LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski smještaj

Evo kada studenti mogu useliti u oštećene paviljone na Lašćini; problem Cvjetnog i dalje neriješen

Kontaktirali smo s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Studentskim centrom u Zagrebu i Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine kako bismo doznali što će biti sa studentima koji od sredine rujna trebaju useliti u studentske domove.

Kontaktirali smo s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Studentskim centrom u Zagrebu i Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine kako bismo doznali što će biti sa studentima koji od sredine rujna trebaju useliti u studentske domove.

Kapacitet u studentskim smještajima u Zagrebu ove je godine smanjen za ukupno 537 mjesta u odnosnu na prošle godine, što je jednim dijelom posljedica toga što građani koji su ostali bez svojih domova borave u prvom i drugom paviljonu Studentskog naselja Cvjetno naselje, ali i toga što su u potresu stradala dva paviljona Studentskog naselja Lašćina.

S obzirom na to da se već neko vrijeme proteže problem useljavanja studenata u studentske sobe u prvim dvama paviljonima Studentskog naselja Cvjetno naselje, ali s obzirom na to da bi se studenti uskoro trebali vratiti u dom u kojemu su još smješteni građani koji su rekli da odande neće otići dok ne dobiju adekvatan smještaj, kontaktirali smo s Ministarstvom znanosti i obrazovanja da provjerimo hoće li studentima biti osiguran smještaj ili nekakva dodatna naknada.

Podsjetimo, Studentski je zbor Sveučilišta u Zagrebu poslao dopis MZO-u u kojemu traže da povećaju iznos subvencije s 200 na 500 kuna za 537 studenata koji se nakon objave rezultata natječaja nađu ispod crte, a sve zbog visokih cijena stanova u Zagrebu.
Vezano: SZZG traži da se iznos kojim MZO subvencionira smještaj poveća na 500 kuna
Na naš upit Ministarstvo znanosti i obrazovanja odgovorilo je da oni, kao ni Studentski centar u Zagrebu, nemaju mogućnost zbrinjavanja građana, već da je to na Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine: 
– Studentski centar u Zagrebu od 22. ožujka 2020. po nalogu o mobilizaciji MUP RH – Civilna zaštita pruža uslugu smještaja i prehrane za unesrećene građane Grada Zagreba u potresu. Na dan 12. kolovoza u Cvjetnom naselju je smješteno 304 građana u 1. i 2. paviljonu. Kapacitet ova 2 paviljona je 493 kreveta, pri čemu je važno naglasiti kako se u tim paviljonima nalazi i 41 soba za osobe s invaliditetom. MZO, kao ni SC Zagreb nemaju mogućnost rješavanja stambenog pitanja građana stradalih u potresu niti postoji nadležnost i zakonski temelji za isto.
Ističu kako je osim Studentskog naselja Cvjetno naselje problem i u Studentskom naselju Lašćina u kojemu je dio kapaciteta izvan funkcije zbog posljedica potresa
– Nadležno Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine koje je provelo Javni poziv za financiranje najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu na području grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije i Grad Zagreb zaduženi su za rješavanje tog problema kako bi se studenti 15. rujna mogli useliti u dom – govore iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.
Zatim smo kontaktirali s Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine vezano za spomenuti problem, kao i Studentski centar u Zagrebu, kako bismo saznali što će na kraju biti sa studentima ako nadležno Ministarstvo ne poduzme na vrijeme potrebne korake.

Useljenje u trenutačno oštećene paviljone u Studentskom naselju Lašćina

Iz Studentskog centra u Zagrebu kažu da su potresom značajno oštećena dva paviljona – prvi i osmi. Prvi paviljon broji 112 mjesta i bit će obnovljen sredstvima Studentskog centra u Zagrebu, što obuhvaća građevinske i soboslikarske radove te djelomičnu promjenu inventara novim namještajem.

U prvi paviljon studenti će moći djelomično useliti nakon 15. rujna 2020. godine, dok će on u potpunosti moći primiti studente nakon 15. listopada 2020. godine. Za osmi paviljon predviđanja nisu tako pozitivna:
– Osmi paviljon, koji broji 54 ležaja u trokrevetnim sobama, je značajnije konstrukcijski oštećen te neće biti useljiv u ak. god. 2020/2021. Studentski centar u Zagrebu će aplicirati za sredstva koja će biti moguće povući sukladno Zakonu o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije.
Što se tiče Studentskog naselja Cvjetno naselje, nema konkretnih informacija osim da je Studentski centar ove godine smanjio kvote smještaja sukladno svemu navedenome, a o tome su, kako kažu, obavijestili nadležno Ministarstvo znanosti i obrazovanja prije donošenja Odluke o iznosu subvencija i kvoti za subvencionirano stanovanje u akademskoj godini 2019/2020, kao i Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i Grad Zagreb.

Od Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine do trenutka objave članka nismo dobili odgovor te ćemo o njemu izvijestiti kada i ako ga dobijemo.
FOTO: STUDENTSKI.HR