LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Popričali smo s dekanicom

INTERVJU: Pokreće se novi studij ranog i predškolskog odgoja, upisivati će 35 do 40 studenata

Požega bi mogla postati novi obrazovni centar za studente ranog i predškolskog odgoja kroz suradnju FOOZOS-a i FTRR-a, što bi riješilo nedostatak odgojitelja u regiji, uz visoku razinu obrazovanja i mogućnost daljnjeg studija, ovisno o uspješnoj akreditaciji.

Požega bi mogla postati novi obrazovni centar za studente ranog i predškolskog odgoja kroz suradnju FOOZOS-a i FTRR-a, što bi riješilo nedostatak odgojitelja u regiji, uz visoku razinu obrazovanja i mogućnost daljnjeg studija, ovisno o uspješnoj akreditaciji.

Požega bi uskoro mogla postati novi obrazovni centar za studente ranog i predškolskog odgoja zahvaljujući suradnji Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti (FOOZOS) i Fakulteta turizma i ruralnog razvoja (FTRR). Ovaj dislocirani studij, čija je akreditacija zakazana za kraj rujna 2024. godine, donosi brojne prednosti kako za buduće studente, tako i za lokalnu zajednicu. Više informacija o ovom potencijalnom studiju zatražili smo od dekanice Fakulteta za odgojne znanosti u Osijeku, Emine Berbić Kolar.
 

Koje su konkretne prednosti za lokalnu zajednicu od otvaranja dislociranog studija ranog i predškolskog odgoja u Požegi?


Prednost za lokalnu zajednicu ogleda se u povećanom broju studenata, napose studentica koje bi završetkom ovoga studijskoga programa bile vrlo lako zapošljive. Trenutno u samom gradu Požegi nedostaje 26 odgojitelja samo u gradskim dječjim vrtićima, a kada tome pridodate grad Pleternicu i okolne općine, dolazimo do uistinu velikog broja nedostajućih odgojitelja. Osim toga, mi u našim kvotama uvijek vodimo računa i o starijoj, odnosno populaciji srednje životne dobi, koja se može upisati u kvoti namijenjenoj onima koji su maturirali prije 2010. godine. U toj kvoti gotovo uvijek nađu se žene koje nisu na vrijeme završile studij ili koje nikada nisu studirale zbog raznih obiteljskih i socio-ekonomskih razloga te im na ovaj način dajemo mogućnost stjecanja akademskoga zvanja i ekonomske neovisnosti što je od dodatnoga značaja ako uzmemo u obzir njihove životne uvjete i ekonomsku ovisnost.
 

Koliko će mjesta biti dostupno za buduće studente i koji će biti uvjeti upisa?


Ovo veleučilište iz Zaprešića ima novi online diplomski studij, cijena godine studiranja nije mala


O kvotama nismo konkretno razmišljali, no vjerojatno će ukupna kvota biti 35 ili 40 studenata, a uvjeti će biti isti kao na našem postojećem prijediplomskom studijskom programu Ranoga i predškolskoga odgoja i obrazovanja. Uvjete možete provjeriti u portalu Postani student ili na našoj stranici.
 

Kako će suradnja između Fakulteta za odgojne znanosti u Osijeku (FOOZOS) i Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi (FTRR) izgledati u praksi, osobito u pogledu nastavnog kadra i organizacije nastave?


Suradnja dvaju fakulteta ogleda se u prostoru koji nam FTRR daje za potrebe nastave, nastavni kadar u potpunosti je naš.
 

Što ova inicijativa znači za rast i razvoj dječjih vrtića u Požeško-slavonskoj županiji, s obzirom na manjak stručnog kadra?


Digitalni autizam sve češći problem kod mladih, uzrokovan prekomjernim korištenjem ekrana


Kao što sam u uvodu objasnila, ova inicijativa znači jako puno za cjelokupnu zajednicu jer je prijediplomski studij Ranoga i predškolskoga odgoja i obrazovanja najtraženiji i najpotrebniji studijski program u RH, s obzirom na jako veliki broj nedostajućega stručnog kadra.
 

Kada bi prvi studenti mogli početi s nastavom i hoće li postojati mogućnost daljnjeg obrazovanja nakon završetka prijediplomskog studija?


Sve ovisi o ishodu inicijalne akreditacije. Što se tiče diplomskoga studija Ranoga i predškolskoga odgoja i obrazovanja, za njega je također potrebno proći inicijalnu akreditaciju. Ne možemo pokrenuti inicijalnu akreditaciju za diplomski studij dok ne dobijemo dopusnicu za prijediplomski studijski program.
 

Koje korake planirate poduzeti kako bi se osigurala visoka razina kvalitete obrazovanja na ovom dislociranom studiju?


Traju prijave za studentske domove u Požegi i Osijeku, evo do kada se možete prijaviti


Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti ima jak znanstveno.nastavni kadar te smo u svim područjima pokriveni profesorskim kadrom koji je prepoznatljiv u cijeloj Republici Hrvatskoj. Stoga mi nemamo nikakvih problema u pogledu nedostatka kadra ili kadra koji nema stručne i znanstvene kompetencije. Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti jedan je od najbrže rastućih fakulteta na Sveučilištu J. J. Strossmayera u Osijeku, upisujemo jako veliki broj studenata s obzirom na velik broj studijskih programa i jako veliku zainteresiranost za naše studijske programe stoga ćemo i nadalje raditi sve što je u našoj moći kako bismo održali postojeću kvalitetu, a po mogućnosti podigli ju na još viši nivo.
FOTO: FACEBOOK EMINA BERBIĆ KOLAR / CANVA PRO / IMAGINIMA, ILUSTRACIJA