LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
6. Hrvatski iseljenički kongres

Akademska zajednica poziva na povratak iseljenika i poticanje interesa za hrvatska sveučilišta

Dekanica Pliško i dekan Crnković u ime akademske zajednice istaknuli su potrebu za osmišljavanjem programa i poticaja za povratak hrvatskih iseljenika, uključujući studentsku populaciju.

Dekanica Pliško i dekan Crnković u ime akademske zajednice istaknuli su potrebu za osmišljavanjem programa i poticaja za povratak hrvatskih iseljenika, uključujući studentsku populaciju.

Sveučilište u Zagrebu sudjelovalo je na 6. Hrvatskom iseljeničkom kongresu koji se održao na kampusu Sveučilišta u Puli od 27. do 29. lipnja 2024. godine. Glavna tema kongresa bila je Hrvatski iseljenici ‒ potencijal za budućnost Hrvatske. Događanje je okupilo više od 150 registriranih sudionika, među kojima su bili i predstavnici Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Croaticuma, Fakulteta filozofije i religijskih znanosti te Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Svečano otvaranje kongresa obilježila su značajna imena: ministar demografije i useljeništva Ivan Šipić, biskup Porečke i pulske biskupije mons. Ivan Štironja, pulski gradonačelnik dr. sc. Filip Zoričić, dekanica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Puli prof. dr. sc. Lina Pliško, dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prof. dr. sc. Boris Crnković, te u ime organizatora dr. sc. Marin Sopta iz Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva i suorganizatora Dario Magdić iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Potpisan sporazum o suradnji između veterinarskih fakulteta Zagreba i Istanbula



Prvi govornici naglasili su ključna pitanja i izazove vezane uz demografsko stanje i useljavanje, očuvanje hrvatskog jezika, kulture i vjere među hrvatskim iseljenicima, koji su brojčano nadmašili populaciju unutar Hrvatske. Dekanica Pliško i dekan Crnković u ime akademske zajednice istaknuli su potrebu za osmišljavanjem programa i poticaja za povratak hrvatskih iseljenika, uključujući studentsku populaciju, te pozvali na poticanje interesa za hrvatska sveučilišta kao mjesta povezivanja novih naraštaja rođenih izvan Hrvatske s domovinom njihovih predaka. Tijekom kongresa održana su brojna plenarna predavanja na teme migracija, hrvatskih iseljenika, kulturnog i vjerskog identiteta, demografske obnove Hrvatske, poslovnih kontakata između iseljene i domovinske Hrvatske, važnosti medija u povezivanju iseljene i domovinske Hrvatske, povratničkih iskustava te baštinskih tema.

Objavljena lista najboljih sveučilišta na svijetu, hrvatska nisu ni među prvih 500


Od predstavnika rektorata Sveučilišta u Zagrebu, dr. phil. Branka Roščić održala je predavanje na temu Cjeloviti studijski programi, Erasmus+ programi studijske razmjene/stručne prakse, ljetne škole i ostali akademski programi za studente pripadnike hrvatskog naroda izvan RH na Sveučilištu u Zagrebu. U sklopu panela Kulturne i baštinske spone dr. sc. Vlatka Lemić održala je predavanje na temu Usmena povijest kao metoda prikupljanja informacija o kulturnoj baštini dijaspore. Predstavnici Filozofskog fakulteta, Croaticuma, Fakulteta filozofije i religijskih znanosti te Fakulteta hrvatskih studija također su sudjelovali s izlaganjima na razne teme vezane uz hrvatsko iseljeništvo.

Kongres je bio kvalitetno organiziran događaj koji je ponudio okvire za razmjenu ideja i iskustava te umrežavanje po raznim područjima vezanima za hrvatsko iseljeništvo. Ovaj susret je još jednom potvrdio važnost povezivanja i suradnje između Hrvatske i njene dijaspore, naglašavajući pritom potencijale koji mogu doprinijeti budućem razvoju Hrvatske.

IZVOR: SVEUČILIŠTE U ZAGREBU
FOTO: STUDENTSKI.HR, ILUSTRACIJA