LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Predavanje na Edwardu Bernaysu

Kongresnik Smith studentima govorio o Domovinskom ratu, borbi protiv komunizma i pobačaju

Suradnja koju je Bernays ostvario s Hrvatskom akademskom zajednicom rezultirala je organizacijom Smithova predavanja na temu „Human rights: The US and the most vulnerable."

Suradnja koju je Bernays ostvario s Hrvatskom akademskom zajednicom rezultirala je organizacijom Smithova predavanja na temu „Human rights: The US and the most vulnerable."

Masterclass predavanja organizirana u Edward Bernays Visokoj školi za komunikacijski menadžment osmišljena su u svrhu objedinjavanja usvojenih teoretskih znanja studenata zagrebačkog sveučilišta s praktičnim iskustvima. Velika je prilika time pružena studentima fakulteta društvenih usmjerenja jer je ovaj projekt do sada ugostio mnoge priznate stručnjake u disciplinama poput komunikacijskog menadžmenta, odnosa s javnošću, turizma i gospodarstva.

Ovog puta, točnije 21. studenog,  doveli su u Zagreb i cijenjenog američkog političara koji trenutno izvršava svoj 19. mandat u Zastupničkom domu Sjedinjenih Američkih Država. Riječ je o republikanskom kongresniku Christopheru Henryju Smithu, ujedno i članu Odbora za vanjske poslove SAD-a koji je svoju dugogodišnju karijeru izgradio zahvaljujući neprestanom stavljanju fokusa na ostvarivanje ljudskih prava. 

Suradnja koju je Bernays ostvario s Hrvatskom akademskom zajednicom rezultirala je organizacijom Smithova predavanja na temu Human rights: The US and the most vulnerable. Studenti su imali mnogo za čuti s obzirom na to da je tijekom godina posvećenih političkom životu predavač pružao podršku veteranima, žrtvama trgovine ljudima, djeci s autizmom i njihovim obiteljima, skupinama za nacionalnu sigurnost i sprječavanja povrede ljudskih prava i vjerskih sloboda.

Ipak, na samom je početku poručio studentima, s naglaskom na one koji se bave komunikacijama, kako je ključno u svakom javnom nastupu potruditi se sažeti sve što želimo reći u što manje vremena jer time ostavljamo mnogo snažniji dojam na publiku. Stoga vam donosimo kratki pregled nekih od najznačajnijih događaja njegove bogate karijere o kojima smo imali prilike čuti tijekom vrlo sadržajnog predavanja. 

Zanimljivo je što je kongresnik proveo neko vrijeme u Hrvatskoj tijekom početaka Domovinskog rata 1991. godine kada je iz prve ruke svjedočio najtežem razdoblju naše nacionalne povijesti. Preciznije, proveo je rujan te godine pružajući podršku ljudima u Vukovaru, Osijeku i Zagrebu surađujući s ovdašnjim obrambenim snagama te zagovarajući nezavisnost i slobodu Hrvatske i Bosne i Hercegovine. S obzirom na to da je prošli tjedan obilježen Dan sjećanja na Vukovar fokus je stavio upravo na priču o svom iskustvu po dolasku u razrušeni grad tijekom opsade gdje se susreo s preživjelim civilima.

Kongresnik je istaknuo svoju izraženu borbu protiv komunizma, pa je s nama podijelio i zanimljivo iskustvo kada je posjetio gulag u Sovjetskoj Rusiji s ciljem oslobađanja jednog od političkih zatvorenika koje je tamo dovodila ruska obavještajna služba Komitet državne sigurnosti. Po dolasku u logor vidio je izgladnjele iscrpljene ljude mršave do kosti. Ipak, ruski su ga službenici pokušavali pored zdravih očiju uvjeriti kako njihovi zatvorenici na raspolaganju imaju čak i prevelike količine hrane te da su vrlo dobro zbrinuti. U svom igrokazu, Rusi su ga odveli do kontejnera punog kruha i pokušali ga uvjeriti da se radi o nepojedenim ostatcima. 

Studenti su koncentrirano slušali priče o nesvakidašnjim iskustvima ovog političara u ispunjenoj dvorani Edwarda Bernaysa. Naposljetku je kongresnik naglasio da je ostvarivanje ljudskih prava za njega fundamentalna preokupacija u životu, a prekretnica koja ga je potakla na posvećivanje toj borbi bila je suočavanje s činjenicom da se u Americi izvrši više od milijun pobačaja tijekom samo jedne godine Tako je započevši borbu protiv abortusa započeo razvoj njegove karijere. Slagali se sa Smithovim konzervativnim stavovima ili ne, neupitno je da iskustvo ovog političara stečeno kroz 19. mandata zavrjeđuje poštovanje.

Ako ste propustili predavanje, preporučamo da za više informacija o radu kongresnika Smitha pogledate njegovu stranicu

FOTO: TEA MIHANOVIĆ