LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nužni korak

Borba protiv menstrualnog siromaštva na sveučilištima: uvođenje besplatnih uložaka

Gradovi poput Rijeke, Dubrovnika i Osijeka već su implementirali besplatne uloške na svojim sveučilištima, a u Splitu su, osim na svim sastavnicama sveučilišta, besplatni ulošci uvedeni i u studentske domove. U Zagrebu to, ipak, malo duže traje.

Gradovi poput Rijeke, Dubrovnika i Osijeka već su implementirali besplatne uloške na svojim sveučilištima, a u Splitu su, osim na svim sastavnicama sveučilišta, besplatni ulošci uvedeni i u studentske domove. U Zagrebu to, ipak, malo duže traje.

Menstrualno siromaštvo postaje ozbiljan izazov diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Unatoč smanjenju stope PDV-a na higijenske uloške s 25 na 13 posto, troškovi menstrualnih proizvoda i dalje su preveliki za mnoge žene. Ipak, pozitivni trendovi počinju se razvijati na fakultetima diljem zemlje.
 

Fakultet političkih znanosti u Zagrebu pridružuje se inicijativi: Besplatni ulošci za studentice


U nastojanju da podrži studentice i adresira pitanje menstrualnog siromaštva, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu najavljuje uvođenje besplatnih uložaka na svojem fakultetu. Ta inicijativa predstavlja još jedan korak prema stvaranju inkluzivnog i poticajnog okruženja za sve studentice, prateći pozitivan trend koji već postoji na nekoliko fakulteta diljem Hrvatske. Dispenzeri s besplatnim ulošcima bit će postavljeni u ženskim WC-ima fakulteta, kako bi studentice imale slobodan pristup potrebnim proizvodima tijekom menstruacije.
 


VEZANO: „Menstrual box projekt 2.0”: besplatni higijenski ulošci u splitskim studentskim domovima


 

Zajednička borba protiv menstrualnog siromaštva


Unutar šire inicijative, nekoliko fakulteta i sveučilište u Hrvatskoj pridružilo se borbi protiv menstrualnog siromaštva. Gradovi poput Rijeke, Dubrovnika i Osijeka već su implementirali besplatne uloške na svojim sveučilištima, a u Splitu su, osim na svim sastavnicama sveučilišta, besplatni ulošci uvedeni i u studentske domove.

I Filozofski fakultet u Zagrebu aktivno je sudjelovao u tom pokretu, potičući sveučilište da ubrza projekt uvođenja besplatnih uložaka za sve studentice u Zagrebu, što bi uvelike olakšalo financijski teret studenticama. Nadamo se da će novi studentski zbor ubrzati uvođenje besplatnih uložaka na sve sastavnice Sveučilišta u Zagrebu.
 


VEZANO: Masaža ove točke može pomoći otkloniti menstrualne bolove


 

Tim inicijativama fakulteta diljem Hrvatske šalje se snažna poruka o nužnosti rješavanja pitanja menstrualnog siromaštva i stvaranja inkluzivnih prostora na sveučilištima. Besplatni ulošci postaju neizostavan dio brige za dobrobit studenata, čime se doprinosi stvaranju obrazovne zajednice koja se brine o svim svojim članovima.

FOTO: FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA