LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Klub mladih Split

Mladi Splićani proslavili 500 dana uspješnog rada

Povodom obljetnice svog rada, osnivači Kluba mladih Split, Tomislav Mamić i Romana Caktaš, ispričali su nam kako je sve započelo i koji su planovi Kluba.

Povodom obljetnice svog rada, osnivači Kluba mladih Split, Tomislav Mamić i Romana Caktaš, ispričali su nam kako je sve započelo i koji su planovi Kluba.

U srijedu 2. ožujka Klub mladih Split proslavio je svoje uspjehe u prvih 500 dana postojanja. Na svečanom događaju predsjednik Kluba mladih Split Tomislav Mamić i voditeljica programa Kluba Romana Caktaš predstavili su dosadašnje aktivnosti te zahvalili svim volonterima, partnerima i sudionicima na podršci, praćenju i sudjelovanju u aktivnostima.

Klub mladih Split otvoren je 20. listopada 2014. zahvaljujući financijskoj potpori Ministarstva socijalne politike i mladih. Krajem 2015. Klub je dobio financijsku potporu za provođenje trogodišnjeg programa, na kojem su udruzi Klub mladih Split partneri Grad Split, Splitsko-dalmatinska županija, Sveučilište u Splitu i CEDRA Split. U prvih 500 dana svog djelovanja Klub mladih je opravdao povjerenje Ministarstva, partnera i mladih svakodnevno provodeći edukativni, informativni, kulturni i zabavni program, u kojem je sudjelovalo preko 60 volonterki i volontera. Sve o počecima Kluba mladih ispričao nam je Tomislav:

– Ne tako davne 2012., nakon svog predsjedničkog mandata u studentskoj organizaciji AIESEC tražio sam nove aktivnosti i projekte koje mogu razvijati te u istraživanju posjetio Klub mladih u Rijeci. Vidjevši kako potiču mlade i aktivnosti koje rade, shvatio sam da je takvo nešto potrebno i u Splitu, te da je potrebno raditi na poticanju proaktivnosti mladih u Splitu. Osnovao sam Klub mladih kao udrugu te radio na različitim projektima i aktivnostima, no većinom su to bili kratkoročni projekti i nije bilo kontinuiranog uključivanja mladih. Kada je kolegici Romani završavao predsjednički mandat u studentskoj udruzi S4S (Studenti za studente), započeli smo zajednički tražiti način da realiziramo Klub mladih kao kontinuirano mjesto za mlade i napravimo promjenu u gradu. Custer za eko-društvene inovacije CEDRA Split pružila nam je mogućnost da koristimo njihov prostor te smo uz njihovu pomoć, zajedno sa studentskom organizacijom AIESEC u Splitu, prijavili projekt otvaranja Kluba mladih na natječaj Ministarstva socijalne politike i mladih. Iako je natječaj bio u kratkom periodu napisan te je trebalo još raditi na planovima Kluba, Zaklada Kajo Dadić, kojoj smo predali natječaj za Ministarstvo, pomogla je i radila s nama na razvitku Kluba. 

Nakon uspješnog natječaja i dobivanja potpore Ministarstva, došao je najteži dio – kako privući mlade i potaknuti ih na akciju u lokalnoj zajednici. Prvi događaj održan je 20. listopada 2014. kada je student Vladimir Slipčević održao predavanje o svom iskustvu na putovanju u Santiago. Došlo je mnoštvo ljudi, no bilo je potrebno još mnogo rada i truda kako bi Klub mladih postao lokacija koja tjedno okuplja preko 200 mladih, kao što je to danas. Nakon mnogo uspona i padova riješili su taj izazov i sada broje više od 2500 sati programa, preko 5000 korisnika, 60-ak volontera te preko 1000 volonterskih sati. Romana nam je rekla kako su izgledali prvi dani:

– Bili smo jako veseli i puni euforije u pripremi prvih predavanja, a na samom predavanju vidjeli bismo desetak ljudi, a znalo se događati da ih bude samo dvoje. Trebalo je proći mnogo vremena i truda kako bismo došli do situacije da nam nedostaje sjedalica radi velike posjećenosti. Zvali smo prijatelje, ponekad vukli za rukav da dođu i povedu ekipu, te su ljudi polako saznavali što je Klub mladih i čime se bavimo. S vremenom je porastao interes, a sa njim je porastao i obujam posla kojeg je trebalo odraditi, te smo tražili volontere koji bi nam mogli pomoći u aktivnostima.

Uz moto Nemoj samo učit i kave pit, dođi volontirati u Klub mladih Split! Klub mladih okupio je volontere koji su postali pokretači udruge i lokalne zajednice. Mnogima je Klub postao omiljeno mjesto za učenje, na kojem u interakciji s ljudima koje upoznaju saznaju korisne informacije i rado se uključuju i u ostale aktivnosti samog Kluba, od predavanja i tribina do radionica i zabavnih sadržaja.

FOTO: Klub mladih Split

U provedbi aktivnosti, Klub mladih Split surađivao je s brojnim pojedincima, skupinama i organizacijama civilnog društva, kreirajući tako raznolik program sa širokim spektrom tema zanimljivih mladima. U Klubu je predstavljen rad većine splitskih studentskih udruga, a s mnogima od njih uspostavljena je i tješnja suradnja u smislu različitih aktivnosti koje su same udruge organizirale u suradnji s Klubom. Klub je surađivao i s brojnim drugim institucijama za mlade, a uz doprinos studenata različitih splitskih fakulteta organizirao i edukacije u područjima medicine, arhitekture i geografije, psihologije, povijesti, arheologije i fotografije.

Održani su tečajevi engleskog, talijanskog i hrvatskog jezika pod vodstvom mladih nezaposlenih profesorica, organizirana je radionica o vještini slušanja, kao i tečajevi plesa, šminkanja, fotografije, programiranja, kreativnog pisanja i digitalnog crtanja. Važno je napomenuti da su mnoge od tih radionica nastale zahvaljujući druženju i umrežavanju u Klubu mladih, koji je zaista postao inkubator novih ideja i inicijativa.

Tu su još i besplatne pripreme za državnu maturu, edukacije za razvoj karijere ruskog poduzetnika Andreya Shtylenka, predavanja o EU projektima u suradnji sa udrugom CEDRA Split i mnogobrojne debate i tribine organizirane s ciljem poticanja mladih na proaktivnost. Osim aktivnosti u Splitu, članovi Kluba mladih su putovali na razne međunarodne razmjene i projekte kroz program Erasmus+. Lokalne i državne institucije uočile su rad i doprinos Kluba mladih te su ih svojim partnerstvima podržali s ciljem da se nastavi rad s mladima i poticanje pozitivnih promjena u društvu. U rad Kluba uključili su se mnogi volonteri:

– Volonteri su jako zadovoljni, potičemo ih na stvaranje ideja i svjesni su svoje uloge u društvu, pokreću promjene i uz sve to imaju vremena za zabavu. Upoznali su mnogo mladih, a međusobno smo postali kao velika obitelj. Trenutno nas ima 25, a mladi nam se tijekom cijele godine mogu javiti jer uvijek tražimo volontere. Najviše volimo kada mladi koji dođu na predavanja odluče postati volonteri, jer to znači da im se sviđa program i žele postati nešto više od korisnika Kluba – rekla nam je Romana.

U Klubu mladih Split će se i dalje održavati zanimljive aktivnosti za mlade:

– Nastavljamo s već ustaljenim predavanjima na temu psihologije, povijesti, arhitekture i umjetnosti te s pripremama za maturu i drugim događanjima. Sredinom travnja pripremamo treće izdanje ciklusa motivacijskih govora „Budi promjena“ kojima želimo pokazati mladima da postoje pozitivne priče te da ne trebaju negativno gledati na budućnost. Također smo predali natječaj kojim smo zatražili veći prostor, jer je narasla potražnja mladih za programom te imamo mnogo predavanja na kojima se traži mjesto više. Nadamo se pozitivnim rezultatima – rekla je Romana.

Osnivači Kluba mladih Split zadovoljni su ostvarenim rezultatima te su spremni i dalje kontinuirano raditi kako bi donijeli pozitivne promjene u grad i pružili još više prilika mladim Splićanima. Njihove nadolazeće aktivnosti možete pratiti na Facebook stranici. Mi im želimo svu sreću u budućem radu. 

FOTO: FACEBOOK/KLUB MLADIH SPLIT