LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
12. Međunarodni studentski filozofski simpozij

„Filozofija u svakodnevnom životu“

Udruga studenata filozofije Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu „Scopus“ poziva vas da se prijavite za sudjelovanje na 12. Međunarodnom studentskom filozofskom simpoziju.

Udruga studenata filozofije Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu „Scopus“ poziva vas da se prijavite za sudjelovanje na 12. Međunarodnom studentskom filozofskom simpoziju.

Udruga studenata filozofije Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu „Scopus“ poziva vas da se prijavite za sudjelovanje na 12. Međunarodnom studentskom filozofskom simpoziju pod nazivom „Filozofija u svakodnevnom životu“. Simpozij će se održati 9. i 10. travnja na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu.

Nerijetko se događa da osobe izvan filozofske discipline ne razumiju ulogu filozofije u današnjem kontekstu. Filozofija je u povijesti kategorizirana „nepotrebnom“, „suvišnom“ i „kompliciranom“, zbog čega je njezin značaj umanjivan. No ljudi koji bave filozofijom tvrde da to nije istina i da filozofija pridonosi svakodnevnom životu u različitim disciplinama – počevši od etike i znanosti pa sve do politike. Tema ovogodišnjeg simpozija je orijentirana na procjenu korisnosti filozofije u svakodnevnim temama. Tema je otvorena svim filozofskim smjerovima i disciplinama te kao takva otvara niz mogućnosti za izlagače.

Prijedlozi tema za izlaganje: pravednost demokratskih sustava; primjenjivost moralnih teorija; uloga kritičkog mišljenja u odgoju pojedinaca; filozofija u svakodnevnom razgovoru i argumentacijske pogreške sugovornika; logika u svakodnevnoj primjeni; popularna filozofija; opravdavanje postojanja ili nepostojanja nevidljivih entiteta; korisni i štetni utjecaji filozofije; filozofija uma i mentalne bolesti (poteškoće); kognitivna znanost i utjecaj marketinga na ljudske odluke; digitalizacija i ljudska autonomija; moderna fizika i svakodnevna slika svijeta; politička filozofija i ekonomski sustavi; etika i prava pacijenata; raspodjela zdravstvenih dobara; etika klimatskih promjena i klimatskog inženjeringa.

Teme služe kao orijentir, a studenti se ohrabruju da prijave svoju vlastitu temu izvan predloženih stavki.

Na simpozij se mogu prijaviti studenti preddiplomskog i diplomskog studija te studenti postdiplomskog studija filozofije. Službeni jezici simpozija su hrvatski i engleski. Izlagači će na raspolaganju imati 20 minuta za izlaganje i 10 minuta za raspravu. Izlaganje se može održati grupno ili samostalno. Svim izlagačima je osiguran ručak, a onima s prebivalištem izvan Zagreba smještaj za vrijeme trajanja konferencije. Udruga ne pokriva troškove putovanja.

Za prijavu je potrebno napisati sažetak od 300 – 500 riječi u kojem se objašnjava glavna teza izlaganja te ispuniti obrazac. Ove dvije stavke je potrebno poslati na hs.scopus@gmail.com najkasnije do 5. ožujka.

Primljeni izlagači će biti obaviješteni e-poštom najkasnije do 10. ožujka. Za sva pitanja, prijedloge i komentare možete se obratiti na navedeni e-mail.

FOTO: SCOPUS