LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
bista profesora Antuna Heinza

Učenik povodom 135. godišnjice Botaničkog vrta PMF-a izradio brončanu skulpturu njegova utemeljitelja

Svečanosti su prisustvovali brojni uzvanici, među kojima su se našli članovi obitelji pokojnog profesora, praunuci i čukununuci, kao i učenici, profesori, predstavnici ministarstava, Grada i Fakulteta, što je dodatno obogatilo ovaj značajan događaj.

Svečanosti su prisustvovali brojni uzvanici, među kojima su se našli članovi obitelji pokojnog profesora, praunuci i čukununuci, kao i učenici, profesori, predstavnici ministarstava, Grada i Fakulteta, što je dodatno obogatilo ovaj značajan događaj.

U petak, 18. listopada 2024. godine, Botanički vrt Biološkog odsjeka Prirodoslovno- matematičkog fakulteta (PMF) u Zagrebu proslavio je 135. godišnjicu svog osnutka otkrivanjem biste profesora Antuna Heinza, utemeljitelja ove zelene oaze. Svečanosti su prisustvovali brojni uzvanici, među kojima su se našli članovi obitelji pokojnog profesora, praunuci i čukununuci, kao i učenici, profesori, predstavnici ministarstava, Grada i Fakulteta, što je dodatno obogatilo ovaj značajan događaj.

Bista, koju je izradio talentirani učenik Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Ira Orešković, visoka je 55 cm i izrađena je u bronci. Postavljena je na monolit od rimskog travertina, na mjestu gdje se prvotno nalazila prva kamenjara u Botaničkom vrtu. Svečano otkrivanje spomenika odvijalo se u paviljonu, koji je bio ispunjen posjetiteljima, a njihovo oduševljenje bilo je očito.


Zagrebački fakultet nagradio brucoše koji su na državnoj maturi ostvarili sto posto točnih odgovora


Profesor Antun Heinz, rođen 15. veljače 1861. godine, bio je ključna figura u osnivanju Botaničkog vrta, koji je započeo s radom 1889. godine. Nakon povratka iz Europe, gdje je proučavao botaničke vrtove, Heinz je predložio i izradio nacrt za vrt koji je kasnije postao jedan od najvažnijih sveučilišnih botaničkih vrtova u Hrvatskoj. Tijekom svoje karijere, Heinz je bio aktivan u znanstvenoj zajednici i promovirao je znanost i obrazovanje, no suočio se i s izazovima zbog svojih političkih stavova.

Osim što je otkrivanje biste značilo priznanje njegovom radu, također je simboliziralo i trajanje suradnje između Botaničkog vrta i Škole primijenjene umjetnosti, koja datira još od prije osnutka Vrta. Tijekom višegodišnjeg procesa izrade spomenika, učenici su imali zadatak da na temelju jedine dostupne fotografije profesora Heinza kreiraju njegov lik, što je bila teška, ali inspirativna zadaća.

Izvrsna prilika za studente za steći novo iskustvo: PMF traži pomoć u organizaciji 6. Dana karijera


U zahvalnoj atmosferi, organizatori su istaknuli kako je bista profesor Heinza ne samo fizički prikaz, već i prikaz njegovog duha i doprinosa znanosti. Svi prisutni izrazili su nadu da će suradnja između institucija rezultirati novim umjetničkim djelima i obogaćivati kulturnu baštinu Zagreba. Spomenik profesoru Antunu Heinzu sada stoji kao podsjetnik na njegovu ostavštinu i važnost Botaničkog vrta kao edukativnog i znanstvenog centra, koji svake godine privlači više od 100 tisuća posjetitelja.
 

IZVOR: BOTANIČKI VRT BIOLOŠKOG ODSJEKA PMF-A ZAGREB
FOTO: BOTANIČKI VRT BIOLOŠKOG ODSJEKA PMF-A ZAGREB