LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Koronavirus

Evo kako možete dobiti povrat putnih troškova zbog otkazanog Erasmus+ programa

Saznajte kako ostvariti povrat putnih troškova prema preporuci jedne od svjetskih nacionalnih agencija.

Saznajte kako ostvariti povrat putnih troškova prema preporuci jedne od svjetskih nacionalnih agencija.

Iako Europska komisija nije uvela nikakve službene restrikcije koje se tiču provođenja Erasmus+ programa, nacionalne agencije zbog pandemije COVID-19 virusa odlučile su otkazati dio svojih programa koji su se trebali održati u skorije vrijeme. Prema nalogu Europske komisije nacionalne agencije imaju pravo otkazivanja ili odgađanja programa primjenom klauzule više sile u dogovoru s udrugama koje sudjeluju u programu.

Članak 38. pravilnika koji propisuje provođenje Erasmus+ programa kazuje kako je u slučaju odustajanja od mobilnosti uslijed više sile ustanova pošiljatelj obvezna takve slučajeve prijaviti Agenciji, a Agencija ih mora odobriti. Kod potvrđenih slučajeva više sile koje je potvrdila Agencija, sudionik ima pravo primiti financijsku potporu u iznosu koji odgovara stvarnom trajanju razdoblja mobilnosti. Potrebno je raskinuti ugovor sa sudionikom, zatražiti očitovanje sudionika u obliku izjave o razlozima prekida mobilnosti, a dokaznu dokumentaciju pohraniti u dosje mobilnosti.

Što se tiče samih sudionika programa prema e-mail uputama jedne od svjetskih nacionalnih agencija, sudionici povrat putnih troškova prvo trebaju zatražiti od putničkih kompanija kod kojih su kupili svoje karte. U slučaju da im kompanija odbije isplatiti povrat novaca, sudionici svojim udrugama trebaju proslijediti prepisku koja dokazuje odbijanje isplate. Udruga tu prepisku zajedno s podacima o sudionicima treba dostaviti udruzi domaćinu koja ih prosljeđuje svojoj nacionalnoj agenciji. Nacionalna agencija odobrava pokrivanje putnih troškova ovisno o individualnom slučaju.

Odluku o otkazivanju programa donose nacionalne agencije, stoga u slučaju da ste uskoro trebali putovati na Erasmus+ program za potrebne informacije o održavanju programa kontaktirajte svoju udrugu i udrugu domaćina.