LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentsko natjecanje „Pokretač“

Kako riješiti osnovne probleme današnjeg zdravstva?

Iako su sustavi zdravstvene politike u središtu javnog interesa, često ih zbog manjka financijskih sredstava i ostalih problematičnih društvenih čimbenika nije moguće usavršiti. Studentsko natjecanje „Pokretač“ nudi priliku za prijavu poduzetničke ideje o načinu rješavanja problematike zdravstva u svijetu.

Iako su sustavi zdravstvene politike u središtu javnog interesa, često ih zbog manjka financijskih sredstava i ostalih problematičnih društvenih čimbenika nije moguće usavršiti. Studentsko natjecanje „Pokretač“ nudi priliku za prijavu poduzetničke ideje o načinu rješavanja problematike zdravstva u svijetu.

Prijave na Pokretač, studentsko natjecanje u organizaciji Studentskog informativnog kutka, u punom su jeku. Ranije smo pisali o obrazovanju kao jednoj od kategorija u kojoj studenti mogu prijaviti svoj inovativni poslovni model, a druga je od ukupno pet kategorija na koje je moguće prijaviti se – kategorija zdravstva.

Unatoč razvoju i otkrivanju novih medicinskih lijekova i opreme zdravstvo u svijetu i dalje nije razvijeno u onolikoj mjeri u kojoj bi trebalo i moglo biti. Nažalost, danas se razvijaju mnoge bolesti za koje se lijek ne može pronaći, a od njih umiru ne samo starije nego i sve mlađe generacije diljem svijeta. Unaprjeđenje zdravstvenih sustava suočava se s mnogim poteškoćama na društvenom, organizacijskom i financijskom planu koje se teško rješavaju, posebice u tranzicijskim i nerazvijenim zemljama.

Iako se sustavi zdravstvene politike i skrbi postavljaju u središte javnog interesa, s obzirom na njihovu važnost i ulogu za ljudski život, i dalje se suočavaju s nizom društvenih problema kao što su manjak financijskih sredstava, veći mortalitet od nataliteta, nove vrste bolesti, promjene u području rada i zaposlenosti te cjelokupne ekonomske mogućnosti države i društva. Također, poboljšanje je zdravstvenog sustava u velikoj mjeri nejednako raspoređeno ne samo između zemalja, nego i unutar država diljem svijeta. Kao glavni se zdravstveni rizik navodi upravo siromaštvo.

Zdravstvene su razlike posebno prisutne na području Europe, i to između tranzicijskih zemalja. Prema istraživanjima u svim je europskim zemljama riječ o većoj stopi mortaliteta među skupinama nižeg obrazovanja i nižeg profesionalnog statusa, kao i većem riziku od srčanih bolesti i samoubojstva kod nezaposlenih, točnije ekonomski neaktivnih osoba. Navedeni podatci idu u prilog činjenici da problematika zdravstva postaje sve veći društveni problem današnjice.

Sa svim poteškoćama realizacije kvalitetnijeg zdravstvenog sustava suočava se i Republika Hrvatska, čije se zdravstvo nalazi u donjem dijelu europske ljestvice. Na temelju posljednjih podataka, hrvatski se zdravstveni sustav 2017. godine našao na 26. mjestu među 35 europskih zemalja, 2016. bio je na 19., a 2015. na 16. mjestu. Osim toga, veliku poteškoću predstavlja sve duže vrijeme čekanja na određeni znanstveni pregled, pa su pacijenti često primorani pomoć potražiti u privatnim poliklinikama i lječilištima te za to izdvojiti pozamašnu svotu novca.

Zdravlje i funkcioniranje zdravstva danas itekako košta, a ako vi imate ideju kako bi ga se moglo lakše financirati i organizirati, možete je prijaviti do 15. svibnja. Dodatne informacije o studentskom natjecanju Pokretač možete pronaći na stranici udruge Studentski informativni kutak Facebook stranici Natjecanja.

FOTO: PIXABAY