LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nastava za vrijeme koronavirusa

Donosimo kako će izgledati nastava na više od 10 sastavnica zagrebačkog sveučilišta

Obratili smo se dekanima gotovo svih fakulteta i akademija Sveučilišta u Zagrebu kako bismo doznali imaju li već plan za organizaciju nastave u sljedećem semestru akademske godine 2020/2021.

Obratili smo se dekanima gotovo svih fakulteta i akademija Sveučilišta u Zagrebu kako bismo doznali imaju li već plan za organizaciju nastave u sljedećem semestru akademske godine 2020/2021.

Kako bismo doznali imaju li već plan za organizaciju nastave u zimskom semestru akademske godine 2020/2021. kontaktirali smo čak 29 dekana i dekanica sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, dok su svoj plan još prije otkrili Fakultet elektronike i računarstva, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Pravni fakultet i Fakultet organizacije i informatike.
Vezano:
Odgovore smo dobili od 10 sastavnica, od čega okvirne planove ima 7 sastavnica: Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Agronomski fakultet, Kineziološki fakultet, Fakultet hrvatskih studija, Veterinarski fakultet, Ekonomski fakultet i Učiteljski fakultet, dok su nam odgovorili još s Fakulteta političkih znanosti, Geodetskog fakulteta, Edukacijsko-rehabilitacijskog i Stomatološkog fakulteta.

Rudarsko-geološko-naftni fakultet

Na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu nastava će ići mješovito, odnosno uživo u prostorima Fakulteta i na daljinu. Kako nam je otkrio prof. dr. sc. Kristijan Posavec, dekan RGN-a, u fazi su slaganja rasporeda sati nastave s obzirom na to da mješoviti način održavanja nastave zahtijeva novi koncept rasporeda sati. Razmatraju opcije da se nastava odvija dva tjedna uživo, dva tjedna online. Također,  planiraju razmotriti i opciju tjedan dana uživo, tjedan dana online te dva dana uživo, tri dana online.

Što se tiče maski, studenti su već sad obvezni nositi maske u prostorijama Fakulteta, a bit će obvezni nositi ih na nastavi uživo, kao i nastavnici. Studenti maske trenutno sami financiraju s obzirom na to da su ih obvezni nositi i u javnom prijevozu kojim dolaze do Fakulteta.
– Nažalost trenutačno nismo u mogućnosti financirati maske za studente jer se radi o značajnom mjesečnom trošku koji Fakultet samostalno trenutačno nije u mogućnosti pokriti. Prijedlog rješenja je da studenti nabave nekoliko komada višekratnih maski (koje se prokuhavaju) čime se trošak smanjuje na prihvatljiviju mjeru nego kupnja veće količine jednokratnih maski. – otkriva nam dekan Posavec.
Agronomski fakultet

S Agronomskog fakulteta odgovorio nam je prorektor prof. dr. sc. Ivica Kisić, a njegov odgovor prenosimo u nastavku:
– Živimo u vremenima u kojima je vrlo teško prognozirati što će se događati narednih dana, a ne narednih mjeseci. Ovih dana smo dobili Preporuka i smjernica za izvođenje nastave na Visokoškolskim ustanovama u zimskom semestru akademske godine 2020/2021. koju je izradilo Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj a kojih se moramo pridržavati. Temeljna preporuka Nacionalnog vijeća za znanost visokoškolskim ustanovama je da uznastoje održati normalno odvijanje nastave dokle god to prilike i odluke nadležnih državnih budu dopuštale.

Za očekivati je da će se u zimskom semestru ak. god. 2020/21. raditi na jedan od ova tri načina: u klasičnom obliku uz eventualnu primjenu e-učenja u malom postotku (do 20 %); Primjenom mješovitog oblika u kojem se svakovrsne vježbe, praktikumi, projekti i slično odvijaju u za to odgovarajućim prostorima, a terenska nastava na odgovarajućim i za to predviđenim prostorima; Bez dolaska nastavnika i studenata u samu visokoškolsku ustanovu, odnosno u prostore predviđene za odvijanje nastave. Što ćemo primijeniti i u kojem obliku ovisit će primarno o situaciji u pogledu stupnja pandemije.
Studenti već sada moraju imati maske na licu u prostorijama Fakulteta, govori nam prodekan, no tko će snositi troškove maski u ovom trenutku teško je reći pa nam prodekan na to pitanje nije mogao dati odgovor.

Fakultet hrvatskih studija

Na Fakultetu hrvatskih studija, kako nam govori prodekan za nastavu i studente Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu doc. dr. sc. Dario Vučenović, plan je da se nastava odvija na klasičan, kontaktan način, odnosno da ide uživo, da studenti i nastavnik fizički budu na fakultetu i sudjeluju u nastavi, a na daljinu samo iznimno kad javnozdravstvene vlasti zbog epidemioloških okolnosti u nekom naselju ili ustanovi to učine jedinim mogućim oblikom nastave.

Fakultet hrvatskih studija vodi se smjernicama Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj koje možete pronaći na poveznici, a prema kojima bi se nastava trebala odvijati na klasičan način uz primjenu e-učenja u malom postotku, do 20 %. Fakultetsko vijeće Fakulteta hrvatskih studija donijelo je Izvedbeni nastavni plan sukladno studijskim programima. Pripremaju s nastavnicima raspored nastave za uživo, a prva inačica rasporeda predavanja u zimskom semestru ak. god. 2020/2021. objavljena je na poveznici.

Studenti koji su bolesni ili u samoizolaciji imali bi opravdan izostanak, a propuštenu nastavu bi nadoknadili kroz konzultacije s nastavnicima i kolegama koji su bili prisutni na nastavi.
– Fakultet hrvatskih studija bio je vratio nastavu uživo u lipnju i nakon toga održavamo ispite u lipnju, srpnju, kolovozu i u rujnu uglavnom uživo na Fakultetu, a pojedini usmeni ispiti odvijaju se na daljinu, uglavnom uz pomoć Skypea. Koliko znam, na poticaj Ministarstva znanosti nadležna agencija (Hrvatski zavod za javno zdravstvo) i akademska zajednica (Sveučilište u Zagrebu, Škola narodnoga zdravlja Andrija Štampar i Krizni stožer Sveučilišta u Zagrebu) raspravljaju i pripremaju nove preporuke za održavanje nastave na sveučilištima, fakultetima, akademijama, veleučilištima i visokim školama. Čekamo izradu tih smjernica i prilagodit ćemo im, koliko možemo, izvođenje nastave na našem fakultetu. Očekujući navedena pojašnjenja i smjernice Fakultetsko vijeće još nije raspravljalo ni donijelo posebnu odluku, ali opći je smjer da će se u cijelom sustavu visokoga obrazovanja nastojati izbjeći potpuni prekid nastave  uživo kakav smo imali ovoga proljeća. – govori nam prodekan Vučenović.
Za očekivati je da će u hodnicima, predavaonicama i drugim zatvorenim prostorijama visokoga učilišta postojati obveza nošenja maski i preporuka pridržavanja općih epidemioloških mjera. Do sada su o trošku Fakulteta nabavljali i nastavnicima i studentima besplatno stavljati na raspolaganje, uz dezinfekcijska sredstva, jednokratne maske i rukavice na ulazu u zgrade fakulteta, ali prodekan preporučuje svim studentima da o svom trošku nabave višekratne pamučne maske koje su puno ugodnije, posebno kod dužeg nošenja.

Ekonomski fakultet

Odgovor koji smo dobili s Ekonomskog fakulteta prenosimo u cijelosti:
– Ekonomski fakultet u Zagrebu kontinuirano prati razvoj epidemiološke situacije te se priprema za sve moguće scenarije izvođenja nastave (online, kombinirana nastava ili nastava u dvorani). Konkretne informacije i planove još uvijek ne iznosimo jer čekamo naputke i preporuke nadležnih institucija (MZO, HZJZ i UNIZG), sukladno kojima će se nastava i izvoditi, a o čemu će studenti biti pravovremeno informirani. U tijeku je obnova dvorana i ostalih prostora fakulteta oštećenih u potresu, a za potrebe kvalitetnije izvedbe nastave kupljena je dodatna AVR oprema za kreiranje digitalnih sadržaja. Također, tijekom rujna planiran je i niz dodatnih edukacija o online nastavi te korisnim alatima i aplikacijama za nastavno osoblje. Ekonomski fakultet jedan je od prvih koji je za vrijeme pandemije u potpunosti uveo online upise na fakultet za sve godine studija, a od iduće akademske godine koja kreće 28. rujna 2020. uvodi se i e-indeks. 
Veterinarski fakultet

S Veterinarskog fakulteta javila nam se prodekanica za integrirani studij i studente izv. prof. dr. sc. Andrea Gudan Kurilj koja kaže da Fakultet planira izvođenje nastave izravno na Fakultetu u najvećoj mogućoj mjeri u skladu s epidemiološkim mjerama i preporukama koje će davati nadležne institucije ili nadležna tijela, a u svrhu sprečavanja širenja bolesti COVID-19. Gudan Kurilj kaže kako studij veterinarske medicine sadrži velik broj sati praktične nastave u laboratorijima, na Klinikama Veterinarskog fakulteta i terensku nastavu koju nije moguće u potpunosti kvalitetno odraditi online. Također, kako doznajemo, razrađeni su i modeli hibridne nastave koji će biti spremni za primjenu u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije i uvođenja strožih epidemiološki mjera.
– Napominjem da su Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na prvom mjestu zdravlje i sigurnost studenata i zaposlenika, ali nam je također dužnost i u ovim posebnim vremenima u najvećoj mogućoj mjeri osigurati kvalitetno izvođenje nastave s ciljem postizanja ishoda učenja i kompetencija za koje će studenti dobiti diplomu doktora veterinarske medicine.
Učiteljski fakultet

Učiteljski fakultet, kako nam je rekao dekan prof. dr. sc. Siniša Opić, trebao bi idući tjedan imati konkretnije informacije o organizaciji nastave, ali za sada je plan da se nastava organizira mješovito. Plan je da se maksimalno ide kontaktno kada je to moguće, posebice na seminarima i metodičkoj nastavi, no problematično je što su dijelovi Fakulteta oštećeni u potresu. 

Fakultet strojarstva i brodogradnje

Na FSB-u će se u nastava u zimskom semestru nadolazeće akademske godine 2020/2021., shodno trenutnoj epidemiološkoj situaciji i očekivanim uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja, održavati hibridnim modelom – kombinacijom nastave uživo i nastave na daljinu. Udio nastave na daljinu ovisit će o donesenim konkretnim uputama i preporukama, a povezano s prostornim i kadrovskim ograničenjima i osiguravanjem sigurnosti studenata i zaposlenika.
– Nastava za sve studente preddiplomskih i diplomskih studija započet će prema planu, 28. rujna 2020. godine. Raspored nastave bit će objavljen u drugoj polovici rujna. S obzirom na predviđeni način održavanja nastave, smatramo da je najbolje da studenti koji žive izvan Zagreba dođu u Zagreb, u domove ili iznajmljene stanove, da se drže preporuka i da dolaze u prostore Fakulteta onda kada će se nastava provoditi u predavaonicama i laboratorijima. Uvodni sat za brucoše planira se za petak, 25. rujna 2020., a o načinu provedbe i točnom vremenu također će biti obavijest u drugoj polovici rujna. – navode s FSB-a.
Pravni fakultet

Fakultet još razrađuje scenarije i konačna će odluka biti donesena nakon što nadležna tijela donesu odgovarajuće epidemiološke preporuke, no do sada se očekuje da će se nastava izvoditi u cijelosti ili u pretežitom dijelu u učionicama, dodali su s Fakulteta. Nastava za studente prve, druge i treće godine pravnog studija započinje predvidivo 23. rujna, a za sve ostale studente 1. listopada.

Što se tiče fakulteta koji još nisu razradili okvirni ili detaljni plan, Fakultet političkih znanosti priprema se za novu akademsku godinu, a nakon ovotjednog sastanka s novom Upravom koja stupa na dužnost 1. listopada znat će se više informacija, no napominju i da čekaju upute MZO-a i HZJZ-a. S Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta kažu da trenutačno razmatraju nekoliko načina, ali da će odluku donijeti nakon uputa Sveučilišta u Zagrebu čija su sastavnica. Ako će studenti morati nositi maske, fakultet će ih osigurati iz vlastitih sredstava.

Kineziološki fakultet vrlo je specifičan fakultet pa će konačnu odluku donijeti po primitku uputa nadležnih tijela:
– Zbog specifičnosti studijskih programa Kineziološkog fakulteta, koja podrazumijeva veliki broj praktičnih ishoda učenja te zahtjeva posebne materijalno-tehničke uvjete, kao i specijalizirane prostore intencija je da se takva nastava (praktična nastava) održi u prostorima fakulteta. O obvezi nošenja maski odluku ne donosi fakultet nego epidemiolozi, no budući da maske u zatvorenim prostorima još uvijek vrijede kao preporuka, uprava fakulteta je u svrhu zaštite zdravlja svih svojih zaposlenika i studenata pokrenula postupak prikupljanja ponuda s ciljem osiguranja platnenih maski za sve zaposlenike i studente Kineziološkog fakulteta. – kažu nam s KIF-a.
Prodekan za nastavu i studente Ante Marendić s Geodetskog fakulteta kaže da će njihov Fakultet imati više informacija nakon sastanka Odbora za nastavu koji se treba održati 3. rujna, ali da razrađuju mješoviti način organizacije nastave, a sa Stomatološkog fakulteta kažu da će nas obavijestiti o donesenim odlukama koje će biti usklađene s preporukama HZJZ-a koje su u pripremi, o čemu ćemo izvijestiti kada dobijemo odgovor.
FOTO: UNSPLASH