LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Borba studenata stručnih studija

Inicijativa 300=300 djeluje već godinu dana: „Želim nam što manje godina postojanja”

– Od skupine studenata postali smo jak i stabilan partner i sugovornik i relevantan dionik akademske zajednice. – poručila je Dijana Radovniković, jedna od pokretačica inicijative 300=300.

– Od skupine studenata postali smo jak i stabilan partner i sugovornik i relevantan dionik akademske zajednice. – poručila je Dijana Radovniković, jedna od pokretačica inicijative 300=300.

U lipnju prošle godine uz sve što nas je već snašlo, studenti stručnih studija okupljeni u inicijativu 300=300 borili su se s još jednim problemom – odlukom Ustavnog suda prema kojoj su praktički bili izbrisani iz Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru i stavljeni u, kako su smatrali, neravnopravan odnos s kolegama sa sveučilišnih studija.

Njihovu borbu, koja traje i dan danas, ali tiče se sada već drugog problema, pratimo od samog početka. Kratko smo, stoga, porazgovarali s jednom od pokretačica inicijative Dijanom Radovniković povodom godine dana od njihova osnutka.
Vezano: Inicijativa 300 = 300 – studenti stručnih studija protive se odluci Ustavnog suda
Prije nego se osvrnemo na njihov trenutačni rad i podijelimo mišljenje studentice Radovniković o protekloj godini, prisjetimo se o čemu je prvotno uopće bila riječ. Naime, Ustavni sud u ožujku je prošle godine prihvatio prijedlog koji su podnijeli Sveučilište u Zagrebu, koje zastupa rektor prof. dr. sc. Damir Boras, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, koji je zastupao dekan prof. dr. sc. Igor Gliha, Pravni fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, koji je zastupala dekanica prof. dr. sc. Renata Perić, Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci, koji je zastupala dekanica prof. dr. sc. Vesna Crnić-Grotić i Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu, koji je zastupao dekan izv. prof. dr. sc. Željko Radić.

Odlukom Ustavnog suda pod razinom 6. – kvalifikacije stečene završetkom preddiplomskih studija, više se nisu ubrajali preddiplomski stručni studiji, nego samo preddiplomski sveučilišni studiji. Isto vrijedi i za razinu 7.1. – kvalifikacije stečene završetkom diplomskih studija, gdje se ukinuo dio koji je glasio: specijalističkih diplomskih stručnih studija.

Nakon mjeseci borbe studenti su konačno u veljači ove godine dočekali završetak iste jer je Sabor izglasao Zakon o HKO-u kojim su u HKO uvršteni na jednaku razinu, ali različite podrazine kao kolege sa sveučilišnih studija.
Vezano: Isplatila se borba studenata stručnih studija – Sabor izglasao Zakon o HKO-u
Članke koji prate njihov angažman od samih početaka možete pronaći na poveznici. Tu, međutim, ne staje njihov rad jer se sada bore za izmjenu akademskih naziva, govori nam studentica Radovniković, koja se ujedno osvrnula na njihov cjelokupni rad kroz proteklu godinu.

– Ponosni smo na svoje djelovanje u proteklih godinu dana jer smo pokazali kako se snagom zajedništva može postići apsolutno sve, pa i ono što smo smatrali nemogućim. Od skupine studenata postali smo jak i stabilan partner i sugovornik i relevantan dionik akademske zajednice. Trenutno nam je fokus na izmjeni akademskih naziva jer smatramo da je i to dio diskriminacije koja se provodi nad studentima stručnih studija, pod vodstvom rektora Borasa i njegovih suradnika. Potpuno smo sigurni u rezultat i ove borbe jer je Inicijativa stabilna, jaka i neće se zaustaviti dok ne postignemo svoj cilj, a to je potpuno iskorijenje diskriminacije.

Zahvalni smo svim suradnicima i partnerima iz političkog i javnog života na podršci te ćemo nastaviti biti otvoreni prema svim dobronamjernim pojedincima i organizacijama i nadamo se nastavku dobre suradnje i njihovoj daljnjoj podršci. Čestitamo kolegama studentima na ustrajnost i strpljenju i idemo dalje do konačnog cilja!

Radovniković je kolegama putem Facebooka poručila da bi im poželjela još puno godina, ali neće, već im želi što manje godina postojanja jer bi to značilo da više nemaju problema za rješavati. Ono što im svakako želi, dodaje, jest još puno zajedništva kao i do sada jer nema problema koji ujedinjeni ne mogu i neće riješiti.

Njihovo djelovanje možete pratiti u Facebook grupi koja broji 14 tisuća članova, ali i na njihovoj web-stranici.
FOTO: INICIJATIVA 300=300