LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
BORBA PROTIV DEZINFORMACIJA

Danas obilježavamo Međunarodni dan provjere činjenica

Međunarodni je dan provjere činjenica, koji ističe važnost provjere točnosti informacija u doba brzog širenja dezinformacija.

Međunarodni je dan provjere činjenica, koji ističe važnost provjere točnosti informacija u doba brzog širenja dezinformacija.

Danas, 2. travnja, obilježava se Međunarodni dan provjere činjenica, dan posvećen promicanju važnosti provjere točnosti informacija u svijetu gdje se dezinformacije šire brže nego ikad prije. Izbor dana također nije slučajan, nakon što prvog aprila tradicionalno kruže (uglavnom) neistinite priče, naglasak se brzo vraća na provjerene informacije.
 

Svake godine, 2. travnja podsjeća na nužnost kritičkog razmišljanja i pažljivog provjeravanja informacija prije nego što se prihvate kao istinite. S porastom društvenih mreža i internetskog novinarstva, informacije su postale dostupnije nego ikad, ali istovremeno i podložnije manipulaciji i dezinformacijama.
 

Dan je utemeljila Međunarodna mreža za provjeru činjenica (International Fact-Checking Network), čiji je član i Faktograf.hr, prvi hrvatski medij specijaliziran za fact-checking. Mreža zajedno s organizacijama za provjeru činjenica diljem svijeta nastoji potaknuti sve da daju svoj doprinos u provjeri činjenica te se vode sloganom #FactCheckingisEssential.
 

Uz porast broja lažnih vijest te manipulativnih medijskih kampanja, uloga provjere činjenica postaje ključna, a organizacije koje se bave provjerom činjenica igraju važnu ulogu u identificiranju, razotkrivanju i ispravljanju dezinformacija, pružajući javnosti pouzdane izvore informacija.
 

Međunarodni dan provjere činjenica podsjeća i da je medijska pismenost ključna jer uloga medija može biti dvostruka, od manipulacije javnosti do podrške demokraciji i prava građana na informiranje. Medijska pismenost omogućuje razlikovanje istinitih informacija od dezinformacija te potiče kritičko promišljanje o ulozi medija u društvu.

FOTO: PIXABAY