LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rođendan Akademije

Budućnost Muzičke akademije privremeno sigurna

„Drago mi je što su problemi riješeni, funkcioniranje Muzičke akademije je ključno za cijeli sektor“.

„Drago mi je što su problemi riješeni, funkcioniranje Muzičke akademije je ključno za cijeli sektor“.

Na proslavi rođendana Muzičke akademije u Zagrebu održanoj u petak, 12. siječnja, nije se razgovaralo samo o obljetnici, već i o sredstvima potrebnim za nastavak urednog funkcioniranja Akademije, ali i likvidnost. Potrebna sredstava obećalo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Novinarima se tome prilikom obratio i dekan Muzičke akademije Igor Lešnik, koji se osvrnuo na budućnost Akademije.
 

„Danas mogu sa zadovoljstvom potvrditi da je dogovor s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Sveučilištem u Zagrebu postignut i da će problem nelikvidnosti Muzičke akademije biti riješen. Zgrada nastavlja normalno funkcionirati uz dovoljno sredstava za energente i održavanje, a ustanova će redovito poslovati.“ – rekao je.

 

VEZANO: Rektor najavio izgradnju sveučilišne sportske dvorane, novih kampusa, ali i akademskog trga


 

Hrvatska treba biti kreativna


Stanje na Akademiji komentirao je i obratio bivši hrvatski predsjednik i skladatelj Ivo Josipović, koji se publici, odnosno Ministru Radovanu Fuchsu obratio putem snimke.
 

„Muzička akademija u Zagrebu, odnosno njezina zgrada, doseg je naše mlade demokracije. Ona je danas međunarodno prepoznatljiva. Pitanje financiranja je sistemsko pitanje, nije dovoljno povremeno gasiti požar pokojim eurom.“ – poručio je.


Publici se obratio i Mladen Tarbuk iz Hrvatskog društva skladatelja koji je upozorio na problem pozicije umjetničkog područja u okviru obrazovnog sustava.
 

Proces stvaranja glazbe, kako nešto napisati i prezentirati spada u najkreativniji dio ljudske djelatnosti - međutim, vrlo je marginaliziran; kako kroz sustav obrazovanja tako i kroz prisutnost u javnosti. Stoga je važno ući u partnerski dijalog s onima koji bi trebali biti zainteresirani da Hrvatska bude izvor kreativaca.  Problem koji još uvijek nije riješen je stipendiranje mladih umjetnika.

 

VEZANO: Održana prva KUUZG-a: „Udruge su jedna od svjetlijih točaka Sveučilišta



Zahvaljujući brojnim pitanjima novinara, razjašnjene su poneke nejasnoće oko cijele situacije – dekan Igor Lešnik objasnio je dio problema, piše Tportal.
 

„Hladni pogon je milijun i 200 tisuća eura godišnje, mi smo u principu dvostruko veći od ADU i ADU. Bio je problem izboriti se za te iznose. Osnovni troškovi moraju biti pokriveni. U zgradi ima problema, ali u podrumu nema više gljiva, pobrali smo ih. Pomoć očekujemo i od Grada, koji je vlasnik zgrade. Postoji i trend smanjivanja financiranja, što treba preokrenuti.“ – napomenu je dekan.


Dekan se osvrnuo i problematiku zarade od usluga na tržištu.
 

Na umjetničkom području nije moguće dodatnom zaradom od usluga na tržištu nadoknaditi razliku do potrebnog iznosa jer naši vlastiti prihodi, iako su u stalnom porastu, dosežu jedva dvadesetak posto udjela redovitih mjesečnih obveza, i to pod uvjetom da sve što zaradimo koristimo za energente i održavanje, umjesto za unaprjeđivanje programa, istraživanje i razvoj, nagrađivanje studenata, poticaje djelatnicima i slično.

FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA