LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Neutemeljene ili nedokazive?

Neslužbeno: većina prijava seksualnog uznemiravanja na FFZG-u odbačena?

– Dobio sam samo jedan dokument na koji ću dekanu odgovoriti na odgovarajući način, kad mi pravna služba analizira o čemu je riječ. – rekao je zagrebački rektor Boras.

– Dobio sam samo jedan dokument na koji ću dekanu odgovoriti na odgovarajući način, kad mi pravna služba analizira o čemu je riječ. – rekao je zagrebački rektor Boras.

O prijavama za seksualno uznemiravanje na Filozofskom, ali i ostalim zagrebačkim fakultetima puno se govorilo proteklih mjeseci, no čini se kako, barem na Filozofskom, stvari ne idu onako kako se očekivalo. Većina je prijava, kako HRT neslužbeno doznaje, odbačena.

Privremeni dekan FFZG-a Miljenko Jurković time se bavi otkad je dobio novu ulogu na Fakultetu, a kako piše HRT, sve radi s jednim ciljem:
– Stvoriti okruženje u kojem se ne događa ni jedna vrsta diskriminacije i mjesto kojemu takve stvari nikome ne padaju na pamet.
Prijavama se bavi i za to imenovano povjerenstvo u čijem su sastavu četiri profesora stručnjaka i dva studenta koji su odradili 6 pristiglih prijava, a nakon što je povjerenstvo dalo svoje mišljenje, rekao je Jurković, to je mišljenje proveo i u svoje odluke. Većina ih je, prema onome što piše HRT, odbačena kao neutemeljena ili nedokaziva, dok su neke proslijeđene rektoru Borasu.
– Dobio sam samo jedan dokument na koji ću dekanu odgovoriti na odgovarajući način, kad mi pravna služba analizira o čemu je riječ. Analiziraju se dokumenti i ja ću ili danas ili sutra, možda preksutra već reagirati na to – rekao je Boras.
Veliki je problem i to što je cijela procedura poprilično komplicirana jer je, kako je prof. dr. sc. Željko Potočnjak izjavio za HRT, pitanje spolnog uznemiravanja uređeno sa sedam zakona pa se može dogoditi da se veliki dio slučajeva pretvori u dugotrajne radnopravne sporove.

Problem je i to što je upitno kako postupati u ovakvim situacijama – je li riječ o povredi pravnog odnosa koji se tada raskida ili kaznenom djelu koje je potrebno prijaviti policiji, posebice ako je riječ o umirovljenim profesorima, piše HRT.
FOTO: PIXABAY