LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski centar Split

„Menstrual box projekt 2.0”: besplatni higijenski ulošci u splitskim studentskim domovima

„Za dobar dio naših studentica nabavka menstrualnih potrepština još uvijek predstavlja veliki izdatak na njihov studentski budžet, a ovime su osigurane i u slučaju nužde na cijelom Sveučilištu.” – rekao je prorektor splitskog sveučilišta.

„Za dobar dio naših studentica nabavka menstrualnih potrepština još uvijek predstavlja veliki izdatak na njihov studentski budžet, a ovime su osigurane i u slučaju nužde na cijelom Sveučilištu.” – rekao je prorektor splitskog sveučilišta.

Prošle akademske godine osigurano je 30 tisuća higijenskih uložaka koji su bili raspoređeni u dispenzerima svih sastavnica Sveučilišta u Splitu. Za to je zaslužan program Menstrualno zdravlje kao dio projekta Zdravo sveučilište, koji je pokrenuo Studentski zbor Sveučilišta u Splitu, piše Dalmatinski portal.

 

Besplatni higijenski ulošci uvode se i u studentske domove

 

Ove godine kreće i druga faza projekta u kojoj će dispenzeri s ulošcima biti postavljeni i u sklopu Studentskog centra Split. To znači da će sve studentice koje žive u splitskim studentskim domovima moći koristiti besplatne higijenske uloške. Nabava menstrualnih potrepština predstavlja velik izdatak studentskom budžetu, što su prepoznali i osnivači projekta. Nastavak projekta predstavljen je u Studentskom centru.
 

„Suradnja Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu i Sveučilišta u Splitu ovim projektom nas svrstava uz sam bok najrazvijenijih sveučilišta, riječ je dakle o nastavku projekta da menstrualne potrepštine budu dostupne i besplatne našim studenticama. Prošle godine ulošci su bili dostupni na svim sastavnicama, dok je ove godine proširen projekt te obuhvaća i naše domove. Za dobar dio naših studentica nabavka menstrualnih potrepština još uvijek predstavlja veliki izdatak na njihov studentski budžet, a ovime su osigurane i u slučaju nužde na cijelom Sveučilištu.”  rekao je prorektor prof. dr. sc. Nikola Koceić Bilan, prenosi Dalmatinski portal.

 

Briga o zdravlju studenata


Predsjednik studentskog zbora Medicinskog fakulteta Vladimir Ercegović ističe zadovoljstvo inicijativom Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu koja iskazuje brigu o zdravlju, ali i potrebama studenata.
 

„U projektu Menstrual box projekt 2.0 opremamo sve Fakultete na Sveučilištu u Splitu higijenskim ulošcima proporcionalno udjelu studentica na svakoj sastavnici. Ovim potezom se istovremeno suočavamo s javnozdravstvenim problemom socijalno ugroženih studentica i smanjujemo stigmu koja postoji oko higijene ženskog spolnog sustava, a ne bi trebala postojati.” – rekao je Ercegović.


Projekt se nastavlja zbog vrlo pozitivnog odjeka prošle godine, a studentice su zadovoljne jer se slušaju njihove želje.
 

„Uvijek ćemo stajati za sve studente i naša vrata držati otvorena za sve njihove ideje i potrebe kako bi naše Sveučilište i studenti i dalje imali najbolje moguće uvjete u RH.”  rekao je Jerko Šarić, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA