LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Akademija regionalnog razvoja i fondova EU

FOTO: 28 hrvatskih studenata posjetilo Europski parlament i komisiju

Studenti su nagrađeni studijskim putovanjem u Bruxelles koje je organizirano u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj. Detalji iz prve ruke slijede u nastavku.

Studenti su nagrađeni studijskim putovanjem u Bruxelles koje je organizirano u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj. Detalji iz prve ruke slijede u nastavku.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u lipnju ove godine pokrenulo je pilot-projekt pod nazivom „Akademija regionalnog razvoja i fondova EU“.

Kroz radionice i predavanja, studenti iz desetak studentskih udruga i zborova dodatno su educirani o aspektima korištenja EU fondova, a dodijeljeni radni zadaci omogućili su praktičnu primjenu naučenog.

Najaktivniji i najuspješniji studenti, njih 28 iz Zagreba, Rijeke, Osijeka, Šibenika i Vrbovca, nagrađeni su studijskim putovanjem u Bruxelles koje je organizirano u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj. Detalji iz prve ruke slijede u nastavku.

Boravak u Bruxellesu trajao je dva dana, 4. i 5. prosinca 2014. godine Prvi dan (četvrtak) bio je iskorišten za upoznavanje grada koji obiluje prelijepom arhitekturom, mirisnim vaflima, okusom bogatom čokoladom, jedinstvenim pivima, duhom Božića i, naravno, visokim cijenama. No, domišljatost nas hrvatskih studenata i grupna kupnja velikih akcijskih pakiranja osigurali su nižu pojedinačnu cijenu proizvoda te tako omogućili uživanje u čarima belgijskog grada, usprkos vječito slabom studentskom budžetu.

Također, dan je iskorišten i za neslužbeni posjet Europskom parlamentu, gdje su nas hrvatski predstavnici upoznali s raskošno uređenom zgradom Parlamenta, organizacijom, formalnim zadacima i neformalnim druženjima nakon radnog dana koji može potrajati i do 22 sata.

Sljedeći dan obilježila su cjelodnevna, ali vrlo zanimljiva i edukativna predavanja u prostorijama Europske komisije (zgrada Charlemagne), gdje su predstavljeni novi europski programi (Horizon i Erasmus+), mogućnosti stažiranja i zapošljavanja u europskim institucijama, kao i uloga Komisije te ostalih tijela EU. Tijekom predavanja imali smo priliku izravno komunicirati s europskim službenicima iz različitih područja. Sama Komisija zapošljava preko 34 000 službenika, dok u najvećoj zgradi Berlaymont vjerojatno radi više ljudi nego u srednje velikom hrvatskom gradu.

Kako se bližio trenutak odlaska, tako je, zapravo, rasla njegova upitnost. Autobus koji nas je trebao prevesti  do aerodroma jednostavno se nije pojavio, usprkos brojnim pozivima i intervencijama. Grad nije želio da ga napustimo, ali ni mi njega. Nažalost, organiziran je prijevoz taksijima, a time i uspješan dolazak u zračnu luku te povratak u Zagreb.

Ovom prilikom zahvaljujemo se Ministarstvu na organizaciji hvalevrijednog projekta, našim domaćinima u Bruxellesu i voditeljima Kristini Tatarović i Mati Pešutu koji su bili dio nezaboravnog i korisnog iskustva.

Izlet u Bruxelles bila je kruna projekta, koji bilježi uspješne rezultate, a nakon predstavljanja postignutog, početkom iduće godine, očekuje se njegov nastavak i daljnje širenje na ostale zainteresirane sudionike. Detalji su dostupni na službenoj stranici projekta.

FOTO: AKADEMIJA