LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Bosna i Hercegovina

Do statusa profesora u samo pet dana: diplome su se, doslovno, kupovale na benzinskim postajama

Kako se ranije i pretpostavljalo, uhićeni su mahom rektori, dekani, profesori i vanjski suradnici bosanskohercegovačkih visokoobrazovnih institucija.

Kako se ranije i pretpostavljalo, uhićeni su mahom rektori, dekani, profesori i vanjski suradnici bosanskohercegovačkih visokoobrazovnih institucija.

Danas je Milanko Kajganić, glavni tužitelj u susjednoj Bosni i Hercegovini, održao konferenciju za medije tijekom koje je komentirao nedavno otkrivene slučajeve krivotvorenih diploma.


Podsjetimo, Državna agencija za istragu i zaštitu (SIPA), koja djeluje u sklopu Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, otkrila je u velikoj akciji niz nezakonitosti vezanih uz izdavanja lažnih fakultetskih diploma. Prema izvješću SIPA-e, uhićeno je ukupno 11 osoba za koje se sumnja da su počinile kaznena djela organiziranog kriminala, nedopuštene trgovine i pranja novca, kao i kaznena djela povezana sa zlouporabom položaja ili ovlasti te krivotvorenja ili uništavanja službenih isprava. 

Što se tiče predmeta Klaster, odnosno predmeta koji se tiče lišenja slobode osoba koje su bila u sastavu organizirane grupe koja je činila kaznena djela vezana uz zloupotrebu prilikom izdavanja diploma, smatramo da je to jedan od najznačajnijih predmeta koji se odnosi na borbu protiv korupcije u BiH - rekao je Kajganić, prenosi N1.

Došli smo i do dokaza da je, između ostalog, kupljena diploma diplomiranog inženjera građevinarstva. Sada smo iz prethodnih dešavanja u Turskoj i Siriji mogli vidjeti do čega može doći i kakvih posljedica, ako se događaju nezakonite radnje u građevinarstvu. Već smo dokazali navedene aktivnosti i pokušat ćemo fizička i prvana lica, kroz zastupanje optužnica, adekvatno kazniti. Smatramo da će nas i sud popratiti - pojasnio je glavni tužitelj, dodajući da je otkriveno nekoliko desetina predmeta koji se odnose na sumnjivo izdavanje diploma u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu.

Kako se ranije i pretpostavljalo, uhićeni su mahom rektori, dekani, profesori i vanjski suradnici bosanskohercegovačkih visokoobrazovnih institucija. Kajganić ističe kako se na određenim sveučilištima do zvanja doktora ili profesora moglo stići u svega pet dana.

Tiskara u Srbiji lažirala diplome, cijene od 8 do 12 tisuća eura, ovisno o fakultetu


 
Posebno apsurdno zvuči činjenica da su se krivotvorene diplome, doslovno, mogle kupiti na benzinskim postajama.

Činjenica da se diploma može kupiti na benzinskoj stanici, dokazuje da netko, neosporno, u lancu kontrole rada ne radi dobro svoj posao. Ovo sve pokazuje da inspekcijski sustavi  trebaju biti rigorozniji. Bez obzira postojeće kontrole, došli smo do situacije u kojoj diplomu inženjera možemo kupiti na benzinskoj pumpi - zaključio je Kajganić.

IZVOR: N1
FOTO: UNSPLASH