LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentska isprava

X-ica umjesto pokaza i kao ključ studentskog doma? Hrvatski studentski zbor predstavio niz zanimljivih prijedloga

Ova inicijativa zvuči zaista sjajno, a Zbor navodi kako su prijedlozi izneseni pred Povjerenstvom.

Ova inicijativa zvuči zaista sjajno, a Zbor navodi kako su prijedlozi izneseni pred Povjerenstvom.

Svaki student dobro je upoznat s blagodatima koje sa sobom donosi posjedovanje x-ice. Obrok u menzi ne možemo zamisliti bez te dragocjene iskaznice, a tu je i niz drugih pogodnosti, popusta i mogućnosti.

Hrvatski studentski zbor, kao član Povjerenstva za izmjenu Pravilnika o studentskoj ispravi, iznio je niz zanimljivih prijedloga koji bi zasigurno još više dali na vrijednosti popularnoj x-ici.

HSZ prvotno predlaže da studentska iskaznica postane ključ, odnosno kartica za kontrolu ulazaka u studentske prostore. 

Predlažemo da se studentska iskaznica, putem svojeg čipa, koristi kao kartica za ulazak u prostorije visokog učilišta, studentske domove, sportske objekte u vlasništvu visokog učilišta, Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu i drugo - stoji na Instagram stranici Hrvatskog studentskog zbora.

Nadalje, HSZ predlaže da x-ica zamjeni klasične pretplatne karte u javnom prijevozu. Tako bi se povećala funkcionalnost, a studenti ne bi morali posjedovati klasične pokaze. 

Treći prijedlog tiče se korištenja x-ice u inozemstvu.

Potrebno je uklopiti iskaznicu u European Student Card initiative kako bismo ju mogli koristiti na programima studentske razmjene na europskim sveučilištima kao i ostvarivanja studentskih pogodnosti tijekom putovanja. Navedeno se može ostvariti kroz European Student identifikator (ESI) - objašnjava HSZ.

Posljednji prijedlog odnosi se na digitalizaciju x-ice putem mobilnog identiteta. Zbor se zalaže za pristupanje uslugama studentske iskaznice u digitalnom obliku, kao što primjerice postoji digitalna osobna iskaznica koju građani mogu koristiti u obavljanju administrativno - upravnih aktivnosti. 

Ova inicijativa zvuči zaista sjajno, a Zbor navodi kako su prijedlozi izneseni pred Povjerenstvom. Kako bi se sve kompletno realiziralo, potrebno je ostvariti suradnju sa studentskim centrima, Sveučilišnim računskim centrom, Agencijom za komercijalnu djelatnost, ali i drugim dionicima (Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom, Hrvatskim željeznicama i slično).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Hrvatski studentski zbor (@hsz.hr)

FOTO: UNSPLASH