LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
VOLONTIRANJE U CENTRU ZA RAZVOJ MLADIH

INTERVJU: „Studentski.hr idealna je prilika da se bez velikog pressinga s dobrom, mladom ekipom pripremite za sve što vas čeka!”

Marin Karadžija bivši je glavni urednik portala Studentski.hr, a danas je, upravo zahvaljujući novinarskoj praksi koju je stekao volontiranjem, zaposlen na jednom od najčitanijih portala u Hrvatskoj.

Marin Karadžija bivši je glavni urednik portala Studentski.hr, a danas je, upravo zahvaljujući novinarskoj praksi koju je stekao volontiranjem, zaposlen na jednom od najčitanijih portala u Hrvatskoj.

Centar za razvoj mladih (CERM) u potrazi je za novim članovima koji su zainteresirani za odrađivanje volonterske prakse na portalu Studentski.hr i ostalim volonterskim programima koje provodi. Riječ je o sveukupno devet timova u koje se moguće prijaviti, a to su: novinari, lektori, marketing tim, community management tim, tim za odnose s javnošću, tim za multimediju i dizajn, tim ljudskih resursa, tim web-administracije i tim društvene suradnje.

Svaki od navedenih timova daje prostora za stjecanje novih znanja i vještina, ali i pregršt radnog iskustva kojim je moguće konkurirati na tržištu i biti što bolje pripravan za budući posao i stvaranje karijere. Volontiranjem student ne samo što ima priliku upoznati nove ljude i primijeniti teoriju u praksi nego i razvija radne navike koje su iznimno bitne za zaposlenje nakon završetka studija i što bolju kvalitetu odrađivanja posla. Jedan od primjera bivših volontera CERM-a svakako je Marin Karadžija, 26-godišnji magistar novinarstva koji je svoj volonterski put započeo u novinarskom timu, a završio kao glavni urednik portala Studentski.hr. Danas je zaposlen na jednom od najčitanijih portala u Hrvatskoj.

Kao idealnu priliku da se krene baviti novinarstvom i raditi na svom stilu pisanja navodi upravo volontiranje na Studentskom.hr. Uz to, otkriva i koje je sve vještine i znanja stekao radom na portalu:

– Naučio sam kako portal funkcionira u odnosu s društvenim mrežama i tržištem, dobio priliku surađivati s mladim ljudima koji imaju slične ambicije kao i ja. Imao sam priliku raditi sve forme pisanog novinarstva – od kratkih vijesti pa do reportaža – što mi je uvelike olakšalo zapošljavanje. Lijepo je doći na neki ozbiljniji portal i pokazati da ne trebaš puno privikavanja, već da možeš odmah uskočiti u pravi posao.

Budući da se, kao što je ranije navedeno, moguće prijaviti u više timova, Marin je istaknuo da zapravo svaki tim ima jednu zajedničku prednost, a to je davanje prilike da budete proaktivni:

– Proaktivnost je osobina koju vaši nadređeni najviše cijene i ako stalno predlažete neke ideje i realizirate ih, dovodite se u poziciju da se više ne trebate prilagođavati drugima, već da se oni prilagođavaju vama. Neovisno o tome zanima li vas novinarstvo, lektoriranje, društvene mreže ili marketing, bitno je da izaberete ono u čemu se pronalazite i onda radite na svojim vještinama. Najvažnije je da poslušate savjet onih koji znaju više od vas i da igrate timski.

Kao jedno od najvrjednijih iskustava s portala koje mu uvelike koristi u životu i daljnjem radu ističe razvijanje osjećaja za timski rad:

– To je možda i najbolje što možete iz cijelog tog iskustva izvući. Kamo god dođete kasnije, radit ćete s ljudima, a ako to ne znate, sve vještine i znanja su vam uzaludni.

Foto: Studentski.hr / U pauzi od volontiranja potrebno se nekad i opustiti

Marin je danas zaposlen na portalu Net.hr, a kao ključnu stavku u pronalaženju posla navodi ponovno volontiranje na Studentskom.hr:

– Poslodavci vole vidjeti bar nekakvo iskustvo, pogotovo kod mladih novinara. Vole vidjeti da se netko bavio nečim izvan fakulteta na kojem je najčešće praksa stvar osobne motivacije, a ne plana nastave. Nakon što dođe iskustvo, snalaženje je najmanji problem.

Unatoč tomu što danas postoje brojne predrasude o volontiranju te ono često nije financijski isplativo, Marin poručuje da, ako uložite trud u volontiranje i prema njemu se odnosite kao da je pravi posao, ubrzo ćete biti spremni naplatiti svoje znanje:

– Nitko se ne rodi kao glavni urednik Guardiana, treba najprije napisati onaj svoj prvi članak koji će biti objavljen i kojim će se ponositi vaše mama i baka. Pa onda još sto i još tisuću. Ne možete naplatiti svoj rad ako ne radite dobro, a Studentski je idealna prilika da se bez velikog presinga s dobrom, mladom ekipom pripremite za sve što vas čeka.

Iz Filipovog i Marinovog primjera vidljivo je da se volontiranje itekako isplati. Ako i ti dijeliš jednako mišljenje i želiš se okušati u volonterskoj praksi na portalu Studentski.hr, posjeti poveznicu.

FOTO: STUDENTSKI.HR