LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Skup na Fakultetu organizacije i informatike

Digitalna ekonomija predstavlja ogroman potencijal za poduzetnike

Skup "Digitalna ekonomija i hrvatsko gospodarstvo" održao se na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike. Istaknut je problem nedostatka jedinstvenog digitalnog tržišta u Europi.

Skup "Digitalna ekonomija i hrvatsko gospodarstvo" održao se na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike. Istaknut je problem nedostatka jedinstvenog digitalnog tržišta u Europi.

U petak se, 8. travnja, na Fakultetu organizacije i informatike održao skup pod nazivom Digitalna ekonomija i hrvatsko gospodarstvo. Zajednički su ga organizirali Ured hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu Davora Ive Stiera i Fakultet organizacije i informatike, a tematski se bavio razvojem hrvatskog tržišta u okvirima digitalne ekonomije i konkurentnosti na jedinstvenom europskom tržištu informacijskih usluga.

Pozdravne govore održali su dekan FOI-ja prof. dr. sc. Neven Vrček, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Davor Ivo Stier te voditelj Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj NJ. E. Branko Baričević. Tom je prilikom Davor Ivo Stier istaknuo da je digitalna ekonomija trenutno najbrže rastuća grana gospodarstva u Europi te kako ista predstavlja ogroman potencijal za hrvatske poduzetnike jer je riječ o digitalnom tržištu s više od 300 milijuna svakodnevnih korisnika interneta.

Voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević naglasio je da je nedostatak jedinstvenog digitalnog tržišta u Europi problematičan i za pojedince i za poduzeća. Nužno je izmijeniti zakonsku regulativu, kazao je Baričević, te dodao kako Europska komisija ima vrlo ambiciozan plan na tom području.

U sklopu skupa održale su se dvije panel diskusije s aktualnim temama. Prva se bavila Strategijom jedinstvenog digitalnog tržišta i predstavljanjem DESI Indexa. Po DESI Indexu, koji mjeri napredak zemalja Europske unije u digitalnoj ekonomiji, Hrvatska je na 24. mjestu. No, kako je naglasio Vjeran Strahonja, profesor s FOI-ja, ujedno je i najbrže rastuća članica, što je posebno izraženo u proteklih godinu dana, prije svega zbog razvijenih državnih digitalnih usluga.

Druga se panel diskusija bavila prilikama za hrvatsko gospodarstvo te male i srednje poduzetnike.Sudjelovali su: Alan Sumin, osnivač poduzeća Nanobit, Matija Matija, student FOI-ja i osnivač poduzeća Tourgent koje olakšava poslovanje ne-linijskim autobusnim prijevoznicima te Mateja Kuhar, nekadašnja studentica FOI-ja koja je razvila vlastiti inovativni eko-proizvod Organsku olovku Fabula. Panelisti su iznijeli vlastita iskustva prilikom osnivanja poduzeća te su se osvrnuli na najčešće barijere na koje mladi poduzetnici u Hrvatskoj nailaze.

FOTO: WIKIMEDIA