LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilišni bilten

ANKETA: Trebaju li sveučilištu još jedne novine, kad plaća već ionako preskupi „Universitas”?

Donosimo vam kratku analizu novog izdanja sveučilišnih novina „Universitas”.

Donosimo vam kratku analizu novog izdanja sveučilišnih novina „Universitas”.

Posljednji broj Universitasa, hrvatskih sveučilišnih novina, donosi sadržaj na 32 stranice, posvećen postignućima i događanjima na Sveučilištu u Zagrebu i Sveučilištu u Splitu. Oba sveučilišta ističu svoje uspjehe, a ovaj broj posebnu pažnju posvećuje raznovrsnim aktivnostima i inicijativama iz obaju gradova.
 

Samopromocija čelnika već je uobičajena u Universitasu


Naslovnica ovog broja sadrži podjednak broj članaka za oba sveučilišta, s time da je centar ipak posvećen Sveučilištu u Zagrebu. Dok se ono spominje u kontekstu akademskih izložbi, simpozija i priznavanja akademskih postignuća, Sveučilište u Splitu ističe se događanjima poput interdisciplinarnog studentskog kongresa i visokog rangiranja na međunarodnoj ljestvici Times Higher Education.

 

Što upisati, kakav je studentski život i gdje se zaposliti u struci – sve to na ovogodišnjoj Smotri sveučilišta


Rektora Sveučilišta u Zagrebu Stjepana Lakušića možemo pronaći već na naslovnici, i u prvom članku o Svečanoj izložbi: Šangaj-grad budućnosti. S druge strane, rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić također dobiva pažnju, u kontekstu međunarodnog postignuća njegovog sveučilišta.

 

Ovaj broj Universitasa obuhvatio je teme poput međunarodnih studentskih kongresa, sportskih i humanitarnih aktivnosti te akademskih izložbi. Ipak, fokus je uglavnom na sveučilištima i njihovim postignućima, a uz pokoji intervju, nema posebnog isticanja pojedinih studenata ili problema na određenim fakultetima. Primjerice, dok se Split pohvalio Danom kineziološkog fakulteta, a Zagreb solarnom elektranom na krovu FER-a, situacija s Fakultetom hrvatskih studija, koji prolazi kroz turbulentno razdoblje, nije spomenuta.

 

Nove skupe novine još nisu opravdale svoju potrebu

 

Na „International Staff Week” u Zagrebu došli su edukatori iz čak 15 zemalja


S druge strane, nove sveučilišne novine Akademski list, za koje se ne zna koja je točno njihova potreba, imaju nešto drugačiji pristup. Iako obje novine dijele članke poput Wings for life i Put u kreativnu budućnost – predstavljanje Umjetničkoga kalendara UniART, čiji je autor Sveučilište u Zagrebu, Akademski list ipak je nešto stranica posvetio i pojedincima. Tako se u Akademskom listu može pročitati članak o Antoniji Bucić, apsolventici TTF-a koja je dizajnirala Eurosong outfit za Baby Lasagnu.

 

Iako Universitas i Akademski list donose donekle različite perspektive na događaje i postignuća sveučilišta, jer ipak se Universitas fokusira i na Split i Zagreb, balans u spominjanju različitih institucija i njihovih čelnika te samih studenata trebao bi biti bolje usklađen. Kvaliteta sadržaja u obama je listovima diskutabilna, a često se unazad nekoliko godina koriste za isticanje uspjeha i promociju rektora.

Sveučilišna futsal reprezentacija pobijedila Brazil i postala novi svjetski prvak!


Brojevi bi trebali uključivati raznovrsniji spektar tema, kojima je cilj prepoznavanje pojedinaca i njihovih doprinosa, te iznositi relevantne i aktualne informacije o problemima s kojima se fakulteti i studenti susreću, što je poanta medija, koje u ovom slučaju plaćate vi – porezni obveznici. Dokle god to nije slučaj, i Universitas i Akademski list ostat će i dalje samo kanal za propagandu aktualnih čelnika sveučilišta.

FOTO: STUDENTSKI.HR, ILUSTRACIJA