LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Rijeci

Imamo prvi superračunalni sustav u Hrvatskoj

Kolinda Grabar-Kitarović pustila je u pogon prvi superračunalni sustav u Hrvatskoj. Čini se da je Sveučilište u Rijeci sve bliže formiranju prestižnog centra znanja.

Kolinda Grabar-Kitarović pustila je u pogon prvi superračunalni sustav u Hrvatskoj. Čini se da je Sveučilište u Rijeci sve bliže formiranju prestižnog centra znanja.

Zahvaljujući sredstvima iz fondova Europske unije, imamo prvi superračunalni sustav u Hrvatskoj nazvan Bura, a karakterizira ga značajna energetska učinkovitost. U pogon ga je pustila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prilikom sudjelovanja na otvorenju međunarodnog skupa Otvoreni dani ICT-HPC Sveučilišta u Rijeci.

Nakon nekoliko mjeseci probnog rada, ispostavilo se da će uistinu doprinijeti radu naših znanstvenika. Primjenjivat će se u radu biotehnologije i biomedicine, ali i na drugim prirodnim i tehničkim područjima.

Predsjednica je na ovom događaju istaknula važnost znanosti za razvoj i gospodarstvo te da državna ulaganja u to područje moraju porasti. Vjeruje da će Bura unaprijediti razvoj znanosti na Sveučilištu u Rijeci. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar složio se, naglašavajući važnost uključivanja studenata otvaranja akademske zajednice široj zajednici.

Osim spomenutoga računalnog sustava, projektom Razvoj istraživačke infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci opremljen je laboratorij Centra za mikro­- i nanoznanosti, Centra za visokopropusne tehnologije i Građevinskog fakulteta. Na taj se način Sveučilište približava formiranju prestižnog centra znanja.

 

FOTO: UNIRI