LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
30. ljetna Univerzijada

Prva medalja na Univerzijadi: Vuletić osvojila broncu u taekwondou, kladivašica Kožul završila peta, a vaterpolisti sedmi

Na 30. Ljetnoj Univerzijadi, koja se ovih dana održava u talijanskom Napulju, Hrvatska je došla do prve medalje zahvaljujući taekwondo predstavnici Bruni Vuletić. U bacanju kladiva naša predstavnica Kožul završila je na petom mjestu, dok su vaterpolisti nakon teške borbe u četvrtfinalu ipak svoje natjecanje završili kao sedmi.

Na 30. Ljetnoj Univerzijadi, koja se ovih dana održava u talijanskom Napulju, Hrvatska je došla do prve medalje zahvaljujući taekwondo predstavnici Bruni Vuletić. U bacanju kladiva naša predstavnica Kožul završila je na petom mjestu, dok su vaterpolisti nakon teške borbe u četvrtfinalu ipak svoje natjecanje završili kao sedmi.

U talijanskom gradu Napulju ovih dana održava se 30. ljetna Univerzijada koja je okupila oko šest tisuća sportaša iz 112 država svijeta. Hrvatske boje brani gotovo osamdeset natjecatelja u osam sportova – košarci (m), vaterpolu (m), atletici, judu, taekwondou, streličarstvu, gimnastici i ritmičkoj gimnastici.

Natjecanja u vaterpolu, individualnom taekwondou i atletici su završila, a hrvatski predstavnici vraćaju se kući s brončanom medaljom Brune Vuletić u taekwondou, kao i petim mjestom kladivašice Kožul te sedmim mjestom vaterpolista.

Hrvatska sveučilišna vaterpolska reprezentacija na bazenu Stadio del Nuorto u Caserti odigrala je četvrtfinalnu utakmicu s reprezentacijom SAD-a te se, nažalost, nije uspjela plasirati u polufinale. Amerikanci su nakon velike borbe slavili s 12:11, a pomogao im je bolji ulazak u utakmicu i nekoliko dosuđenih peteraca. Prva četvrtina pripala je Amerikancima rezultatom 4:3, a u drugoj su protivnici također bolje ušli u igru zbog čega na poluvrijeme odlaze s golom razlike. U drugom dijelu utakmice naši igrači dolaze do prvog vodstva rezultatom 8:7, ali protivnici izjednačuju iz već trećeg dosuđenog peterca. Nakon toga naši dolaze u vodstvo dobrim iskorištavanjem igrača više, što zadržavaju i u prvim minutama zadnje četvrtine. Ipak, Amerikanci se vraćaju nakon nekoliko dobrih šansi te izjednačuju dvije i pol minute do kraja utakmice. U tim zadnjim minutama, naši primaju gol s igračem manje, a ujedno im propadaju i dvije odlične prilike. Nakon ispadanja iz borbe za medalju, naši vaterpolisti su pobjedom nad Australijom rezultatom 12:4 zauzeli konačno sedmo mjesto i time se oprostili od Univerzijade.

FOTO: Unisport.hr

Prvu medalju za hrvatsku reprezentaciju osvojila je sjajna Bruna Valentić u taekwondo prvenstvu do 62 kg. Bruna je u prvom kolu bila bolja od predstavnice Maroka, zatim je Argentinku Lucianu pobijedila s 24:4, dok je u četvrtfinalu savladala Kineskinju Yin Yuanghong rezultatom 10:7. U polufinalu joj je protivnica bila Yaman Ireman iz Turske koja je ipak bila dominantnija i rezultatom 12:4 otišla u finale u kojemu je osvojila i zlatnu medalju. Bruna naglašava kako joj polufinale jednostavno nije išlo po planu, ali i ovom prvom medaljom za Hrvatsku, brončanog sjaja, može biti prezadovoljna.

Matea Jelić i Marko Mutak također su bili predstavnici taekwondo ekipe, ali su oboje poraženi u drugoj borbi – Mateu je savladala Australka Hobday, a Marka Meksikanac Ramon Gomez. Lovre Brecić je pak ispao u prvom meču nakon borbe s Uzbekistancem koja je završila rezultatom 21:19. Individualni su taekwondo mečevi završili, ali naši sportaši nastupit će još u ekipnom natjecanju.

Brončana Bruna Vuletić, FOTO: Unisport.hr

U atletici su naši sportaši također imali dobre rezultate, ali nažalost nitko se nije okitio medaljom. Mjesto u polufinalu su osigurali trkači Mateo Ružić i Kristina Dudek na 400 m te Ida Šimunčić i Alena Hrušoci na 400 m s preponama. Ipak, nisu se uspjeli plasirati u finale, ali je zato tamo završila Anamari Kožul, predstavnica u bacanju kladiva. Rezultatom 66.62 m plasirala se kao peta u finale, a isto to mjesto zauzela je u finalu ovaj put boljim rezultatom 68.28 m.

FOTO: UNISPORT