LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Validitet je IN

Bogat program CERM-ovog projekta mijenja perspektive kod zapošljavanja osoba s invaliditetom

Statistički podaci, prikupljeni putem evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, jasno ukazuju na značajan broj nezaposlenih osoba s invaliditetom koje posjeduju srednjoškolsko ili čak više obrazovanje.

Statistički podaci, prikupljeni putem evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, jasno ukazuju na značajan broj nezaposlenih osoba s invaliditetom koje posjeduju srednjoškolsko ili čak više obrazovanje.

U cilju rješavanja ovog problema, CERM je isplanirao niz radionica s fokusom na ključne aspekte prijave na posao. Kroz interaktivne vježbe, polaznici će naučiti strukturirati i napisati životopis koji će naglasiti njihove vještine i kvalifikacije, prilagođavajući ga različitim poslodavcima. Sudionici će također imati priliku naučiti kako koristiti LinkedIn za pronalaženje posla i uspostavljanje kontakata s drugim profesionalcima, a biti će im pružana i podrška u izradi profesionalnih profila na spomenutoj društvenoj mreži.

Sve će se zaokružiti simulacijom intervjua za posao, aktivnošću kojom se želi pomoći budućim stručnjacima da nauče izvući (in)validitet iz identiteta osobe s kojom rade intervju. Kroz interaktivne vježbe i simulaciju intervjua, polaznici će naučiti kako pripremiti intervju za osobu s invaliditetom te kako se ponašati tijekom intervjua. 
 
Dodatna vrijednost projekta “Validitet je IN: inkluzivni pristup karijeri osoba s invaliditetom” ogleda se u istraživanju koje će biti provedenom među poslodavcima, kako bi se bolje razumjeli njihovi stavovi prema zapošljavanju osoba s invaliditetom. Dobiveni podaci koristit će se u kreiranju edukacije za mlade, studente i buduće stručnjake u ljudskim resursima s ciljem postizanja boljeg razumijevanja izazova i potreba ove specifične populacije. Također, sve informacije prikupljene tijekom istraživanja bit će iskorištene kako bi se stvorio priručnik o zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Projekt uključuje i medijski praćenje provedbe putem podcasta i serije članaka na portalu Studentski.hr. Podcasti će se baviti izazovima mladih osoba s invaliditetom i različitim perspektivama relevantnih dionika, dok će članci prenositi stvarne priče kako bi dodatno podigli svijest o diskriminaciji na radnom mjestu.
 
Projekt će kulminirati organizacijom okruglog stola na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, gdje će se raspravljati o promjeni perspektive prema osobama s invaliditetom u kontekstu njihove karijere. Cilj okruglog stola je potaknuti raspravu i dijalog o tome kako uključiti osobe s invaliditetom u radnu snagu, stvoriti inkluzivnu radnu okolinu te prepoznati njihove talente i doprinose. Osim toga, nastoji se osvijestiti o problemu stigmatizacije i diskriminacije s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom na tržištu rada.

Sve aktivnosti projekta “Validitet je IN: inkluzivni pristup karijeri osoba s invaliditetom” zajedno čine sveobuhvatan pristup rješavanju problema diskriminacije osoba s invaliditetom u području zapošljavanja i rada. CERM vjeruje kako je moguće podići svijest o važnosti inkluzije te stvoriti okruženje u kojem će osobe s invaliditetom imati jednake mogućnosti za zaposlenje i napredak u karijeri.
 
Projekt “Validitet je IN: inkluzivni pristup karijeri osoba s invaliditetom“ provodi Centar za razvoj mladih u partnerstvu s Institutom za stručno usavršavanje mladih i Udrugom za medijsko komuniciranje i edukaciju, a uz financijsku potporu Grada Zagreba. 
FOTO: CENTAR ZA RAZVOJ MLADIH