LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ispisali povijest Hrvatske

Mladi Hrvati svjetski debatni prvaci – prvi u 40 godina kojima engleski nije materinji jezik

– Iz debatiranja se nećemo povući jer želimo osigurati budućim studentima debatantima iz Zagreba što kvalitetniju pripremu za natjecanja i nastaviti pomagati razvoju debate na ovim prostorima. – zaključili su Puljić i Šprem.

– Iz debatiranja se nećemo povući jer želimo osigurati budućim studentima debatantima iz Zagreba što kvalitetniju pripremu za natjecanja i nastaviti pomagati razvoju debate na ovim prostorima. – zaključili su Puljić i Šprem.

Tin Puljić, magistar politologije i Lovro Šprem, student Ekonomskog fakulteta, pokazali su najbolje vještine na Svjetskom sveučilišnom debatnom prvenstvu u organizaciji Južne koreje, piše Jutarnji list.

Nakon što su prije dvije godine u Cape Townu postali prvi tim s neengleskog govornog područja koji je ušao u finale, sada su, prvi u 40 godina, postali prvaci, a da im engleski nije materinji jezik.

Svojim su uspjehom ispisali povijest Hrvatske i to upravo iz Hrvatske, odnosno udobnosti vlastitog doma jer zbog koronavirusa nisu mogli otići u Koreju, no put do titule nije bio lak jer su se, kako prenosi Jutarnji list, spremali godinama:
– Još u srednjoj školi, putem raznih srednjoškolskih debatnih klubova, smo se okušali u debati. Prezentacijske debate koje su ti klubovi održavali po srednjim školama su nam se svidjeli i zadržali smo se u cijeloj priči te smo u tim krugovima aktivni već desetak godina. – rekao je Puljić za Jutarnji list.
Prvi značajniji uspjeh bio je upravo taj 2019. godine kada su se natjecali sa studentima s Oxforda, Cambridgea i drugih prestižnih fakulteta. Raspravljali su tada o reguliranju banaka, angažmanu SAD-a u Siriji i drugome, a nakon toga još su se više pripremali za daljnja natjecanja.
– U devet preliminarnih i četiri eliminacijske runde, bavili smo se s 13 različitih tema, a obuhvaćaju široki spektar, od filozofije i feminizma do zdravstva, znanosti i međunarodnih odnosa. – rekli su Puljić i Šprem za Jutarnji.
Debatno natjecanje osmišljeno je tako da dvije ekipe dobiju teme o kojima će raspravljati te dobiju 15 minuta za pripremu tema, a zatim i suprotstavljenu stranu. Puljić i Šprem dobili su i titule najboljih javnih govornika prvenstva.

Za svoj uspjeh nisu novčano nagrađeni, no dobili su potvrdu da se njihov trud i rad isplatio, a da pri tome nije ni problem jezična barijera.
– Iz debatiranja se nećemo povući jer želimo osigurati budućim studentima debatantima iz Zagreba što kvalitetniju pripremu za natjecanja i nastaviti pomagati razvoju debate na ovim prostorima. – zaključili su za Jutarnji.
FOTO: UNSPLASH