LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju: predsjednik udruge Studenti Za Studente Split, Ivan Bačelić-Grgić

„Cilj nam je animirati prosječnog studenta za rad na sebi“

Ako želite konstruktivno i kvalitetno iskoristiti svoje slobodno vrijeme, dobrodošli ste u S4S. Dobit ćete praktična znanja iz brojnih područja, mogućnost intenzivnog druženja i timskog rada, poticaj za realizaciju vlastitih ideja i nastojanja, razvit ćete komunikacijske i pregovaračke vještine, okušati se u volontiranju te steći znanja koja će vam koristiti pri zapošljavanju

Ako želite konstruktivno i kvalitetno iskoristiti svoje slobodno vrijeme, dobrodošli ste u S4S. Dobit ćete praktična znanja iz brojnih područja, mogućnost intenzivnog druženja i timskog rada, poticaj za realizaciju vlastitih ideja i nastojanja, razvit ćete komunikacijske i pregovaračke vještine, okušati se u volontiranju te steći znanja koja će vam koristiti pri zapošljavanju

U petak su nas u našoj zagrebačkoj redakciji posjetili jako dragi gosti - Ivan Bačelić-Grgić, predsjednik udruge Studenti za studente Split te voditeljica radio tima Ana Babić. Posjetu smo iskoristili da porazgovaramo s Ivanom o radu i aktivnostima udruge te o njihovim planovima za budućnost.

Ivan je student 2. godine diplomskog studija na Ekonomskom fakultetu u Splitu. Došao je iz malog mjesta pored Šibenika – Žaborića u Split studirati i prvih nekoliko godina uživao je na relaciji faks-kava-ležanje-menza-kava-ležanje-izlazak, čega se nakon nekog vremena zasitio. Da ne biste krivo shvatili - i dalje je na faksu, jede u menzi i pije kave, ali u puno manjoj mjeri. Zalomi se tu i neizbježna kava na Rivi nedjeljom. Željan novih poznanstava, iskustava, humanitarnog rada te rada na sebi, udruzi S4S se pridružio u veljači 2012. Nakon učlanjenja i upoznavanja s  vodstvom i s ostalim članovima udruge probio je početni led i krenuo s radom na tadašnjim projektima udruge. Njegov rad je prepoznat i u roku od 7 mjeseci postao je voditelj Marketing tima koji je vodio do prosinca 2013. kada je na skupštini izabran za predsjednika udruge od strane članova udruge. Priznaje da mu je velika čast, a i odgovornost biti predsjednik najaktivnije studentske udruge na Sveučilištu i posebna mu je privilegija raditi s ljudima koji su puni elana, željni novih znanja i iskustava. 

Koliko je aktivan S4S? Koji su vam glavni ciljevi i kako ste podijeljeni? Koje teme obrađujete?

S4S je najaktivnija studentska udruga na Sveučilištu u Splitu što dokazuju i brojni projekti od nastanka udruge 2008. godine do danas, a nadam se i u budućnosti.  Dokaz tome je Nagrada za posebna dostignuća, odnosno volonterski i humanitarni rad za akademsku godinu 2012./2013.  koju je udruzi dodijelio rektor Ivan Pavić.
Vodimo se starom izrekom „Djela, a ne riječi“, naša Udruga ne želi se zadovoljiti samo postojanjem i djelovanjem na papiru – upravo kao što želi potaknuti sve svoje članove i svekoliku studentsku populaciju na učenje koje se ne ograničava na knjige.

Podijeljeni smo u 4 tima: Portal, Marketing, Radio i Humanitarni.
Organizacijska shema sastoji se od izvršnog odbora, aktivnih članova, pasivnih članova te počasnih članova. Izvršni odbor donosi bitne odluke o radu i djelovanju udruge, osmišljava buduće projekte te organizira razna društvena događanja. Aktivni članovi su u udruzi minimalno 3 mjeseca, tijekom kojih su se iskazali u odabranim poljima djelovanja te imaju pravo glasovanja na skupštinama. S druge strane, pasivni članovi su najčešće novopridošlice u udrugu ili stariji članovi koji manje sudjeluju u radu udruge. Počasne članove čine oni koji su ostavili dubok trag svojim djelovanjem u udruzi.

Jesi li zadovoljan proteklom godinom i onime što je učinjeno? Možeš li nam izdvojiti neke realizirane projekte (suradnje s drugima!) i kako su oni utjecali na povišenje studentskog standarda? Koliki vam je uopće fokus što se tiče standarda?

Projekti koji su konstantni i na koje smo najponosniji  je S4S studentski portal (www.szssplit.hr), zatim S4S Radio – studentska radio emisija koju uređuju i vode članovi udruge odnosno Radio tima te Humanitarne akcije koje organiziramo za  potrebite.

Prošle akademske godine imamo dosta kvalitetnih realiziranih projekata, s  posebnim naglaskom na projekte: Knjiga žalbi i pohvala zahvaljujući kojoj su se neke stvari na splitskim fakultetima poboljšale. Predavanja mladih poduzetnika koja su itekako potakla studente da se okušaju u osmišljavanju vlastitih projekata, Mali sajam studentskih poslova i humanitarni kartaški turnir za UNICEF-ov projekt „Prve tri su najvažnije“.

Ono što bi uvelike povećalo studentski standard su prvenstveno stvari na koje mi ne možemo previše utjecati. A to su bolja opremljenost fakulteta, zadovoljavajući uvjeti studiranja, prostor za diskusiju i druženje, mogućnosti za praktični rad i sve ono što ide iznad nas kao studentske udruge. Podizanje svijesti, animiranje i aktiviranje studenata su ključni koraci za podizanje studentskog standarda na našem Sveučilištu te je to ono na što se fokusiramo. Svakodnevno radimo na podizanju svijesti studenata, ponajviše preko naših humanitarnih akcija i preko članaka na portalu. Također potičemo studente da sudjeluju u raznim kulturnim i društvenim zbivanjima tako što gotovo svakodnevno dijelimo ulaznice i popuste za različite predstave i društvene događaje. Osim toga i sami organiziramo različite kulturne, društvene, humanitarne, zabavne... projekte za dobrobit studenata i našeg Sveučilišta u cjelosti.  Znate kako se kaže: „Kamen po kamen – palača.“

Članovi udruge S4S u posjeti redakciji Studentskog.hr
 
Članovi udruge S4S u posjeti redakciji Studentskog.hr
 
 

Što očekuje studente u 2014.i na što će S4S više biti orjentiran?

Trenutno provodimo projekt Knjiga žalbi i pohvala koji je prošle godine polučio velik uspjeh te imamo pozitivnu povratnu informaciju kako od studenata tako i rektora i dekana. U sklopu projekta  splitski studenti imaju priliku u Knjige upisati sve svoje žalbe i pohvale na račun matičnih fakulteta, a sve napisano iznijet ćemo na tribini u Sveučilišnoj knjižnici pred splitskim dekanima i rektorom.
Također ubrzano radimo na redizajnu našeg portala koji će uskoro zablistati u novom sjaju prepun novosti i informacija koje jednom studentu trebaju.
Tu je i zabavna studentska radio emisija S4S Radio koja se emitira na Radio Suncu svakog petka u 18.00 sati.

U planu je još nekoliko manjih humanitarnih akcija s fokusom na marginalizirane skupine u društvu na lokalnoj razini.
A za ostale projekte koje planiramo provesti nećemo ih otkrivati, za to morate redovito pratiti naš portal i Facebook stranicu.

5. Jesu li splitski studenti pasivni ili..? Tvoje stajalište o tome. Kako institucije mogu pomoći studentima još više?

A znate da smo mi Dalmatinci malo lini, pogotovo kad izađe malo sunca idemo negdje uz more popit kavu. Moram primjetiti da je većina studenata pasivna, ali s druge strane ima priličan broj pozitivnih primjera studentskih udruga i studenata koji se trude odmaknuti od svakodnevne kolotečine. Više se volim fokusirati na takve pozitivne primjere jer ih ima i s takvim udrugama i studentima nastojimo ostvariti suradnju i pronaći zajedničke interese. I ovim putem pozivam sve udruge koje žele surađivati da nam se jave i da pokušamo naći nešto pozitivno u zajedničkoj suradnji.

Ako pod institucije mislite na udruge i studentske organizacije mislim da je najvažniji prostor koji dajemo svakom studentu da radi na sebi kroz rad na različitim društveno korisnim projektima. Studentske udruge su ključne za animiranje i pokretanje studenata, a i prava prilika da studenti steknu iskustva i radne navike koje ne dobivaju na svojim fakultetima.

Institucije u vidu Sveučilišta, MZOS-a i SZ-a mogu pomoći studentima na način da im pomognu tamo gdje sam rad i volja nisu dovoljni. Tu naravno mislim na financijsku i materijalnu pomoć. Mnoge udruge i organizacije u gradu Splitu nemaju prostor za održavanje svojih akcija. Ulaganje u novi kampus, pri tom mislim na Sveučilište u Splitu, je od najveće važnosti za sve studente našeg Sveučilišta. Sve dok su studenti razgranati na dvadesetak lokacija koje se protežu po cijelom gradu ne možemo očekivati nikakvo zajedništvo, a ni aktivniji studentski život. Novi kampus (koji je ujedno i naš jedini kampus) trebao bi osim zgrada fakulteta sadržavati i dovoljno prostora za vanfakultetske aktivnosti. Dvorana za studentske konferencije, predavanja, seminare i tribine bi svakako bila pun pogodak. Dakle, prostor i financijska pomoć je najbolji način na koji institucije mogu pomoći studentima.

6. Kako „običan“ student ima priliku kroz S4S ostvariti svoje ciljeve? Što nudite?

Cilj nam je animirati prosječnog studenta na rad na sebi kojeg će postići radeći i učeći u polju širem od onog koje obuhvaća gradivo fakulteta kojeg polazi. Priključivši se našoj Udruzi, svatko će, ovisno o afinitetima, imati priliku okušati se u novinarskom, marketinškom, humanitarnom ili informatičkom radu.

7. Neka motivacijska poruka za sve studente za kraj?

Ako želite konstruktivno i kvalitetno iskoristiti svoje slobodno vrijeme, dobrodošli ste u S4S. Dobit ćete praktična znanja iz brojnih područja, mogućnost intenzivnog druženja i timskog rada, poticaj za realizaciju vlastitih ideja i nastojanja, razvit ćete komunikacijske i pregovaračke vještine, okušati se u volontiranju te steći znanja koja će vam koristiti pri zapošljavanju. I naravno, upoznat ćete mnogo krasnih osoba i zasnovati čvrsta prijateljstva.

FOTO: IVAN BAČELIĆ-GRGIĆ