LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
FISU Svjetske sveučilišne igare

Ovo je maskota Svjetskih sveučilišnih ljetnih igara, već je privukla veliku pozornost u Parizu

Wanda je već stekla brojne obožavatelje, a njezina uloga u promoviranju ovog važnog događaja postaje sve značajnija.

Wanda je već stekla brojne obožavatelje, a njezina uloga u promoviranju ovog važnog događaja postaje sve značajnija.

Maskota FISU Svjetskih sveučilišnih igara Rhine-Ruhr 2025, nazvana Wanda, već je izazvala veliku pozornost svojim prvim javnim nastupom na Olimpijadi u Parizu. Ova simpatična ptica, sivi sokol ili „peregrine falcon”, simbolizira događaj koji sljedeće godine okuplja sportaše iz cijelog svijeta, a njen odabir kao maskote nije slučajan.

Zašto sokol? Sivi sokol je pravi kozmopolit koji se može prilagoditi gotovo svakom okruženju širom svijeta. Ova osobina savršeno odgovara FISU Svjetskim sveučilišnim igrama Rhine-Ruhr, koje se održavaju u Njemačkoj i okupljaju natjecatelje iz svih dijelova svijeta.


Osim toga, Wanda odražava i lokalnu povezanost s regijom Rhine-Ruhr. Nekada su stjenoviti predjeli niskih planina bili stanište sivih sokola u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, ali danas ovaj elegantni ptica najviše boravi u industrijskim područjima uz Rajnu i Ruhr. S brzinom većom od 320 km/h, sivi sokol je također najbrža životinja na svijetu, što dodatno simbolizira visok nivo performansi koje se očekuju na igrama.

Potpisan važan sporazum o promociji sporta i zdravog života unutar sveučilišnih zajednica


 


Njemačka riječ za sivog sokola je „Wanderfalke”, a imena Wander i Wanda gotovo se izgovaraju isto. Wanda je bila jedno od 50 imena koja je predložilo osoblje Organizacijskog odbora FISU Svjetskih sveučilišnih igara, a četiri imena su ušla u uži izbor i predstavljena zajednici na Instagramu za glasovanje. Tako je maskota FISU Svjetskih sveučilišnih igara 2025. dobila ime Wanda.

Medalje Svjetskih sveučilišnih igara dizajnirala je studentica, evo kako izgledaju


Wanda je već istraživala neka od olimpijskih mjesta u Parizu i pobudila znatiželju za sljedećim velikim sportskim događajem. Bila je prisutna na Eiffelovom tornju, na raznim olimpijskim lokacijama, kao i u Njemačkoj kući u društvu ministra-predsjednika Sjeverne Rajne-Vestfalije, Hendrika Wüsta. Wanda je svuda bila viđena, upijajući međunarodnu atmosferu ovog višesportskog događaja i šireći iščekivanje za FISU Svjetske sveučilišne igre Rhine-Ruhr 2025. Wanda je već stekla brojne obožavatelje, a njezina uloga u promoviranju ovog važnog događaja postaje sve značajnija.
   
Tijekom dvanaest dana natjecanja, studenti sportaši će se natjecati ne samo za medalje, već će također jačati osjećaj zajedništva, promicati interkulturnu razmjenu i poticati inovacije u područjima održivosti i poslovanja. Maskota Wanda će ih pratiti i nositi poruku kozmopolitizma, univerzalnosti i vrhunskih sportskih performansi u svijet.
IZVOR: SVJETSKA SVEUČILIŠNA SPORTSKA FEDERACIJA (FISU)
FOTO: SVJETSKA SVEUČILIŠNA SPORTSKA FEDERACIJA (FISU), STUDENTSKI.HR / ILUSTRACIJA