LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na Savi

Darivanje krvotvornih matičnih stanica na inicijativu dvije studentice

Građani su pozvani sudjelovati u akciji koja će mnogim oboljelima spasiti život.

Građani su pozvani sudjelovati u akciji koja će mnogim oboljelima spasiti život.

Na inicijativu dviju studentica, Anamarije Zanić i Lucije Vranić, 5.ožujka će se u Studentskom domu „Stjepan Radić" održati upis u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Akcija će se održati od 11 do 13 sati.

Studentska akcija za Zakladu Ana Rukavina održat će na inicijativu spomenutih studentica, Lucije Ivandić i Anamarije Zanić, čijem se prijatelju, dvadesetsedmogodišnjem Jurici Antoliću, nakon dvije godine vratila leukemija te mu je za liječenje potrebna transplantacija koštane srži.  

U Registar se mogu upisati svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti i time dati šansu za život teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti.

Poruka svake akcije upisa u Registar je lijek je u nama. Njime Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i hrvatskog Registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 47.046 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je 44 oboljelih u Hrvatskoj i inozemstvu.

FOTO: FACEBOOK.COM