LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Predavanje o evolucijskoj psihologiji

Evolucija nam je ostavila adaptivnu kutiju s alatom

Zašto muškarci preferiraju žene s manjim strukom, zašto su žene izbirljivije prilikom odabira svog partnera i kakve veze evolucija ima s tim, otkrio je evolucijski psiholog Igor Mikloušić.

Zašto muškarci preferiraju žene s manjim strukom, zašto su žene izbirljivije prilikom odabira svog partnera i kakve veze evolucija ima s tim, otkrio je evolucijski psiholog Igor Mikloušić.

Igor Mikloušić održao je u ponedjeljak, 3. travnja, predavanje zanimljivog naziva PRIMATivizam na temu evolucijske psihologije. Za organizaciju ovog humorističnog i edukativnog događaja zaslužan je eSTUDENTov tim Predavanja i radionice. Predavač je po struci evolucijski psiholog, zaposlen je na Institutu Ivo Pilar kao viši asistent te asistent na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu gdje predaje parapsihologiju i evolucijsku psihologiju.

U temu je uronio počevši od fizičke evolucije čovjeka koju je kasnije povezao sa psihičkom evolucijom naglasivši da ako želimo razumjeti zašto radimo to što radimo, ne smijemo zanemariti svoju evolucijsku pozadinu. Ova konstatacija je bila ključna za razvoj društvenih znanosti, ali je u početku nailazila na velike prepreke. Stoga je evolucijska psihologija tek u nedavnoj povijesti dobila priznanje koje zaslužuje.

Ostavila je ogromne spoznaje koje utječu na društvo, omogućujući mu daljnji napredak. Marketing i ekonomija su područja koja su najviše prepoznala njihovu vrijednost  te ga upotrijebila u svome razvoju. Smatralo se kako se čovjek rađa kao prazna ploča, što se ispostavilo netočnim jer mozak nije prazna ploča već je, kako je Igor naglasio, adaptivna kutija s alatom. Dio alatki koji se nalaze u kutiji, koji nam pomažu kod rješavanja problema u životu, ostavila nam je upravo evolucija dok ostale skupljamo kroz život ovisno o svome okruženju.

Uz teme poput morala i politike, predavač se najviše dotaknuo ljudske ljepote, seksa, datinga i privlačnosti iz gledišta muških i ženskih osoba te istaknuo kako je upravo evolucija krojila to što mi danas smatramo privlačnim. Primjerice, otkrio je zašto muškarci preferiraju žene s manjim strukom i većim kukovima. Istaknuo je da takav oblik tijela signalizira veću plodnost i manje komplikacija kod poroda, što znači da na pronalazak partnera ne utječu samo neke osobne preferencije, već i evolucija koja je na njih ostavila svoj trag. Ispričao je i da su žene izbirljivije prilikom odabira svog partnera jer su spol koji je involviraniji u reprodukciju, a veća razina roditeljskog ulaganja utječe na tu izbirljivost. Tako standardi ljepote signaliziraju na reproduktivnu vrijednost.

Kako bismo razumjeli sami sebe i svoje postupke, moramo razumjeti povijest čovječanstva kao vrste jer upravo je negiranje naše evolucijske povijesti bila jedna od najvećih prepreka napretka društvenih znanosti i društva u cjelini. Prihvaćanjem evolucijskih tragova i razumijevanjem njihovih utjecaja na naše ponašanje možemo pokušati obuzdati primata u sebi.

FOTO: PIXABAY