LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nikako iseliti

Majka poludjela na kćer koja s 30 živi u roditeljskom domu: „Bruka što sam rodila!”

Hrvatska je poznata po mladima koji ne iseljavaju iz roditeljskog doma do ženidbe, ali za to ne možemo kriviti samo „lijene mlade”.

Hrvatska je poznata po mladima koji ne iseljavaju iz roditeljskog doma do ženidbe, ali za to ne možemo kriviti samo „lijene mlade”.

Prema Eurostatovim podacima iz 2018., Hrvatska je prva u Europi po postotku mladih od 25 do 34 godine koji žive s roditeljima. Onih koji ne napuštaju roditeljski dom ima čak 62%. 

Također, najkasnija je prosječna dob u kojoj napuštaju rodno gnijezdo: prosječan Hrvat iselit će u vlastiti stan sa 32 godine. To je znatno više od europskog prosjeka: unutar EU prosjek mladih koji žive s roditeljima je 30%, a iseljavaju u prosjeku sa 26 godina.

Najbolje stoje skandinavske i druge sjeverne zemlje: u Danskoj u ovoj dobnoj skupini sa svojima živi samo 4% populacije, a u Švedskoj se roditeljski dom napušta sa manje od 18 godina. 

Ovakva situacija je u Hrvatskoj generalno prihvaćena s obzirom da u prosjeku mladi ljudi sve teže i rjeđe nalaze posao u struci. Ipak, u mnogim situacijama takva kohabitacija može dovesti do sukoba: tako je jedna majka na popularnoj stranici Ispovesti opisala rašireni problem koji i ona ima u kući, prenosi Večernji.
― Ne znam šta da radim sa svojom kćerkom. Ima 30 godina, završila je fakultet, a ne radi nigdje, jedva da izađe iz kuće. Pritišćemo ju svaki dan i suprug i ja da nađe bilo koji posao, ona kaže da je anksiozna i da se loše osjeća psihički te da je ostavimo na miru ― piše gnjevna majka.
Iako su mnogi u komentarima izrazili suosjećanje prema kćeri te predložili da potraži stručnu pomoć, majka tvrdi da su to izmišljotine.
― Nemojte mi, djeco, te vaše nebuloze i izgovore, lijeni ste, bijesni i kraj priče, navikli na roditeljsku guzicu. Još malo vremena joj dajemo inače leti iz kuće pa neka se snalazi kako umije. Tko god nas pita što nam radi kćer, u zemlju propadam od sramote. Em 30 godina, em nema posla, nema ni djece, ma ništa. Bruka šta sam rodila! ― zaključuje.
Važno je reći da takav pristup nikako nije povoljan za osobe koje ne mogu pronaći posao. Istraživanja pokazuju da nezaposlenost izrazito negativno može utjecati na mentalno zdravlje, pogotovo u situaciji u kojoj je netko godinama studirao, a ne može nakon studija pronaći mjesto za sebe ne tržištu rada, kao što je slučaj sa studenticom iz priče. Dugotrajna nezaposlenost dovodi do osjećaja nemoći, stvaranja negativne slike o sebi, niskog samopouzdanja i generalno smanjuje zadovoljstvo životom.

Budući da, kako je pokazalo istraživanje koje je proveo Centar za razvoj mladih s udrugom Pragma u sklopu projekta SIMS, gotovo 70% nezaposlenih mladih uzdržavaju roditelji, važno je da im upravo oni budu i podrška.
 
VEZANO: Istraživanje pokazalo: 68,5% nezaposlenih mladih uzdržavaju roditelji
 
FOTO: PIXABAY