LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zanimljivosti o ZOI u Pjongčangu

Unatoč trošku od 13 milijuna dolara i modernim tehnologijama, ZOI ocijenjene kao „bezlične”

Ove će ZOI u Pjongčangu postaviti nove standarde, iako se za ove igre uložilo duplo manje novca nego za prethodne.

Ove će ZOI u Pjongčangu postaviti nove standarde, iako se za ove igre uložilo duplo manje novca nego za prethodne.

Domaćin Zimskih olimpijskih igara 2018. godine jest Pjongčang, grad koji se nalazi samo 80 kilometara od granice sa Sjevernom Korejom. Pjongčang je južnokorejski grad i okrug u pokrajini Gangvon, a ljudi ga često brkaju s Pjongjangom, glavnim gradom Sjeverne Koreje. Pjongčang se već dva puta kandidirao za ZOI: od Vancouvera je izgubio 2010, a od Sočija 2014. godine

Ove ZOI imat će rekordnu zastupljenost, s više od 2900 prijavljenih sportaša koji će predstavljati 92 države. Sportaši će se natjecati u sljedećim kategorijama: alpsko skijanje, biatlon, skijaški skokovi, skijaško trčanje, bob, brzo klizanje, brzo klizanje na kratkim stazama, hokej na ledu, curling, nordijska kombinacija, sanjkanje. skeleton, umjetničko klizanje i snowboarding. Procjenjuje se da će Zimske olimpijske igre Južnu Koreju koštati oko 13 milijuna dolara, što je daleko manje od 50 milijuna dolara koje su Rusi uložili u prošle zimske igre.

Pjongčang je mjesto poznato po proizvodnji krumpira i uzgoju stoke. U gradu se nalaze brojni ljubavni moteli i karaoke barovi. Ovo mjesto koje se godinama borilo da dobije domaćinstvo ZOI ipak je izolirano i siromašno područje koje je za ovu manifestaciju moralo izgraditi dodatnu infrastrukturu. Uvedene su brze linije koje povezuju okrug sa 180 kilometara udaljenim Seulom. Za potrebe otvaranja i zatvaranja ZOI izgrađen je stadion bez krova koji je koštao 109 milijuna američkih dolara. Na njemu će se održati otvaranje i zatvaranje ZOI te svečano otvaranje i zatvaranje Paraolimpijskih igara. Nakon toga stadion će biti razmontiran. 

Na ovim zimskim igrama prvi će se put naći predstavnici šest nacionalnih olimpijskih odbora: Ekvadora, Eritreje, Kosova, Malezije, Nigerije i Singapura. Među prijavljenim sportašima postoji vrlo velika razlika u godinama (čak 36 godina). Prema podacima, najstarija sportašica bit će kanadska reprezentativka u curlingu Cheryl Bernard koja je rođena 1966. godine U svojoj karijeri ima srebrnu olimpijsku medalju iz Vancouvera 2010. godine Mjesto iza nje zauzela je norveška reprezentativka u skijaškom trčanju Marit Bjoergen. Ovo su njezine posljednje Olimpijske igre, a cilj joj je otići kao apsolutna rekorderka po broju osvojenih medalja.

Uporaba umjetne inteligencije zastupljenija je nego ikad. Prvi put bit će korišteni moderni, samovozeći autobusi za prometnu komunikaciju unutar olimpijskih borilišta. Ovim potezom Pjongčang je postavio tehnološke standarde za sva buduća sportska natjecanja. Ipak, tu nije kraj. Za ove ZOI u pozivnom centru na upite o Igrama i transportu odgovarat će strojevi koji će moći dati i osnovne turističke informacije. Osim na korejskom, zahvaljujući aplikaciji Genie Talk to će moći činiti i na osam drugih svjetskih jezika: engleskom, japanskom, kineskom, francuskom, španjolskom, njemačkom, ruskom i arapskom.

Među zaposlenicima će se naći i 11 različitih vrsta robota. Ukupno će ih biti 85, a najbrojniji će biti roboti vodiči, a još dva će biti specijalizirana samo kao vodiči po zračnoj luci. Druga najveća skupina, njih 20, robotizirane su akvarijske ribe koje mogu zaroniti do pet metara dubine i tu provesti do 30 sati u komadu. Na popisu je i 12 robotskih lutaka za izloge. Tu su i dva robota dobrodošlice, četiri robota bit će zadužena za posluživanje pića, dva za čišćenje, deset robota bit će u ulozi ličilaca, a postoje i dva party robota. Po jedan će robot sudjelovati u nošenju baklje na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama.

Što se tiče medalja, već nakon 2 dana natjecanja Norvežani su imali osam medalja, ali samo jednu zlatnu. Za sada u ukupnom poretku (po zlatnim medaljama) vode Nijemci koji imaju devet zlatnih medalja, dvije srebrne i četiri brončane. Zatim slijede Norvežani sa šest zlatnih, osam srebrnih i pet brončanih. Na listi su još i SAD, Austrija, Južna Koreja, Francuska, Švedska, Kanada, Italija i OAR (Olimpijski sportaši iz Rusije), Španjolska i mnoge druge. Hrvatska zasad nema medalju, a na ZOI nas predstavlja 20 sportaša.

Ako je suditi po komentarima ljudi, ove igre su jedne od su „bezličnijih”. Sportaši u svojim izjavama navode kako su smješteni u visokim zgradama, dok su u Sočiju bili u malim kućicama te je atmosfera bila toplija nego sada. Temperature su debelo u minusu, a jak vjetar otežava održavanje natjecanja, iako su domaćini sagradili mrežu koja bi ga trebala zaustavljati. Tijekom utrka i na televiziji možemo primijetiti da uopće nema publike na stadionu ili stazama. Statistike pokazuju da se za jednu utrku ili jedno natjecanje u jednoj disciplini proda samo oko 40% karata. Mnogi to opravdavaju hladnoćom i neizdržljivim hladnim vjetrom koji puše i do 70 km/h. Organizatori ipak vjeruju da će ove igre biti rekordne u svim sferama sportskog natjecanja.

FOTO: FLICKR