LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novi studijski program u Slavoniji

Hrvatska od jeseni dobiva studij koji će se enogastronomijom baviti na STEM način

Od jeseni će se na Veleučilištu u Požegi izvoditi studij Enogastronomija koji će biti usmjeren prema praktičnoj nastavi i studente osposobiti za niz poslova povezanih s hranom i pićem.

Od jeseni će se na Veleučilištu u Požegi izvoditi studij Enogastronomija koji će biti usmjeren prema praktičnoj nastavi i studente osposobiti za niz poslova povezanih s hranom i pićem.

Na Veleučilištu u Požegi od jeseni će se izvoditi studij Enogastronomija, prvi u RH iz područja biotehničkih znanosti usmjeren na kvalitetu i zdravstvenu ispravnost hrane i pića, prvenstveno u sektoru ugostiteljstva i turizma.

U zgradi bivšeg rodilišta od sljedeće akademske godine počinje izvođenje novog stručnog studija


Specifičnost je ovog studija što će se izvoditi na STEM način, naglasak je stavljen na praktičnu nastavu koja će se, kako stoji u opisu na stranici Veleučilišta, izvoditi na dva načina:
  1. unutar Veleučilišta – u okviru kolegija Regionalne hrvatske kuhinje, Internacionalne kuhinje, Gastronomija I i II, Vinorodna područja svijeta, Vinogradarstvo i vinarstvo Hrvatske
  2. kod poslovnih subjekata u okviru kolegija Stručna praksa I, II, III i IV- 3. 4. 5. i 6. semestar.  
Ciljevi studija jesu profesionalno napredovanje u području proizvodnje i posluživanja hrane te uspješan nastavak školovanja na srodnim specijalističkim studijima iz područja biotehničkih znanosti, a po završetku studija studenti bi trebali biti osposobljeni za:
  • upravljanje odjelom hrane i pića u subjektima u poslovanju s hranom
  • dizajniranje i  osuvremenjivanje  restoranskih menija
  • organizacija enoloških i gastronomskih manifestacija
  • stručno savjetovanje prilikom izrade poslovnih planova ugostiteljskih objekata
  • upravljanje raspodjelom ljudskih resursa u gastronomiji
  • recenziranje ugostiteljskih časopisa
  • održavanje stručnih radionica iz područja enogastronomije za korisnike različitih kategorija
  • stručno savjetovanje o sljubljivanju hrane i pića
  • razvoj, upravljanje i kontroliranje sustava osiguranje kakvoće.
Pravo upisa preddiplomskog stručnog studija Enogastronomije imaju osobe koje su završile četiri razreda srednje škole i imaju položenu državnu maturu iz B razine obaveznih predmeta. Za one koji su završili srednju školu prije 2010. godine obavezan je razredbeni ispit umjesto državne mature.

Sveučilište Algebra Bernays pokreće prvi privatni doktorski studij iz polja računarstva


Detaljne informacije o studiju dostupne su na poveznici.

Novi studij na Hrvatskom katoličkom sveučilištu: prva generacija studenata upisuje se u akademskoj godini 2025./2026.


FOTO: UNSPLASH