LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nastava za vrijeme koronavirusa

Na još jednom hrvatskom sveučilištu planiran mješoviti model nastave od jeseni

Sa Sveučilišta Sjever odgovorili su na naš upit o održavanju nastave od jeseni zbog trenutne epidemiološke situacije uzrokovane koronavirusom.

Sa Sveučilišta Sjever odgovorili su na naš upit o održavanju nastave od jeseni zbog trenutne epidemiološke situacije uzrokovane koronavirusom.

Nedavno smo nekolicini sveučilišta poslali upit o organizaciji nastave od jeseni zbog trenutne epidemiološke situacije i činjenice da sveučilišta u Hrvatskoj imaju određenu autonomiju, pa Ministarstvo znanosti i obrazovanja može dati preporuke za izvođenje nastave, no sve uglavnom ovisi o sveučilištu. Do sada smo odgovore dobili od Ministarstva znanosti i obrazovanja i Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, a sada prenosimo odgovor Sveučilišta Sjever.
Vezano:
Sa Sveučilišta Sjever tvrde da aktivno prate i primjenjuju sve preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite. Svi ispiti u ljetnom ispitnom roku održani su online uz veliki angažman svih nastavnika. Zasad će se po istom modelu provesti i jesenski ispitni rokovi, a i upisi na Sveučilište Sjever u prvu godinu preddiplomskih studija u ljetnom upisnom roku provedeni su u potpunosti beskontaktno/online. Osim upisa i ispita, online su održane i obrane završnih/diplomskih radova.

Iako je sve funkcioniralo i na daljinu, kako nam otkriva prorektor za nastavu i studentska pitanja izv. prof. dr. sc. Vlado Tropša, povratak u predavaonice, učionice, praktikume i laboratorije njihov je prioritet. Od svibnja 2020. kontaktno su se u prostorima Sveučilišta Sjever održavale one nužne  pretkliničke, laboratorijske i simulacijske vježbe, bez kojih bi bio upitan završetak tekuće akademske godine na pojedinim odjelima: Sestrinstvo, Fizioterapija, Prehrambena tehnologija, Graditeljstvo itd., sukladno odluci Vlade RH.

Vrlo je izgledno provođenje mješovitog modela

Potencijalni su problem u kontaktnoj nastavi studijske grupe s preko 100 studenata/ica – u postojećim predavaonicama, uz mjere fizičke udaljenosti to nije moguće zadovoljiti. Najizgledniji scenarij za jesen stoga je mješoviti model, predavanja s većim grupama online, vježbovna nastava kontaktno koncentrirana u 1 do 2 dana u tjednu. Taj se model najviše razrađuje na 26 studija koje izvodimo.
– Važno je imati na umu i da su upisi na sveučilišta još u tijeku, tako da studijske grupe prvih godina preddiplomskih i diplomskih studija još nisu formirane. No, na Sveučilištu Sjever u ljetnom upisnom roku popunjeno je 80% preddiplomske kvote (20% se prenosi na jesenski upisni rok na www.postani-student.hr). Diplomski studiji su u fazi prijave na portalu diplomski.studij.hr i trenutni podaci nadmašuju prošlu akademsku godinu. Stoga će nova generacija studenata na Sveučilištu Sjever biti brojnija od prošlogodišnje na što smo ponosni, a logistički to će biti izazovnije u organizaciji nastave. – otkriva nam prorektor Tropša.
FOTO: UNSPLASH