LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju: Ana Lah

Jeste li već kontaktirali ambasadoricu EU karijera?

Ana Lah je studentica četvrte godine Pravnog fakulteta u Zagrebu, a obnaša vrlo zanimljivu ulogu ambasadorice EU karijera. Ako ne znate što je to i kako vam može koristiti, pročitajte intervju koji smo obavili s Anom!

Ana Lah je studentica četvrte godine Pravnog fakulteta u Zagrebu, a obnaša vrlo zanimljivu ulogu ambasadorice EU karijera. Ako ne znate što je to i kako vam može koristiti, pročitajte intervju koji smo obavili s Anom!

Ana Lah je studentica četvrte godine Pravnog fakulteta u Zagrebu, a obnaša vrlo zanimljivu ulogu ambasadorice EU karijera Ako ne znate što je to i kako vam može koristiti, pročitajte intervju koji smo obavili s Anom!

2012. godine izabrana si za ambasadoricu EU karijera Možeš li nam objasniti kako se postaje ambasadorom, koja je tvoja funkcija i zašto EU izabire predstavnike na europskim sveučilištima?

Ambasadori EU karijera biraju se preko natječaja koji vodi Europski ured za odabir osoblja (EPSO), obično u proljeće, a mogu se prijaviti studenti svih fakulteta određenog sveučilišta na kojem se bira ambasador. EPSO inače ima otprilike 90 ambasadora na sveučilištima diljem Europske unije. Nakon što su odabrani, ambasadori u listopadu prisustvuju konferenciji u Bruxellesu u kojem se pripremaju za daljnji rad. Mandat traje godinu dana s mogućnošću produljenja.

Ambasadori su kontakt točka studentima koje zanima zapošljavanje i stažiranje u institucijama EU. Ovdje se, dakle, ne radi o promoviranju zapošljavanja na bilo kojim radnim mjestima u državama članicama EU, već isključivo u institucijama Europske unije, poput Europske komisije, Parlamenta, Vijeća i različitih agencija. Ambasadori u svrhu informiranja studenata drže prezentacije na fakultetima, vode Facebook stranicu, odgovaraju na pitanja studenata preko e-maila, Facebooka i osobno, distribuiraju promotivne materijale i slično. Svrha ambasadora je upoznavanje studenta s nizom mogućnosti koje se nude te objašnjavanje selekcijskog procesa kroz koji moraju proći na standardiziranim natječajima za zapošljavanje. Ciljana skupina su sposobne i motivirane osobe spremne za izazove, a koje svojim radom žele doprinijeti napretku zajednice u kojoj živimo.

U kojim slučajevima ti se studenti mogu obratiti i gdje te mogu naći?

Studenti mi se mogu obratiti ako razmišljaju o tome da se nakon diplome prijave na neki od natječaja za stalni posao u institucijama EU te ih zanima koje sve mogućnosti postoje. Zatim, ako im selekcijski proces nije dovoljno jasan, ako ih zanima koje kompetencije dodatno moraju razvijati kako bi bili konkurentni te ako imaju bilo kakve druge nedoumice vezane za zapošljavanje u institucijama. Također, mogu mi se obratiti ako imaju pitanja vezana za stažiranje u nekoj od institucija EU. Slobodno mi mogu poslati e-mail na: eucareers.zagreb@gmail.com ili postaviti pitanje na zid ili u inbox Facebook stranice.

Predavanje
 
Predavanje, FOTO: Ana Lah
 
 

Je li se puno studenata dosad interesiralo za EU karijere tijekom tvog „mandata”?

Moram priznati da sam dosta zadovoljna odazivom, posebno otkako smo postali članica EU, i što se tiče broja pitanja koja mi studenti postavljaju preko e-maila i inboxa na Facebooku, ali i što se tiče dolazaka na prezentacije o mogućnostima zapošljavanja i stažiranja.

Koliko je studenata preko ove komunikacijske platforme uspjelo pronaći svoju karijeru?

Teško je još govoriti o karijerama s obzirom da se radi o studentima koji se generalno zanimaju za buduće zapošljavanje, a još se, s obzirom na to da nemaju diplomu, ne mogu zaposliti na administracijskim funkcijama u institucijama. Tako da su studenti zapravo više zainteresirani za prijavljivanje na natječaje za stažiranja, ali, nažalost, nemam podatake o tome tko se sve zaista prijavio i tko je prošao na natječaju od onih koji su mi se javili.

Što misliš zašto studenti imaju toliku rezigniranost prema ovakvim prilikama, zašto nisu veće pomame za ovakvim prilikama?

Mislim da su studenti generalno zainteresirani, ali da još nisu upoznati sa svim prilikama koje postoje. Također, što se tiče natječaja za stažiranje koje objavljuju institucije EU, nije ih dovoljno olako shvatiti, već treba pažljivo ispuniti prijavu i posvetiti joj dovoljno vremena kako bi se osiguralo da je dovoljno kvalitetna. Naime, natječaji su vrlo konkurentni i velik broj ljudi se prijavljuje. No, po meni, to ne bi trebalo obeshrabriti kandidate, jer svatko tko se potrudi ima šansu uspjeti na natječaju.

Predavanje II
 
Predavanje II, FOTO: Ana Lah
 
 

Hoće li ovakve obavijesti i komunikacija uspjeti zaintrigirati studente i planira li se neko predstavljanje karijera na sajmovima ili na fakultetima?

Nadam se da će ih uspjeti zaintrigirati! Studenti s kojima sam komunicirala čine se dosta zainteresirani, što me posebno veseli, jer rad u institucijama smatram vrlo zanimljivim, dinamičnim i dobrom prilikom za ambiciozne i marljive studente.

 Dosad su bila predstavljanja na Pravnom fakultetu, Fakultetu političkih znanosti i Filozofskom fakultetu, zatim u Impact HUB-u Zagreb, a u planu su predstavljanja EU karijera i na drugim fakultetima i sajmovima karijera te događanjima vezanim za Europsku uniju. Primjerice, 1. ožujka ću predstaviti EU karijere sudionicima Model European Union Zagreb (MEUZ). Prije svake prezentacije o EU karijerama, bit će obavijest na Facebook stranici EU Careers Croatia pa bih zainteresiranima preporučila da ju prate.

Europska unija otvorila je mnoge mogućnosti za studente, što im ti preporučaš iz vlastitog iskustva, na što se usmjeriti i kako doći do posla u ovoj recesiji?

Preporučila bih im da se dobro informiraju o mogućnostima koje postoje, da prate web i Facebook stranice i da budu ustrajni u svojim planovima. Dobro je proučiti koje su kompetencije potrebne za zapošljavanje, odnosno stažiranje, i kontinuirano raditi na profesionalnom usavršavanju te učiti strane jezike. Većina institucija Europske unije nudi mogućnost plaćenog stažiranja koje je izvrsna prilika da se stekne radno iskustvo, a cijenjeno je kod mnogih poslodavaca pa je time izvrsna odskočna daska za daljnju karijeru, kako u samim institucijama, tako i kod drugih poslodavaca.

FOTO: ANA LAH