LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Udruga "Balkanac" protiv mržnje i netrpeljivosti među mladima u regiji

"Granica ne smije biti prepreka za sklapanje novih prijateljstava"

Udruga "Balkanac" okuplja mlade iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Zajedno žele promijeniti negativne stavove mladih i izgraditi društvo koje nije zatrovano mržnjom.

Udruga "Balkanac" okuplja mlade iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Zajedno žele promijeniti negativne stavove mladih i izgraditi društvo koje nije zatrovano mržnjom.

Znate li kako žive mladi i studenti u Sarajevu, Tuzli i Beogradu? Jeste li se zapitali s kakvim se problemima suočavaju vaši kolege u susjednim zemljama? Nije uvijek lako proći granicu, stvarnu među zemljama, ali i granicu u našem umu. Upravo je neznanje velika prepreka koja se često povećava ukorijenjenim predrasudama. Zbog takvih razmišljanja možemo biti uskraćeni za pozitivna iskustva i iskrena prijateljstva.

Predrasuda, netolerancije i mržnje u današnjem društvu svjesni su i studenti koji su tome odlučili stati na kraj i promijeniti sredinu u kojoj žive. Osnovali su udrugu Balkanac koja okuplja mlade iz triju država – Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Trenutno broje dvadesetak članova, no uvjereni su da će taj broj rasti. Gotovo su svi u udruzi studenti i studiraju na fakultetima različitih područja.

Udruga Balkanac u Tuzli, FOTO: Udruga Balkanac
 
Ante Pereza, član hrvatskog dijela udruge, studira restauriranje umjetnina na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, dok ostali članovi iz Hrvatske studiraju na Filozofskom, Geotehničkom i Metalurškom fakultetu u Zagrebu te na Visokoj tehničkoj školi u Bjelovaru.

Ante nam je otkrio kako je osnovana udrugu Balkanac i zašto je njezin najvažniji cilj smanjiti netrpeljivost i mržnju među mladima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

– Udrugu je ljetos u Beogradu osnovao Nemanja Cvetković koji je i pokrenuo inicijativu za ovaj projekt. Rasli smo član po član, grad po grad. Prvo su tu bili samo Zagreb i Beograd, zatim nam se pridružila i ekipa iz Sarajeva, a nakon njih i ekipa iz Tuzle. Sve nas je povezao isti stav, da granica ne smije biti prepreka za sklapanje novih prijateljstava te da predrasude koje nam se nameću kroz medije nisu istinite. Naravno, svi znamo zašto je stanje danas takvo kakvo jest, mi držimo da povijest treba pamtiti i odnositi se prema njoj s poštovanjem, no da se u njoj ne može živjeti. Sa svih strana granica susrećemo mlade koji doslovno imaju strah od prelaska te granice zbog priča koje su čuli, te samo još više podižu zidove između naroda. Naš je cilj da to promijenimo te da se svi zajedno zapitamo – Zar nije bolje ovako?

U sklopu prvog projekta, udruga planira snimiti dokumentarni film koji će pratiti ekipu mladih na putu po regiji.

– Projekt ''Zar nije bolje ovako?'' je zapravo bio kamen temeljac na kojemu je izraslo sve ostalo. Od udruženja preko planova za budućnost pa do prijateljstava koje smo stekli u dosadašnjem djelovanju. U sklopu našeg prvog projekta snimit ćemo film koji će se pojavljivati u više formata, od četrdesetominutnog filma do manjeg broja serija te će se pratiti putovanje 12 mladih osoba iz četiriju gradova na putu od Sarajeva preko Tuzle, Zagreba, Splita, Mostara, Beograda do Jagodine. Ukupno putovanje po planu snimanja trebalo bi trajati 22 dana, no s obzirom na to da se radi o dokumentarnom filmu, plan je podložan promjenama. Uz nas, tu će biti i profesionalna snimateljska ekipa. Film planiramo prikazivati na raznim televizijama, festivalima i događajima, pojedine smo već i dogovorili. – kaže Ante.

Udruga je dobila potporu grada Tuzle i organizacije Mreža mira te surađuje s nekim fakultetima oko prikazivanja filma. Iako su dobili puno podrške, reakcije nisu uvijek bile pozitivne.

– Reakcije su svakakve, iz krajnosti u krajnost, no većinom nailazimo na komentare potpore koji nas ohrabruju i potiču na daljnji rad i trud. Ostale zanemarujemo i vjerujemo da bi dobar dio njih počeo razmišljati kao i mi kada bi nam se pridružili u projektu. Pozitivno smo iznenađeni pažnjom medija, može nas se naći na vodećim televizijskim i radijskim stanicama te u najtiražnijim novinama. Za razliku od Srbije i Bosne i Hercegovine, tek smo krenuli u medijsku promidžbu u Hrvatskoj tako da smo ovdje manje poznati široj javnosti. – ističe Ante.

Nepovezanost je jedan od većih problema među mladima u regiji. Nedostaje zajedničkih projekata jer se mladi iz Hrvatske često boje odlaziti u susjedne zemlje, posebice u Srbiju.  

– Do svog prvog odlaska u Srbiju na jedno natjecanje 2013. godine, i ja sam dijelio stav većine mladih, da tamo mogu doživjeti svakakva loša iskustva. Kući sam se vratio sa samo lijepim uspomenama i s novim prijateljstvima. Ista je stvar bila i s Tuzlom. Nažalost, većina mladih nema šansu da se sami uvjere u to i smatram da je to najveći problem, zato mi to želimo prikazati na malim ekranima – poručuje Ante i dodaje – radi se na povezivanju, ali nedovoljno, te tek mali dio mladih ima šansu otputovati u susjednu državu i upoznati se sa situacijom kakva je tamo. Od nekakvih sličnih projekata, htio bih spomenuti Poslovni izazov zapadnog Balkana na kojem sudjeluju srednjoškolci iz Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore, koji se uskoro održava u Zagrebu te u čijoj organizaciji sudjelujem.

Negativni se stavovi mladih moraju promijeniti, što je prvi korak u izgradnji boljeg društva lišenog mržnje. Te ciljeve nastojat će ostvariti udruga Balkanac.

– Želimo osloboditi mlade predrasuda koje im svakodnevno serviraju mediji i zlonamjerni pojedinci. Svi mi imamo viziju nekakvog boljeg društva, a ono ne smije biti zatrovano mržnjom koja samo može dovesti do novih nesreća. Nažalost, danas pojedinci grade svoju slavu na mržnji koju serviraju narodu, ali ipak vjerujemo da stvari mogu krenuti na bolje. Dakako, ne samo zbog djelovanja naše udruge već zbog svih nas koji samo želimo živjeti u miru, voljeti svoje i poštovati tuđe. – zaključuje Ante.

Rad udruge možete pratiti na Facebook stranicama i YouTube kanalu. U videu pogledajte kako se jednostavno i lako sklapaju nova prijateljstva.

FOTO: UDRUGA BALKANAC