LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kriminal

Cyber otmica: rastuća opasnost vreba na društvenim mrežama

Učenik na razmjeni bio je žrtva cyber otmice – kriminalci iznudili 80.000 dolara od njegove obitelji.

Učenik na razmjeni bio je žrtva cyber otmice – kriminalci iznudili 80.000 dolara od njegove obitelji.

Kineski učenik Kai Zhuang otišao je na razmjenu u SAD u nadi da će steći nova znanja i iskustva, no doživio je neočekivano – cyber otmicu, novi kriminalni trend koji je u porastu, a žrtva može biti bilo tko neovisno o tome na kojem dijelu svijeta se nalazi, piše BBC
 

Ne radi se o izoliranom slučaju


Srednja škola koju pohađa 17-godišnji učenik Kai, prošlog tjedna prijavila je njegov nestanak, a kasnije je pronađen „promrzao i uplašen“ u šatoru u ruralnom Utahu nakon što su ga anonimni prevaranti uvjerili da se izolira, prema izvješću lokalne policije.
 

VEZANO: Za 14-godišnjom Vanjom tragala je cijela regija, ali njezina priča nema sretan kraj



Nakon što se tinejdžer sakrio u divljini, otmičari su poslali zahtjev za otkupninu i sliku koju je Zhuang sam snimio njegovim roditeljima u Kini uz tvrdnju da je otet. Zhuangova obitelj na kraju je počiniteljima platila 80.000 dolara.

Do ovakvih zločina prema stručnjacima dolazi zbog napretka tehnologije koji je kriminalcima omogućio nov način provođenja otmica – kibernetički. Naglasili su da ovakav slučaj nažalost nije izolirana pojava.
 

Žrtve su servirane na pladnju


Velik problem predstavljaju društvene mreže koje olakšavaju počiniteljima proučavanje i na koncu stupanje u kontakt sa žrtvama.

Kibernetičke otmice najčešće uključuju kriminalce koji zovu ili šalju poruke žrtvi kako bi je prevarili da misli da je voljena osoba oteta, iako je osoba zapravo sigurna, objasnio je Joseph Steinberg, stručnjak za kibernetičku sigurnost.

Marie-Helen Maras, direktorica Centra za studije kibernetičkog kriminala ispričala je koje su najčešće prijetnje otmičara.
 

„Zaprijetit će da će nanijeti štetu ako prekinete vezu ili ako pokušate kontaktirati bilo koga, da bi prestrašili svoje mete da donesu ishitrene odluke.“ – objasnila je za BBC.


Od ranije je poznato nekoliko slučajeva u kojima su kineski studenti na razmjeni u drugim zemljama, uključujući Kanadu i Australiju bili prisiljeni organizirati vlastite otmice kako bi iznudili novac od rođaka.

Međutim, ne postoje podaci o učestalosti takvog oblika otmica jer se one uglavnom ne prijavljuju, kažu stručnjaci.
FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA