LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kineziološka konferencija

Najavljen moguć početak proizvodnje organa u Hrvatskoj

– Vjerujem da ćemo u daljnjim istraživanjima i analizama doći do spoznaja koje će nam pomoći kako doći do veće količine mezenhimalnih matičnih stanica i u konačnici kako u Hrvatskoj početi proizvoditi organe. – rekao je prof. dr. sc. Dragan Primorac.

– Vjerujem da ćemo u daljnjim istraživanjima i analizama doći do spoznaja koje će nam pomoći kako doći do veće količine mezenhimalnih matičnih stanica i u konačnici kako u Hrvatskoj početi proizvoditi organe. – rekao je prof. dr. sc. Dragan Primorac.

Najnovije spoznaje znanstvenika iz cijeloga svijeta iznesene su na 8. Međunarodnoj znanstvenoj konferenciji o kineziologiji. Domaći i strani istraživači, kineziolozi i liječnici u pet konferencijskih dana predstavili su dosadašnja znanstvena dostignuća u svijetu kineziologije, sportskih znanosti i zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti. U okviru najvažnijih područja istraživanja najavljeni su novi planovi i projekti čije ostvarivanje u narednim godinama predstavlja novi izazov za razvoj ovog važnog područja ljudskog društva.

Osmo izdanje najveće konferencije o kineziologiji u ovom dijelu Europe obilježila su zanimljiva predavanja kao što su: Vježbanje kao lijek za depresiju, Kako vježbanje utječe na prehrambene navike u svrhu gubitka kilograma i poboljšanja zdravlja i slično. Velik interes izazvao je simpozij Zdravstvena kineziologija koji je u okviru konferencije održan prvi put. Svoja znanja u tom području izložili su priznati hrvatski znanstvenik prof. dr. sc. Dragan Primorac, dr.sc. Joao Breda iz Svjetske zdravstvene organizacije, dr. sc. Iva Pejnović Franelić dr. med. iz Hrvatske liječničke komore te brojni drugi gosti predavači.

– Danas je predstavljen jedan koncept koji bi mogao promijeniti medicinu, ali i kineziologiju. Budućnost leži u manipulaciji matičnim stanicama kao i u regenerativnoj medicini jer naša je ideja samo jedna, a to je osigurati sve ove mogućnosti koje organizam ima kako bi se moglo obnoviti tkivo. Cilj je pacijentu prolongirati nekoliko godina da ne mora ugrađivati protezu ili sportašu produžiti vijek treniranja. Vjerujem da ćemo u daljnjim istraživanjima i analizama doći do spoznaja koje će nam pomoći kako doći do veće količine mezenhimalnih matičnih stanica i u konačnici kako u Hrvatskoj početi proizvoditi organe. – rekao je priznati liječnik i znanstvenik, predavač na konferenciji, prof. dr. sc. Dragan Primorac.

Ovaj značajni međunarodni skup, koji slavi 20. obljetnicu održavanja, organizirao je Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu pod visokim pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Sudjelovalo je 400-tinjak sudionika iz 30-ak zemalja svijeta te je prezentirano preko 250 radova koje je napisalo 578 autora.

FOTO: RENATO BRANĐOLICA