LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
MZOS donijelo pravilnik

Nova studentska iskaznica slična iksici, uvodi se za šest mjeseci

Donosimo vam kratki pregled nove studentske isprave sa njenim najbitnijim funkcijama.

Donosimo vam kratki pregled nove studentske isprave sa njenim najbitnijim funkcijama.

Prije nekoliko mjeseci pisali smo o mogućoj novoj studentskoj ispravi koja bi zamijenila indeks.

Da je ova misao pred provedbom, dokazalo je i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta koje je neki dan donijelo Pravilnik o studentskoj ispravi.

Donosimo vam kratki pregled nove studentske isprave sa njenim najbitnijim funkcijama.

Što sve sadrži studentska iskaznica?

Odlučeno je kako će nova studentska iskaznica na prednjoj strani sadržavati ime i prezime studenta, sliku, broj iskaznice, ime visokog učilišta koje je izdalo iskaznicu te potpis studenta. Na poleđini iskaznice bit će zastupljen grb Republike Hrvatske, godina izdavanja te opće upute, sve na hrvatskom i engleskom jeziku.

Najvažniji dio ove iskaznice je čip koji će sadržavati šifru visokog učilišta, ime i prezime studenta, njegov OIB, broj studentske iskaznice, područje za podatke i usluge visokog učilišta te područje za dodatne vanjske usluge. Uz to, iskaznica će imati i magnetnu traku na kojoj će se moći iščitati ime i prezime, OIB te broj studentske iskaznice.

Kako će izgledati i koliko će trajati?

Ministarstvo je u suradnji s Grafičkim fakultetom osmislilo jedinstven izgled ove studentske iskaznice, no fakulteti će moći personalizirati iskaznicu, odnosno dati joj svoje prepoznatljivo obilježje i izgled. Vjerujemo da će se ova odluka donositi na fakultetskom vijeću.

Bez obzira hoće li studenti upisati jedan ili dva studijska programa, njihova iskaznica vrijedi za sve aktivnosti tijekom studiranja. 15 dana nakon početka nove akademske godine svi studenti će morati biti upisani u internetsku bazu sa svojim pripadajućim brojem. Tek po isteku studentskih prava, završetka studija i sličnih situacija iskaznica se povlači i prestaje vrijediti.

Kada će se provesti ova odluka?

Cijenu iskaznice propisuje Ministarstvo. Već prije je Ministarstvo izjavilo kako se cijena za studentski džep ne mijenja, s obzirom na to da je cilj ove iskaznice zamijeniti indekse. Trošak u potpunosti snosi student.

Što se tiče provedbe, sva visoka učilišta dobila su rok od šest mjeseci za provedbu ovoga Pravilnika što znači da biste ove iskaznice mogli u ruke dobiti već do zimskih ispitnih rokova.

Za ostale upite i nedoumice, pročitajte što su nam iz Ministarstva poručili.

Studentska iskaznica izgled
 
Studentska iskaznica izgled, FOTO: MZOS
 
 
FOTO: MZOS