LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kaos na Hrvatskim studijima

Rektor osnovao povjerenstvo za izbor dekana na Hrvatskim studijima, zaposlenici oštro reagirali

Djelatnici ističu da se fakultet i njegovi zaposlenici nalaze usred neviđenog upravljačkog eksperimenta, koji nema uporišta ni u zakonu, ni u aktima fakulteta i sveučilišta, a ni u dugogodišnjoj tradiciji sveučilišta.

Djelatnici ističu da se fakultet i njegovi zaposlenici nalaze usred neviđenog upravljačkog eksperimenta, koji nema uporišta ni u zakonu, ni u aktima fakulteta i sveučilišta, a ni u dugogodišnjoj tradiciji sveučilišta.

Djelatnici Fakulteta hrvatskih studija u Zagrebu obratili su se rektoru Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepanu Lakušiću otvorenim pismom, izražavajući svoju zabrinutost povodom nedavne odluke o imenovanju povjerenstva za konzultacije oko izbora obnašatelja dužnosti dekana.


Foto: Sveučilište u Zagrebu, Odluka o imenovanju povjerenstva na Hrvatskim studijima
 
U pismu djelatnici fakulteta naglašavaju kako imenovanje povjerenstva, koje bi trebalo provesti partnerske konzultacije prije predlaganja obnašatelja dužnosti dekana, zapravo ima suprotan učinak od proklamiranih moralnih načela. Smatraju da je ta odluka izraz nekoncilijantnosti i neuvažavanja digniteta zaposlenika i institucije Fakulteta hrvatskih studija, te da ne doprinosi dobrobiti fakulteta ni sveučilišta.

ANKETA: Trebaju li sveučilištu još jedne novine, kad plaća već ionako preskupi „Universitas”?


Djelatnici ističu da se fakultet i njegovi zaposlenici nalaze usred neviđenog upravljačkog eksperimenta, koji nema uporišta ni u zakonu, ni u aktima fakulteta i sveučilišta, a ni u dugogodišnjoj tradiciji sveučilišta. Navode da se takva situacija do sada nikada nije dogodila i smatraju je nelegitimnom i protupropisnom.

Posebno su zabrinuti zbog nedorečenosti odluke o imenovanju povjerenstva. Pismo ističe kako odluka ne sadrži jasno obrazloženje ni definiciju načina i oblika provođenja partnerskih konzultacija s djelatnicima fakulteta. Pitanja poput onih tko saziva konzultativne sastanke, kako se oni vode i što iz njih formalno proizlazi, ostala su neodgovorena.


Apel za obustavu djelovanja povjerenstva


Djelatnici apeliraju na rektora da obustavi djelovanje spornog povjerenstva i predlažu dva legitimna načina za rješavanje problema upravljanja fakultetom. Prvo, sazivanje izvanredne sjednice Fakultetskog vijeća u proširenom sastavu, na kojoj bi se uz članove vijeća okupili svi znanstveno-nastavni djelatnici te pokrenuo postupak izbora obnašatelja dužnosti dekana. Drugo, podnošenje prijedloga Senatu za imenovanje obnašatelja dužnosti dekana s punim autoritetom i odgovornošću rektora.

Studenti će morati vratiti stipendije, iako je fakultet pogriješio? Javilo se i ministarstvo


Otvoreno pismo, koje potpisuje prof. dr. sc. Viktoria Franić Tomić u ime dijela zaposlenika Fakulteta hrvatskih studija, poziva na dijalog i zajedničko rješavanje problema u duhu međusobnog uvažavanja i poštovanja, s ciljem očuvanja digniteta i dobrobiti fakulteta i sveučilišta u cjelini.

Pismo zaposlenika Fakulteta hrvatskih studija prenosimo u cijelosti.

Foto: Fakultet Hrvatskih studija, otvoreno pismo dijela zaposlenika

Slavko Orešković reizabran za dekana zagrebačkog medicinskog fakulteta


IZVOR: OTVORENO PISMO DJELATNIKA HRVATSKIH STUDIJA
FOTO: FAKULTET HRVATSKIH STUDIJA, ILUSTRACIJA