LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novi zakon

Blaženka Divjak komentirala oduzimanje prava glasa studentima: „Tresla se brda, rodio se miš”

Bivša ministrica smatra kako treba mijenjati cijeli sustav studentske participacije u izborima jer trenutni pogoduje nekolicini koja glasa po političkoj liniji.

Bivša ministrica smatra kako treba mijenjati cijeli sustav studentske participacije u izborima jer trenutni pogoduje nekolicini koja glasa po političkoj liniji.

Nacrt novog Zakona o znanstvenoj djelatnosti o znanosti i obrazovanju izazvao je kontroverze u javnosti. Točka oko koje se razvila najveća polemika bila je ona o oduzimanju prava glasa studentima u izboru dekana, rektora i profesora. Prema njemu bi studenti ostali bez uloge u izboru akademskih struktura, umjesto sadašnjih 15% koliko imaju njihovi predstavnici.

Nacrt je u nedavnoj izvanrednoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu u cijelosti odbijen. Bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak na svom Facebook profilu.

Divjak smatra da je upitno je li ovakav pristup stvarno rješenje problema studentske participacije u upravljanju sveučilištima.
― Studenti su često zbog 15% ukupnog broja glasova doslovno birali rektore i dekane, a događalo se su njihovi izbori biti temeljeni na impresijama, obećanjima kandidata, osobnim interesima pojedinih studenata pa čak i diktatu vodećih političkih opcija. Postoje izuzetci od ovoga obrasca, ali ustaljeno je pravilo da se studenti prema studentskim predstavnicima odnose kao prema „političarima“ u lošem smislu riječi, jer su brojni primjeri da su studentski predstavnici iskoristili svoj glas da se „uhljebe“ na neku poziciju na visokom učilištu ili u politici. Velika većina studenata zato niti ne izlazi na studentske izbore ― piše Divjak.
Dodaje kako treba iz temelja mijenjati koncept studentskog predstavništva u izboru akademskih struktura, i to izmjenom Zakona o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama. Smatra kako treba osigurati da se studentski predstavnici biraju pojedinačno jer se ovako često događa da postoji samo jedna lista, pa onda stvarnog izbora zapravo ni nema. Bivša ministrica tvrdi da bi se studentsko ostvarivanje demokratskog prava trebalo prakticirati pravom suspenzivnog veta ili jednoga glasa kojim bi se mogli odgoditi izbori u slučaju nepravilnosti.

Bivša ministrica zaključuje da ni na drugim sveučilištima u Europi ne postoji ovako velik utjecaj studenata na izbore, te da studentske predstavnike bira samo mali postotak studenata koji se tim izborom okoristi.
FOTO: FACEBOOK / MINISTRICA BLAŽENKA DIVJAK