LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentska iskaznica

Što kad izgubiš x-icu ili ti je netko ukrade

Saznajte što učiniti prilikom krađe ili gubitka studentske isprave te kada prestaje vrijediti iskaznica i koliko košta izrada nove.

Saznajte što učiniti prilikom krađe ili gubitka studentske isprave te kada prestaje vrijediti iskaznica i koliko košta izrada nove.

Studentska iskaznica javna je isprava kojom se dokazuje prvenstveno status studenta, a obaveza svakog studenta je da je posjeduje. Ako se dogodi gubitak ili krađa isprave, ne znači da se radi o kraju studentskih povlastica. 

Prilikom gubitka ili krađe isprave to je potrebno prijaviti visokom učilištu prilikom čega se stara iskaznica poništava, a student zahtjevom za novu dobiva i privremenu ispravu koju može koristiti dok ne dobije novu. Dostava nove iskaznice u pravilu traje od 7 do 10 dana. Nakon toga student vraća privremenu ispravu te dobiva novu na korištenje.

Naime, student koji izgubi studentsku ispravu dužan je to prijaviti te naknaditi trošak izdavanja nove. Izdavanje nove studentske iskaznice iznosi 50 kuna. Naknada se uplaćuje na račun sveučilišta.

Cijenu izrade studentske iskaznice za svaku akademsku godinu određuje Ministarstvo, a ona prestaje vrijediti prestankom statusa studenta, gubitkom ili krađom, uništavanjem i u slučaju da student nije upisao akademsku godinu.

FOTO: IVAN JUKIĆ/STUDENTSKI.HR