LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novi studijski program u Slavoniji

Hrvatska od jeseni dobiva studij koji će se enogastronomijom baviti na STEM način

Od jeseni će se na Veleučilištu u Požegi izvoditi studij Enogastronomija koji će biti usmjeren prema praktičnoj nastavi i studente osposobiti za niz poslova povezanih s hranom i pićem.

Od jeseni će se na Veleučilištu u Požegi izvoditi studij Enogastronomija koji će biti usmjeren prema praktičnoj nastavi i studente osposobiti za niz poslova povezanih s hranom i pićem.

Na Veleučilištu u Požegi od jeseni će se izvoditi studij Enogastronomija, prvi u RH iz područja biotehničkih znanosti usmjeren na kvalitetu i zdravstvenu ispravnost hrane i pića, prvenstveno u sektoru ugostiteljstva i turizma.

Specifičnost je ovog studija što će se izvoditi na STEM način, naglasak je stavljen na praktičnu nastavu koja će se, kako stoji u opisu na stranici Veleučilišta, izvoditi na dva načina:
  1. unutar Veleučilišta – u okviru kolegija Regionalne hrvatske kuhinje, Internacionalne kuhinje, Gastronomija I i II, Vinorodna područja svijeta, Vinogradarstvo i vinarstvo Hrvatske
  2. kod poslovnih subjekata u okviru kolegija Stručna praksa I, II, III i IV- 3. 4. 5. i 6. semestar.  
Ciljevi studija jesu profesionalno napredovanje u području proizvodnje i posluživanja hrane te uspješan nastavak školovanja na srodnim specijalističkim studijima iz područja biotehničkih znanosti, a po završetku studija studenti bi trebali biti osposobljeni za:
  • upravljanje odjelom hrane i pića u subjektima u poslovanju s hranom
  • dizajniranje i  osuvremenjivanje  restoranskih menija
  • organizacija enoloških i gastronomskih manifestacija
  • stručno savjetovanje prilikom izrade poslovnih planova ugostiteljskih objekata
  • upravljanje raspodjelom ljudskih resursa u gastronomiji
  • recenziranje ugostiteljskih časopisa
  • održavanje stručnih radionica iz područja enogastronomije za korisnike različitih kategorija
  • stručno savjetovanje o sljubljivanju hrane i pića
  • razvoj, upravljanje i kontroliranje sustava osiguranje kakvoće.
Pravo upisa preddiplomskog stručnog studija Enogastronomije imaju osobe koje su završile četiri razreda srednje škole i imaju položenu državnu maturu iz B razine obaveznih predmeta. Za one koji su završili srednju školu prije 2010. godine obavezan je razredbeni ispit umjesto državne mature.

Detaljne informacije o studiju dostupne su na poveznici.
FOTO: UNSPLASH