LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ostalo nepopunjenih mjesta

Dekan MEF-a o rezultatima prijemnog: „Mi ne namjeravamo snižavati kriterije”

Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu po prvi je put u 20 godina ostalo nepopunjenih mjesta.

Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu po prvi je put u 20 godina ostalo nepopunjenih mjesta.

Na ljetnom i jesenskom roku za jedno mjesto na studiju medicine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu borilo se čak četvero kandidata. No, i dalje je, čak i nakon jesenskog upisnog roka, 13 mjesta ostalo nepopunjeno. Prvi je to put u 20 godina da je na Medicini ostalo slobodnih mjesta. 

Dekan Medicinskog fakulteta, Marijan Klarica, za HRT je rekao kako smatra da prag od 55% za prolaz prijemnog ispita nije previše, već je 25% za prolaz na maturi premalo. 

– Nekoga naučiti da mu je dovoljno 20 % dovoljno, to je vrlo loša poruka. Mi na medicini ne namjeravamo snižavati kriterije, to je ono najvažnije što želim reći. – poručuje Klarica za HRT.

Selekcija je stroga, ali dekan ju smatra opravdanom jer 80% upisanih brucoša zagrebačkog Medicinskog fakulteta u roku završava studij. Kandidata očito ne manjka, pa se nepopunjena kvota pripisuje pandemijskom obrazovanju.

– Ta generacija, s obzirom na to da je imala dvije godine manjka, možda je trebala malo dulje pripremno razdoblje. I to se sad, evo, vidi. Oni koji su se stvarno pripremali, oni su i položili. – kaže Klarica za HRT.

Ponovi li se problem s upisima budućih liječnika i iduće akademske godine, fakulteti će znati balansirati između kriterija selekcije i velike potrebe za liječnicima, uvjereni su u Hrvatskoj liječničkoj komori. 

– Mogu reći da nam je svaki liječnik važan pa tako i svaki budući liječnik, svaki student medicine, a posebno u kontekstu da je od ulaska u EU gotovo tisuću naših liječnika napustilo Hrvatsku. – kaže Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore, za HRT.

Dodaje da bi nam glavna misija trebala biti zadržati liječnike u našoj zemlji.

FOTO: PIXABAY