LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Građani izabrali hrčka

Predstavljena maskota Europskih sveučilišnih igara Rijeka − Zagreb 2016.

Simpatični hrčak, autora Vedrana Redea i Matije Tomšića, izabran je kao zaštitni simbol Europskih sveučilišnih igara 2016. u Rijeci i Zagrebu.

Simpatični hrčak, autora Vedrana Redea i Matije Tomšića, izabran je kao zaštitni simbol Europskih sveučilišnih igara 2016. u Rijeci i Zagrebu.

Za službenu maskotu Europskih sveučilišnih igrara koje će se 2016. godine održati u Rijeci i Zagrebu, građani su odabrali lik simpatičnog hrčka.

Proces odabira maskote započeo je u rujnu prošle godine, kada je raspisan javni natječaj. Prijavljena su bila 64 rada, a deveteročlani žiri odabrao je tri finalista koja su bila predstavljena javnosti. U drugom krugu natječaja, važnu ulogu dobili su svi građani koji su donijeli konačnu odluku o tome kako će izgledati zaštitni simbol Igara. Od ukupno 5103 glasa, najviše (43,7%) je osvojio lik hrčka mladih autora Vedrana Redea i Matije Tomšića.

− Koncept naše maskote zasniva se na ideji: „Važno je sudjelovati”, a životinja koja to najbolje utjelovljuje je maleni i simpatični hrčak. Ova životinjica je najpoznatija po svom glavnom načinu zabave - trčanju. Naš hrčak nije atletske građe, ali to ga ne sprječava da se bavi sportom. Ono što je njemu najvažnije je družiti se, dobro se zabaviti i sudjelovati, što ga čini pobjednikom bez obzira na ishod, isto kao što je to svojevrsni moto samih Igara. Ponosni smo i sretni što je upravo naše rješenje izazvalo najviše simpatija kod građana i što je naš hrčak postao službena maskota ovako velikog događaja. – tom su prigodom izjavili autori maskote.

Organizatori su predstavili maskotu u prirodnoj veličini, što je posebno obradovalo brojne školarce koji su bili na predstavljanju u školskoj sportskoj dvorani u Kušlanovoj ulici.

− Europske sveučilišne igre nisu samo još jedno natjecanje namijenjeno isključivo natjecateljima. Želja nam je i cilj u ove Igre uključiti što veći broj građana kroz razne programe. Upravo zato, građanima smo ponudili da biraju maskotu koja se njima najviše dopada i koja ih raduje. Nadam se kako će se ovaj simpatični hrčak uvući u srca brojnih građana te ostaviti barem približan trag kao što je to napravio neponovljivi Zagi. – istaknuo je Gordan Kožulj, predstavnik organizatora Igara.

Za kraj, organizatori su najavili novi natječaj kojim će građani izabrati i službeno ime maskote. Prijedloge imena građani će moći dati putem službene Facebook stranice od 27. siječnja.