sportom te da to rade u uvjetima u kojima će biti osigurani od povreda, da imaju psihološku podršku, kao i da se nauče kako se kvalitetno hraniti te da imaju osiguranu podršku fizioterapije“, rekao je prodekan za poslovne odnose, znanost i međunarodnu suradnju doc. dr. Željko Jovanović za Novi list.
 

Važnost pružanja prve pomoći


Edukaciju studenata će provoditi Kata Ivanišević, prva medicinska sestra koja je postigla titulu doktorice znanosti na Medicinskom fakultetu u Rijeci. Ona je naglasila važnost pružanja prve pomoći, ističući da srčani zastoj može zadesiti ljude bilo gdje i u bilo koje vrijeme, bez obzira na okolnosti.
 

„Uvidjeli smo koliko je nužno osigurati medicinsku skrb na školskim sportskim natjecanjima. Do sada je to išlo relativno neorganizirano pa smo došli na ideju da pokušamo uključiti studente u školska sportska natjecanja“, dodaje profesor Hrvoje Vlahović.


U Rijeci svake godine oko 900 osnovnoškolaca i srednjoškolaca sudjeluje u 14 različitih sportova, a ovim projektom potiče se učenike da u još većoj mjeri budu uključeni u sportske akivnosti.
 

„Najprije smo to radili na lokalnom nivou, a onda se rodila ideja da napišemo europski projekt. Cilj je edukacija stručnog kadra i studenata koji će na školskim sportskim natjecanjima osiguravati medicinsku skrb. Projekt će trajati iduće dvije godine, a već imamo ideje da se napiše novi projekt“, najavio je Vlahović.

FOTO: FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA