LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
I dalje najpoželjniji studiji

Nezaposleno oko 20 tisuća fakultetski obrazovanih – evo kojih su zanimanja i gdje za njih ima mjesta

Da ekonomista i pravnika ima previše na tržištu rada nije neka tajna, no nisu samo oni bez posla. Provjerili smo još koji su studiji bili najpoželjniji ove godine kako bismo uvidjeli smanjuje li se broj stručnjaka u područjima u kojima je već sada prevelik broj nezaposlenih.

Da ekonomista i pravnika ima previše na tržištu rada nije neka tajna, no nisu samo oni bez posla. Provjerili smo još koji su studiji bili najpoželjniji ove godine kako bismo uvidjeli smanjuje li se broj stručnjaka u područjima u kojima je već sada prevelik broj nezaposlenih.

Hrvatski zavod za zapošljavanje krajem prošle godine objavio je Preporuke za obrazovnu politiku i politiku stipendiranja u kojima je naveden popis obrazovnih programa u kojima treba povećati ili smanjiti broj upisanih i stipendiranih učenika ili studenata. Provjerili smo s HZZ-om koja su najbrojnija zanimanja više i visoke stručne razine obrazovanja po pitanju nezaposlenih krajem rujna kako bismo te podatke usporedili s brojem upisa na ta zanimanja u tekućoj akademskoj godini, ali i gdje su traženi ljudi tih struka usprkos trenutnim brojkama.

Iako varira od županije do županije, već niz godina nedostaje stručnjaka iz sljedećih područja:
  • u području prirodnih znanosti: polje matematike i fizike
  • u području tehničkih znanosti: u izrazitoj mjeri elektrotehnika, računarstvo i strojarstvo
  • u području biomedicine i zdravstva: polja medicine i farmacije
  • u području društvenih znanosti: polja rehabilitacije i logopedije
  • u području humanističkih znanosti: polje anglistike.
S druge strane, u mnogim županijama identificiran je prevelik broj mladih s kvalifikacijama polja ekonomije i prava u odnosu na potrebe.
 

Rujan 2020.


U rujnu su ukupno 147 434 osobe bile u evidenciji nezaposlenih, i to 66 450 muške te čak 80 984 ženske osobe. Što se tiče mlađih nezaposlenih, 8105 spada u dobnu skupinu 15-19, njih 16 544 u skupinu 20-24 godine, 14 455 u skupinu 25-29 godina te 14 689 u skupinu 30-34.

Kada govorimo o razini obrazovanja, najveći broj nezaposlenih ima završenu srednju trogodišnju školu – njih 45 076, dok onih sa srednjom četverogodišnjom školom ima 44 057. 26 061 osoba ima završenu samo osnovnu školu i trenutno je nezaposlena, dok je 10 316 bakalara i 13 710 onih koji su diplomirali na fakultetu ili akademiji trenutno bez posla.

U županijama je najveći broj nezaposlenih koncentriran u Splitsko-dalmatinskoj županiji – 24 531 osoba, nakon koje slijedi Zagreb s 19 895, a zatim dolazi Osječko-baranjska sa 16 851.

Među prvih 5 najbrojnijih zanimanja na razini prvostupnika nalaze se sljedeća zanimanja:
  • ekonomist – 2182
  • komercijalist – 1033
  • viši fizioterapeut – 701
  • upravni pravnik – 647
  • odgojitelj predškolske djece – 402.
U prvih 5 najbrojnijih zanimanja na razini diplomiranih stručnjaka spadaju:
  • diplomirani ekonomist – 2891
  • diplomirani pravnik – 1218
  • agronom – 397
  • profesor tjelesne i zdravstvene kulture – 370
  • novinar – 360.
Neki su, međutim, izišli iz evidencije nezaposlenih, pa je 20 965 osoba tijekom rujna pronašlo posao, od toga 17 996 osoba na određeno, a najviše (7548) u obrazovanju, što zapravo i ne iznenađuje s obzirom na to da je zbog koronavirusa došlo do potražnje za radnicima u ovom području koji mogu zamijeniti nastavnike koji, primjerice, završe u samoizolaciji i slično.
 

Top 5 studijskih programa u ak.god. 2020/2021. po broju ostvarenih prava na upis

  • Ljetni rok
Najveći broj studenata koji su ostvarili pravo upisa na ljetnom roku s vrtoglavim brojem od 976 studenata imao je studij Poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a čija je kvota bila 980. Zatim slijedi studij Elektrotehnike i informacijske tehnologije i Računarstvo na koji je pravo upisa ostvarilo 653 studenata. Odmah iza FER-a dolazi Pravni fakultet, studij Prava sa 611 studenata koji su ostvarili pravo upisa. S 453 prava na upis slijedi Fakultet strojarstva i brodogradnje, studij Strojarstva, nakon kojega s brojem od 405 studenata slijedi stručni studij Poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Na tom su roku prema omjeru broja prvog odabira i upisne kvote najpoželjniji programi bili: 
  1. Izobrazba trenera; smjer: Kondicijska priprema sportaša, Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
  2. Animirani film i novi mediji, Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu
  3. Fizioterapija, Odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu
  4. Izobrazba trenera; smjer: Fitnes, Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
  5. Fizioterapija, Zdravstveno veleučilište u Zagrebu.
Najveći broj prijava prvog odabira imali su Poslovna ekonomija, Ekonomski fakultet u Zagrebu; Elektrotehnika i informacijska tehnologija i Računarstvo, Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu; Pravo, Pravni fakultet u Zagrebu; Medicina, Medicinski fakultet u Zagrebu; Strojarstvo, Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.
  • Jesenski rok
Na jesenskom roku tekuće akademske godine u prvih 5 studija po broju studenata koji su ostvarili pravo upisa na prvom je mjestu, ni manje ni više, nego izvanredni studij Poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu sa 72 studenta. Nakon toga slijedi studij Prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu koji je na jesenskom roku imalo priliku upisati 65 studenata, a na trećem mjestu nalazi se izvanredni stručni studij Poslovne ekonomije ponovno na Ekonomskom fakultetu sa 62 studenta. Četvrto mjesto s 49 ostvarenih prava na upis zauzima studij Graditeljstva na TVZ-u, nakon kojega slijedi Financijski menadžment na osječkom Ekonomskom fakultetu.

Iako govorimo samo o top 5 najbrojnijih zanimanja po pitanju ostvarenih prava na upis, moramo istaknuti da je na popisu Agencije za znanost i visoko obrazovanje sljedeće mjesto zauzeo studij Izobrazbe trenera na KIF-u nakon čega sljedećih 5 mjesta zauzimaju Pravni ili Ekonomski fakultet!

Prema omjeru broja prijava prvog odabira i kvote, među preostalim studijskim programima, najpoželjniji su bili:
  1. Gluma, Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu
  2. Promet, Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu
  3. Ekonomska politika i regionalni razvitak, Financijski menadžment, Marketing, Menadžment, Poduzetništvo, Poslovna informatika, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Osijeku.
Ukupno najveći broj prijava prvog odabira imali su studijski programi Gluma, Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu; Promet, Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu; Pravo, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu.
 

Gdje ima mjesta za nezaposlene stručnjake?


Za ekonomiste i pravnike, čini se, nažalost nema mjesta jer u Preporuci za obrazovnu politiku i politiku stipendiranja HZZ-a nisu navedeni, kao ni na popisu deficitarnih zanimanja po županijama. Za odgojitelje predškolske djece ima mjesta u Varaždinskoj i Osječko-baranjskoj županiji, pa su ove godine studentima koji su se natjecali za dom, a studiraju to područje, dodijeljeni dodatni bodovi prilikom prijave na natječaj. Osim njih, mjesta još ima za fizioterapeute koji su prema HZZ-ovoj preporuci traženi u Novalji.
Vezano: Deficitarni studijski programi donose dodatne bodove za dom; evo i koji su to studiji
Ne možemo zanemariti važnost interesa za ono što studirate jer nijedan liječnik ili bilo tko drugi neće biti dobar u svojem poslu ako nema bar malo ljubavi prema njemu, no ne možemo ni zanemariti činjenicu da su prema podacima o najpoželjnijim studijima i Preporuci HZZ-a potpuno zanemarene činjenice o tome u kojim područjima nedostaje stručnjaka, a gdje bi trebalo povećati kvote. Ipak, uvijek će biti iznimaka koje će si unatoč poraznoj statistici i nepoželjnom studiju zahvaljujući trudu i angažmanu osigurati posao već za vrijeme studija ili nakon njega.
FOTO: WIKIPEDIA