LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
INICIJATIVA HR-OOZ

Fakultet organizacije i informatike se pridružio inicijativi HR-OOZ

Fakultet organizacije i informatike se pridružio inicijativi HR-OOZ koja u Republici Hrvatskoj nastoji izgraditi moderan, kvalitetan, međunarodno relevantan i kompetitivan sustav utemeljen na načelima otvorene znanosti.

Fakultet organizacije i informatike se pridružio inicijativi HR-OOZ koja u Republici Hrvatskoj nastoji izgraditi moderan, kvalitetan, međunarodno relevantan i kompetitivan sustav utemeljen na načelima otvorene znanosti.

Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, poznat i pod kraticom FOI, 20. je rujna 2021. godine potpisao Sporazum Inicijative za Hrvatski oblak za otvorenu znanost (HR-OOZ) te tako postao 19. članica spomenute. Inicijativa se sastoji od dionika sustava znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj koji su predvodnici po pitanju stvaranja preduvjeta za implementaciju, ostvarivanje i promociju otvorene znanosti u Republici Hrvatskoj.

Vijeću Inicijative kao predstavnica FOI-ja pridružila se prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dekanica, u funkciji člana Vijeća te izv. prof. dr. sc. Igor Balaban, prodekan za znanost, projekte i međunarodnu suradnju, kao zamjenik člana Vijeća.

U suradnji s nacionalnim strateškim projektom pod nazivom Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) koji će uspostaviti računalni odnosno podatkovni oblak kao osnovu nacionalne istraživačke i inovacijske e-infrastrukture, ova će inicijativa tvoriti svojevrsni yin-yang model ostvarivanja okruženja za otvorenu znanost u Hrvatskoj. Takav model je zastupljen u strateškom programu Europskog oblaka za otvorenu znanost (EOSC), a temelji se na činjenici kako e-infrastruktura može biti relevantna i funkcionalna isključivo ako sadrži podatke, odnosno da sav potencijal podataka ne može biti u potpunosti iskorišten bez adekvatne e-infrastrukture. Drugim riječima, radi se o uzajamnom odnosu, odnosno dvije međuovisne komponente koje su u samom temelju EOSC-a.

Stvaranjem nacionalnog oblaka za otvorenu sigurnost u Hrvatskoj sve usluge, servisi i resursi koji bi bili uključeni u EOSC bili bi pretraživi, dostupni, interoperabilni te ponovno upotrebljivi na europskoj razini. U tom kontekstu, HR-OOZ nastoji u Hrvatskoj izgraditi moderan, kvalitetan, međunarodno relevantan i kompetitivan sustav utemeljen na načelima otvorene znanosti te usklađen i povezan s Europskim istraživačkim prostorom i relevantnim europskim inicijativama.

Više o samoj Inicijativi HR-OOZ možete pronaći na poveznici.
FOTO: PIXABAY