LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Rijeci

Kampanja za higijenske potrepštine riječkim studenticama

Malo se zna da poteškoće u nabavi higijenskih proizvoda ne pogađaju samo žene u zemljama u razvoju već i u razvijenim zemljama.

Malo se zna da poteškoće u nabavi higijenskih proizvoda ne pogađaju samo žene u zemljama u razvoju već i u razvijenim zemljama.

U Rijeci je u utorak, 26. ožujka 2024., u prostorima Galerije OK Muzeja moderne i suvremene umjetnosti najavljena kampanja koja za cilj ima osigurati menstrualne potrepštine studenticama i tako smanjiti poteškoće koje se javljaju u nabavi te na taj način podići kvalitetu obrazovanja. Nacionalna kampanja pod nazivom Ti pomažeš – Libresse nagrađuje! trajat će od 2. travnja do 31. svibnja 2024., a tijekom kampanje Libresse odvajat će se 15 centi od svakog prodanog proizvoda te će taj novac potom biti doniran Sveučilištu u Rijeci, ali i drugim hrvatskim sveučilištima. 
 

Porazni rezultati istraživanja o menstrualnom siromaštvu


Malo se zna da poteškoće u nabavi higijenskih proizvoda ne pogađaju samo žene u zemljama u razvoju već i u razvijenim zemljama. Odnosi se to na otežan ili onemogućen pristup proizvodima poput higijenskih uložaka, tampona ili lijekova za ublažavanje bolova, što se sve odražava na samu kvalitetu života i obrazovanja. Stoga je Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci već 2021. godine pokrenuo projekt UNIRI stvari, nakon objave poraznih rezultata istraživanja o menstrualnom siromaštvu udruge PaRiter. Tako se već godinama osiguravaju besplatne higijenske potrepštine za studente financirane sredstvima iz njihovog proračuna. 

Isti projekt prije 3 godine predstavili smo na razini Hrvatskog studentskog zbora i pomogli studentima diljem Hrvatske u provedbi projekata sličnog opsega, tako su nastali UNIZG Ciklus, UNIPU Menga, UNIST Menstrualno zdravlje, UNIDU Menga, a svoju praksu podijelili smo i s kolegama iz Slovenije koji su prošle godine pokrenuli i vlastitu akciju u borbi protiv menstrualnog siromaštva“, rekla je Lana Par, predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci.


Više informacija o projektu dostupno je na službenim stranicama Sveučilišta u Rijeci.
FOTO: PEXELS